Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Είχαν και οι ΗΠΑ... λίστα Πέτσα

Φίλοι του Τραμπ, τραπεζίτες, κλειστά κλαμπ για πλούσιους, πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, εκκλησίες, απατεώνες, διαχειριστές επενδύσεων βούτηξαν στο «κορονοψητό» στερώντας τα αναγκαία για την επιβίωση των μικρομεσαίων.
Υστερα από πολλή καθυστέρηση -και αρκετό «μαγείρεμα»- η αμερικανική κυβέρνηση κοινοποίησε πριν από λίγες ημέρες και τη δική της λίστα... Πέτσα. Αφορούσε τους αποδέκτες των κονδυλίων που διανεμήθηκαν με μορφή δανείων και επιδοτήσεων από το πρόγραμμα Paycheck Protection Program (PPP), που θεσπίστηκε για τη θωράκιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περίοδο της καραντίνας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε αυτές. Οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν περιορισμένες, καθώς αποκαλύφθηκαν στοιχεία μόνο για το 14% των αποδεκτών και για το 75% των χρημάτων που διανεμήθηκαν.
Παρ’ όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: το πρόγραμμα καρπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ και χρηματοδοτούν τις προεκλογικές καμπάνιες του. Αντίθετα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες κυρίως αφορούσε το πρόγραμμα έμειναν απέξω. Από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι 40 λομπίστες της Ουάσινγκτον που συνδέονται με τον Ντόναλντ Τραμπ διασφάλισαν για τους πελάτες τους κορονο-κονδύλια μεγαλύτερα των 10 δισ. δολαρίων. Πάνω από 100 εταιρείες, που ανήκουν ή διευθύνονται από μεγάλους δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ, διασφάλισαν ομοσπονδιακή βοήθεια αξίας 273 εκατ. δολαρίων.
Βαθιά στο βάζο με τη μαρμελάδα βούτηξαν το χέρι ακόμη και εταιρείες ιδιωτικών τζετ, κλειστά κλαμπ για πλούσιους που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία για τους γόνους των ελίτ, η Εκκλησία των Σαϊεντολόγων, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, επιχειρήσεις που έχουν κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος, απάτες και διαφθορά, εταιρείες που εμπλέκονται σε απάτες σε βάρος της ίδιας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή των πολιτειών, τράπεζες οι οποίες αναμένεται να μοιραστούν από προμήθειες που αφορούν τη διαχείριση των δανείων των κορονο-προγραμμάτων έως και 24,5 δισ. δολάρια, οργανώσεις που μάχονται κατά των υψηλών δημοσιονομικών δαπανών αλλά εισέπραξαν ευχαρίστως, εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων που διαχειρίζονται την περιουσία πάμπλουτων Αμερικανών.
Μεταξύ των τελευταίων και η Rothschild Capital Partners που διαχειρίζεται τα κεφάλαια του διευθύνοντος συμβούλου της, Ντέιβιντ Ν. Ρότσιλντ, και άλλων πλούσιων Αμερικανών: έλαβε από τις Αρχές έγκριση για δάνειο 350 χιλιάδων δολαρίων -που υπό προϋποθέσεις μπορεί να χαριστεί- προκειμένου να διατηρήσει 8 θέσεις εργασίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η εταιρεία διαχειριζόταν στα τέλη του 2019 330 εκατ. δολάρια για λογαριασμό της οικογένειας Ρότσιλντ και ομάδας πλουσίων επενδυτών. Τι να το κάνεις. Αμα είναι «τσίπης» ο άνθρωπος, βουτά ακόμη και για... μαρμελάδα.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: