Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πολιτικές αναταράξεις μετά την αποποίηση ευθυνών για Λιγνάδη

Πολιτική σύγκρουση μετά το επικοινωνιακό σόου Μενδώνη-Μητσοτάκη στη σκιά των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση.
  • Επικοινωνιακό σόου Μενδώνη-Μητσοτάκη στη σκιά των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση
  • Συνέντευξη Τύπου-παρωδία από την υπουργό Πολιτισμού
  • Επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας με αιχμές και επίρριψη ευθυνών στον... ΣΥΡΙΖΑ
  • Ορυμαγδός αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο
«Οι ευθύνες δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης»
«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει στη συνέχεια:
«Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.
Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για "Κώδικες Δεοντολογίας", αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό "να προχωρήσει σε κάθαρση".
Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να "μένουν σιωπηλοί". Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».
Στην επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ: Ύβρις, πολιτική δειλία και απάτη
Όπως ήταν αναμενόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει πολύ ψηλά τους τόνους κατηγορώντας τη Λίνα Μενδώνη για πολιτική δειλία και απάτη.
Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνει «η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης "είναι επικίνδυνος" και πως την εξαπάτησε. Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική. Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης.
Από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου, σε ραδιοφωνική της παρέμβαση, επισήμανε «με την ύβρη, το θράσος και την χυδαιότητα της σημερινής της εμφάνισης, η κα Μενδώνη επιβεβαίωσε το κίνημα #nomoremendoni που διευρύνεται στον χώρο του Πολιτισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επιτελάρχης έπρεπε να βγει ευθύς εξαρχής και να πει ‘ανεξάρτητα από το αν τον ξέρω ή δεν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο, το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο’ και όχι να περιμένουν 15 ημέρες μέχρι να παρέμβει ο Εισαγγελέας και να γίνουν τρεις οι μηνύσεις για βιασμούς ανηλίκων».
«Δεν διόρισα εγώ τον κ. Λιγνάδη χωρίς διαγωνισμό, αλλά η κ. Μενδώνη και ο κ. Μητσοτάκης»
Στις αιτιάσεις της υπουργού Πολιτισμού απάντησε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τους υπαινιγμούς.
Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού και Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα.
Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν’ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Η κυβέρνηση υποκρίνεται
Με εντολή του πρωθυπουργού διορίστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιό του για τις εξελίξεις , υποστηρίζοντας ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη.
Η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της αναφέρει: Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη. Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη; Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης.Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την Κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη «φιλότιμο», είναι απόλυτα άγνωστη.
Νωρίτερα, με τη φράση «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές», το κόμμα σχολίασε τα όσα ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλης Όθωνας, απέδωσαν την ευθύνη στον πρωθυπουργό, καθώς υποστήριξαν πως με δική του εντολή τοποθετήθηκε ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με καταγγελίες εις βάρος του και δικαστικές εκκρεμότητες στο Εθνικό Θέατρο. « Όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Δόθηκε εντολή στη κ. Μενδώνη να το συγκαλύψει, όμως βλέπουν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και τώρα αποστασιοποιούνται», ανέφεραν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει θεσμικές πρωτοβουλίες για να απολογηθούν όσοι έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές. «Η κυβέρνηση ψάχνει για φταίχτες, πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη» τόνισαν.
Το πρώτο σχόλιο από την Μυρσίνη Ζορμπά
Με ένα tweet ήρθε η πρώτη αντίδραση από την πρώην υπουργό Πολιτισμού στα όσα ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.
 
Ο Μητσοτάκης στην πρόεδρο για… πάσα στη Μενδώνη
Χαρακτηριστική της παράστασης που έστησε σήμερα η κυβέρνηση και μάλιστα για ένα σοβαρότατο θέμα είναι η αλυσίδα των τελευταίων γεγονότων.
Χθες έγινε γνωστό ότι η υπουργός καλεί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί φημολογία ότι παραιτείται εξαιτίας του ορυμαγδού αντιδράσεων για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη.
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι πρωί πρωί η κ. Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τα καταγγελλόμενα περιστατικά.
Λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου, εντελώς τυχαία, έκανε ξεκάθαρη αναφορά στα ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης δίνοντας… πάσα στην υπουργό του.
Αμέσως μετά η Λίνα Μενδώνη ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις δηλώσεις Μητσοτάκη προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μια κακοπαιγμένη παράσταση από την υπουργό Πολιτισμού
Σε δεινή θέση η υπουργός Πολιτισμού, επιχείρησε να εμφανιστεί ως τιμητής της νομιμότητας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Υποστήριξε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς δεν γνώριζε τίποτα για την προσωπική ζωή του Δ. Λιγνάδη, πέταξε λάσπη κατά της αντιπολίτευσης και ισχυρίστηκε ότι το θέμα για το υπουργείο ξεκίνησε… χθες μετά την κατάθεση της μήνυσης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: