Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για την έφοδο στο ΑΠΘ και τις προσαγωγές φοιτητών

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον νόμο Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως για τη δημιουργία αστυνομίας πανεπιστημίων από τα κόμματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, μετά την εισβολή ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου φοιτητές έκαναν κατάληψη με αίτημα να ξεκινήσουν ξανά τα διά σώσης μαθήματα με πλήρη τήρηση μέτρων κατά του κορονοϊού. Για πρακτικές δικτατορικών καθεστώτων και Ερντογάν κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη η αντιπολίτευση.
Στη διάρκεια την επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας έπειτα από σχετικό αίτημα του πρύτανη του πανεπιστημίου προς τον αρμόδιο εισαγγελέα με την επίκληση της νομιμότητας, προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περίπου 30 φοιτητές.
ΣΥΡΙΖΑ: «Απρόκλητη επίθεση» της Αστυνομίας
«Απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία» σε βάρος φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.
Τονίζει ακόμη πως ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και ζητάει «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία».
Νεολαία ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Πήραμε μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως»
«Σήμερα πήραμε μια “δροσερή πνοή δημοκρατίας” και μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας που οραματίζονται ο κύριος Χρυσοχοΐδης και η κυρία Κεραμέως», σχολίασε το δίκτυο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής για τα επεισόδια στο ΑΠΘ.
Όπως κατήγγειλε «πολυπληθής Ομάδα Δέλτα επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και προσήγαγε διαμαρτυρόμενους φοιτητές στην πρυτανεία του ΑΠΘ, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με αφορμή το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια».
Οι νεολαίοι του ΚΙΝΑΛ επέκριναν τη κυβέρνηση ότι επενδύει στον διχασμό και απαντάει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία με βία και καταστολή. «Όπου εκείνοι απαντάνε με βία, εμείς θα ζητάμε διάλογο και περισσότερη δημοκρατία», σημειώνουν.
ΚΚΕ: Οι μάσκες έπεσαν πολύ γρήγορα
Το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων στη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας και καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο των δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου. «Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους» τονίζει το ΚΚΕ.
«Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών» σημειώνει.
ΜέΡΑ25: «Εικόνες που παραπέμπουν σε χούντα»
Επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης χαρακτήρισε τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, ο οποίος μίλησε για «εγκαθίδρυση του αστυνομικού κράτους στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με διώξεις φοιτητών και φοιτητριών εντός του πανεπιστημιακού χώρου».
Αναφέρει ότι τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη εισέβαλαν σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με χημικά, δακρυγόνα και ωμή βία κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και σημειώνει ότι «η εικόνα των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου να εμποδίζουν τις αντιδράσεις φοιτητών στον νόμο έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, να ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν φοιτητές και φοιτήτριες, είναι η άθλια επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής μιας κυβέρνησης που νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα».
Επίσης, ζητάει «να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από το ΑΠΘ και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «η εικόνα αυτή κ. Μητσοτάκη δεν παραπέμπει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά στον Ερντογάν και τη χούντα».
ΚΚΕ (μ-λ): Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές!
Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ), που σημειώνει ότι η κυβέρνηση «επέλεξε να εφαρμόσει για πρώτη φορά τον μαύρο νόμο της Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Τα γεγονότα και οι εικόνες από την πρώτη εφαρμογή του είναι αποκαλυπτικές! ΜΑΤ και ομάδες εποχούμενων της ΔΕΛΤΑ και της Δράσης μέσα στην Πρυτανεία, ξυλοδαρμοί φοιτητριών και φοιτητών, χημικά και γκλομπς, χειροπέδες, συλλήψεις και φόρτωμα σε κλούβες! Το “έγκλημα” των φοιτητών ήταν πως διαμαρτύρονταν ενάντια στον μαύρο νόμο των ταξικών φραγμών και της πειθάρχησης και ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους με ασφάλεια!»
Και προσθέτει:
«Το καθεστώς Ερντογάν που ξυλοκοπεί και φυλακίζει σχεδόν καθημερινά σε διεθνή θέα τους φοιτητές δεν νιώθει πλέον μοναξιά! Και ο διορισμένος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου απέκτησε έναν αντάξιο συνάδελφο! Τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που επαξίως θα ονομάζεται από εδώ και πέρα Πρύτανης των ΜΑΤ, όπως ένας παλαιότερος στην θέση του ονομάστηκε Πρύτανης των τανκς!»
Και καταλήγει:
«Αν νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα υποτάξουν την νεολαία είναι γελασμένοι! Οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι νέοι που ταυτόχρονα σπουδάζουν, θα αντισταθούν στην πρόκληση και στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική! Θα πυκνώσουν τις γραμμές των μαζικών αγώνων, θα αναγεννήσουν τους συλλόγους τους και θα απαντήσουν παλεύοντας για την ανατροπή του μαύρου νόμου. Ενός νόμου που επιδιώκει να κάνει την Παιδεία υπόθεση των πλούσιων και των λίγων και να πετάξει στον δρόμο τα παιδιά των εργαζόμενων και των φτωχών.
  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών!
  • Έξω η αστυνομία και το σπουδαστικό της ασφάλειας από τα Πανεπιστήμια»
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: