Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Covid-19: Έως και 3,3 τρισ. δολάρια οι απώλειες για τον τουρισμό παγκοσμίως

Το φετινό καλοκαίρι είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα και, παρά τις ελπίδες πως η περίοδος των διακοπών θα λειάνει ελαφρώς τις επιπτώσεις της βαριάς οικονομικής κρίσης, οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό παγκοσμίως είναι ζοφερές.
Μελέτη του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα καταγράφει ότι οι απώλειες συνολικά μπορεί να φτάσουν έως και τα 3,3 τρισ. δολάρια με τις ΗΠΑ να είναι η χώρα που θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.
Η έρευνα βασίζεται σε τρία διαφορετικά σενάρια που επεξεργάζεται η τουριστική βιομηχανία και περιλαμβάνουν, τετράμηνα, οκτάμηνα ή δωδεκάμηνα μέτρα καραντίνας.
Σε αυτά τα σενάρια τα έσοδα από τον τουρισμό θα πέσουν 1,17, 2,22 ή 3,3 τρις. δολάρια αντιστοίχως.
Στην μελέτη του ΟΗΕ δεν αναφέρεται ποιο από τα σενάρια είναι το πιο πιθανό, όμως αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εκείνο των οκτάμηνων μέτρων καραντίνας.
«Ο διεθνής τουρισμός έχει σχεδόν παγώσει εξ ολοκλήρου και ο εσωτερικός τουρισμός αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων σε όλες τις χώρες. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι προορισμοί έχουν αρχίσει να ανοίγουν σταδιακά, πολλοί φοβούνται τα διεθνή ταξίδια ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά εξαιτίας της κρίσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά την έκθεση.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις περισσότερες απώλειες για φέτος με το έλλειμμα να φτάνει έως τα 187 δισ. δολάρια (με το ποσό να φτάνει τα 538 δισ. δολάρια στο πιο ακραίο σενάριο), ενώ η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 105 δισ. δολάρια.
Υπάρχουν, όμως, και μικροί προορισμοί όπως η Τζαμάικα που αναμένεται να έχουν απώλειες δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: