Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Με φυλάκιση χωρίς αναστολή ακόμη και για φωτιές εξ αμελείας θα καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές

Λέξη δεν ακούστηκε στη συνάντηση Φλωρίδη-Κικίλια για μέτρα πρόληψης και την ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης και δασοπροστασίας
Με σκληρή πολιτική καταστολής προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το κρίσιμο πρόβλημα των πυρκαγιών. Στη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε ότι ποινές φυλάκισης θα επιβάλλονται ακόμη και στις πυρκαγιές που θα προκαλούνται εξ αμελείας, ενώ αυτές δεν θα αναστέλλονται και θα εκτίονται, τουλάχιστον σε κάποιο μέρος τους.
Επίσης, τα χρηματικά πρόστιμα αυξάνονται σημαντικά και θα μπορούν να φτάνουν ακόμη και τα 30.000 ευρώ.
Λέξη δεν ακούστηκε για την πρόληψη και την ενίσχυση των μέτρων κατάσβεσης και δασοπροστασίας.
«Οι ποινές θα εκτίονται»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Φλωρίδη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Φλωρίδη, «τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα, το έγκλημα του εμπρησμού, τιμωρείται ήδη από πάρα πολύ βαριές ποινές. Αυτό που θα συμπεριλάβει η θεμελιώδης αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα είναι και ότι τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα εφόσον είναι από ένα όριο και πάνω η ποινή, οι ποινές αυτές θα εκτελούνται, θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή η αίσθηση που τυραννάει την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό,τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες».
«Υπερτριπλασιάζονται τα πρόστιμα»
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.
Ο Βασίλης Κικίλιας, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το πώς έχουν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι πυρκαγιές, και χωρίς κάποια αναφορά σε πολιτικές πρόληψης για το μέλλον, πρόσθεσε: «Είναι μεγάλο το κόστος που πληρώνουμε κάθε χρόνο πρώτα απ' όλα στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Είναι δημόσιο συμφέρον. Είναι η προστασία των πολλών, της ελληνικής κοινωνίας, όλων των ανθρώπων από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Είναι εγκληματική αμέλεια, δεν είναι πλέον αμέλεια».
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσαν επίσης ότι οι αλλαγές στο κομμάτι των διοικητικών προστίμων θα προωθηθούν άμεσα ενώ σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές αλλαγές αναμένονται με την επαναλειτουργία της Βουλής.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: