Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Ο πληθωρισμός δείχνει και πάλι τα δόντια του

Η FED ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ 11 ΦΟΡΕΣ
Η ρευστότητα στην Ερυθρά Θάλασσα, οι επιπτώσεις της στην αλυσίδα προσφοράς και το εμπόριο, μαζί με τη γεωπολιτική αστάθεια ανατρέπουν την προοπτική αποκλιμάκωσης των τιμών.
Τα χθεσινά στοιχεία από τις ΗΠΑ αλλά και τα αντίστοιχα από την ευρωζώνη νωρίτερα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αναβιώνει. Η ευρεία εκτίμηση είναι ότι η άνοδος αυτή είναι πρόσκαιρη και ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία στη διάρκεια του 2024. Ωστόσο η ρευστότητα στην Ερυθρά Θάλασσα, οι επιπτώσεις της στην αλυσίδα προσφοράς και το εμπόριο και συνολικά η γεωπολιτική αστάθεια θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την προοπτική εκθέτοντας κεντρικούς τραπεζίτες και κυβερνήσεις για τις εμμονικές επιλογές τους στον πόλεμο κατά των τιμών.
Ο αμερικανικός γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα με ετήσιο ρυθμό 3,4% έναντι 3,1% τον Νοέμβριο και προβλέψεων για περίπου 3,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3%, από 0,1% τον Νοέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου οφειλόταν στην αύξηση του κόστους στέγασης. Με μηνιαία άνοδο 0,5% αυτή ήταν υπεύθυνη για πάνω από το 50% της αύξησης του γενικού δείκτη. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,2%, η ενέργεια 0,4% μετά τη διολίσθηση 2,3% τον Νοέμβριο καθώς οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αντιστάθμισαν τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί τον Δεκέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας επιβραδύνθηκε στο 3,9%, από 4% τον Νοέμβριο.
Οι αγορές αντέδρασαν, όμως, με πτώση. Τόσο η Wall Street όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (που στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης χθες κατέγραφαν άνοδο) «κοκκίνισαν». Οι αγορές προεξοφλούν εδώ και καιρό μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, από το τρέχον εξάμηνο, καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022.
Η Fed που αύξησε τα επιτόκιά της 11 φορές –επιχειρώντας να σκοτώσει ζήτηση και κατανάλωση, ενώ η γενεσιουργός αιτία της ανόδου των τιμών ήταν από την πλευρά της προσφοράς, με τα μπλόκα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την αναταραχή στην αγορά ενέργειας και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων– έχει επιλέξει από τον περασμένο Ιούλιο στάση αναμονής. Στην τελευταία τους συνεδρίαση τον προηγούμενο μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της αμερικανική κεντρικής τράπεζας αύξησαν πάντως τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων φέτος. Το τι θα πράξουν ίσως φανεί στην πρώτη συνεδρίασή τους για το 2024 στο τέλος του μήνα.
Και στην Ευρώπη
Λίγο νωρίτερα θα συνεδριάσει και η ΕΚΤ, που είδε και αυτή ανάκαμψη του πληθωρισμού της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα, στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο. Οι ιθύνοντες της τράπεζας είναι επιφυλακτικοί για τη συνέχεια και βλέπουν τον στόχο τους 2% να επιτυγχάνεται μετά το γ’ τρίμηνο του 2024. Μεγάλο μέρος της προσδοκίας αυτής οφείλεται στα… χάλια της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία είναι πολύ πιθανό να βίωσε τεχνική ύφεση το β’ εξάμηνο και βαδίζει στο νέο έτος με ελάχιστες προοπτικές σοβαρής ανάκαμψης. Το ενδεχόμενο αυτή η αναιμική πορεία της να συνοδευτεί από υψηλότερο πληθωρισμό ενισχύεται μετά τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το γερμανικό ινστιτούτο του Κιέλου IfW αποκάλυψε χθες ότι η ροή εμπορευματοκιβωτίων που διέρχεται από την περιοχή έχει μειωθεί από 500 χιλιάδες σε 200 χιλιάδες ημερησίως, καθώς οι ναυτιλιακοί κολοσσοί επιλέγουν το ασφαλέστερο ταξίδι από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 1,3% και συνιστά βέβαια αφορμή για νέα κερδοσκοπική άνοδο των τιμών, πάντα από την πλευρά της προσφοράς.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: