Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

«Παράσταση» Χατζηδάκη για ευθύνες στον e-EΦΚΑ

Λίγο πριν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, με πειθαρχικό έλεγχο «δέκα τρανταχτών περιπτώσεων ταλαιπωρίας» ασφαλισμένων.
Βορά στο πλήθος των ταλαιπωρημένων πολιτών φαίνεται ότι θέλει να δώσει τους υπαλλήλους του e-EΦKA ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναζητώντας έναν νέο αντιπερισπασμό στις αντιδράσεις που θα προκληθούν από την προώθηση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων σε νομοσχέδιο που εγκρίνει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.
Φυσικά τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ είναι κάτι περισσότερο από γνωστά και πραγματικά. Αλλά η κίνηση του κ. Χατζηδάκη να δώσει χθες, λίγες ώρες πριν σηκώσει το υπουργικό συμβούλιο την αυλαία για το νέο ασφαλιστικό, στη δημοσιότητα «δέκα τρανταχτές περιπτώσεις ταλαιπωρίας στον ΕΦΚΑ που οδηγούνται σε πειθαρχικό έλεγχο» αναβιώνει ξανά στιγμές από τον κοινωνικό αυτοματισμό που χρησιμοποίησε ο ίδιος λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του εργασιακού νόμου, όταν προέβαλε τα προνόμια των απεργών και των συνδικαλιστών για να κάνει αποδεκτές τις αντιαπεργιακές διατάξεις του εργασιακού νόμου.
«Αποφάσισα να στείλω 10 περιπτώσεις ακραίας ταλαιπωρίας πολιτών από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για πειθαρχικό έλεγχο. Δεν μένω σ’ αυτό. Πάμε σε άμεση αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου, αλλά παράλληλα και σε επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ. Επειδή ο ΕΦΚΑ κάνει κοινωνική πολιτική, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεσποτικές συμπεριφορές υπαλλήλων δεν γίνονται ανεκτές!
Πλήττουν μεταξύ άλλων και την εικόνα όλων των ευσυνείδητων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Γι’ αυτό αν χρειαστεί θα προχωρήσω και σε άλλους πειθαρχικούς ελέγχους», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, on camera και με το ανάλογο αυστηρό ύφος. Μάλιστα ο ίδιος είχε επιλέξει την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή πριν από το τριήμερο αργίας, μαζί με τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, Παν. Δουφεξή, να επισκεφτεί κατάστημα ΕΦΚΑ στην Αγία Παρασκευή Αττικής, για να σχολιάσει αργότερα ότι «από τους 35 υπαλλήλους του υποκαταστήματος ήταν εκεί 21, παρότι βεβαίως υπήρχαν ασθένειες και άδειες. Μπορεί όλα να ήταν τυπικά εντάξει, αλλά δεν σας κρύβω ότι θα περίμενα περισσότερους παρόντες».
Υπονοούμενα
«Είναι μέγα λάθος και προσβλητικό ταυτόχρονα το να αφήνονται υπονοούμενα από κάποια “μέσα ενημέρωσης” ότι δήθεν οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος “είχαν πάρει άδεια από τη σημαία”. Αντιθέτως, θα αναμέναμε να σχολιαζόταν θετικά από τον κύριο υπουργό το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε ακόμα υπό το καθεστώς των περιορισμών στην προσέλευση των υπαλλήλων λόγω της πανδημίας, παρ’ όλα αυτά στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ προσέρχονται κανονικά, εξυπηρετώντας με τις δυνατότητες που έχουν το συναλλασσόμενο κοινό και την τοπική κοινωνία», αναγκάστηκε να απαντήσει η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ωστόσο, και η οργάνωση και ο υπουργός σιωπούν στα βασικότερα ερωτήματα: Μόνο κάποιοι υπάλληλοι έχουν ευθύνη για αυτό το χάλι του μεγάλου Ταμείου; Πότε θα απολογηθούν για τις ευθύνες τους ο πρώην διοικητής Χρ. Χάλαρης και οι υποδιοικητές; Πότε θα καλυφθούν τα κενά των οργανικών θέσεων που αναγκαστικά οδηγούν πολλές φορές τους εναπομείναντες υπαλλήλους να μη σηκώνουν τηλέφωνα για να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες που τρέχουν;
Πού είναι οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΕ όταν τους χρειάζονται τα υπό πίεση καταστήματα; Ποιος και πότε θα επιβραβεύσει εκείνους τους συνειδητούς υπαλλήλους της παλιάς φρουράς που στηρίζουν όλο το σύστημα, ακόμη κι όταν υπάρχουν καταστήματα αποδεκατισμένα από τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού και το πάγωμα των προσλήψεων;
Οσο για τις καταγγελίες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Χατζηδάκης χτυπά ανοιχτές πόρτες. Οχι μόνο 10, αλλά εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που κατακλύζουν καθημερινά τα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια και το τηλεφωνικό κέντρο της «Εφ.Συν.» από ανθρώπους που αναζητούν το αυτονόητο στην ανταπόκριση των ερωτημάτων και των αιτημάτων τους.
Αλλωστε, τα τηλέφωνα πολύ συχνά δεν απαντούν ούτε στην ΕΡΓΑΝΗ ούτε στις υπηρεσίες του υπουργείου.
Τα αναπάντητα ερωτήματα για το νέο ασφαλιστικό
Το πρόβλημα είναι βαθύ και φυσικά δεν ενδείκνυται για σόου. Ιδιαίτερα όταν σήμερα αρχίζει -με την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο- η αντίστροφη μέτρηση για το νέο σύστημα των ιδιωτικών επικουρικών συντάξεων στο οποίο θα ενταχθούν οι νέοι ασφαλισμένοι από την 1.1.2022. Ποια είναι η δημοσιονομική επιβάρυνση του νέου συστήματος;
Tι απαντά ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπ. Οικονομικών και προεδρεύων του ΟΔΔΗΧ, Αθανάσιος Πετραλιάς, για την πιθανή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους με ένα ποσό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 62 δισ. ευρώ λόγω του κόστους μετάβασης από το υφιστάμενο αναδιανεμητικό προς το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων;
Αρκεί το επιχείρημα της προσδοκώμενης ανάπτυξης, διατυπωμένο από τον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου, για να πείσει τους δανειστές και τον αξιότιμο κ. Ρέγκλινγκ όταν στις υποσημειώσεις τους στην έκθεση για την 9η αξιολόγηση, προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπονομευτεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τώρα και ουδεμία επικοινωνιακή πιρουέτα μπορεί να αποσοβήσει τον κίνδυνο που προκαλεί η δυσκολία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, πρώτον, να τα κατανοήσουν και, δεύτερον, να τα απαντήσουν, πριν δώσουν την όποια έγκρισή τους στο νέο ασφαλιστικό.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: