Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που συνήθως προκαλεί καούρες και ξινίλες, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του λάρυγγα και του οισοφάγου, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν 'Αμπνετ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cancer" της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 491.000 άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών. Από αυτούς το ένα τέταρτο (24%) είχαν ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε βάθος 16 ετών, 931 άνθρωποι εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, 876 λαρυγγικό καρκίνωμα και 301 οισοφαγικό καρκίνωμα.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα ή του οισοφάγου, άσχετα με το φύλο τους, αν ήταν καπνιστές ή πόσο αλκοόλ έπιναν. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου το 17% των περιστατικών καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου - δηλαδή ένα στα έξι- σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
«Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και άλλες παθήσεις. Μελλοντικές έρευνες πρέπει επίσης να αξιολογήσουν κατά πόσο οι φαρμακευτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα μεταβάλλουν τον κίνδυνο του καρκίνου», δήλωσε ο Άμπνετ.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, από την οποία πάσχει σχεδόν το 20% των ενηλίκων, συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου κυλούν στον οισοφάγο, όπου προκαλούν βλάβη στον ιστό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: