Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η Le Figaro στο μετρό

Συχνά-πυκνά τον τελευταίο καιρό οι πολιτιστικές ειδήσεις από την Ελλάδα απασχολούν τα γαλλικά ΜΜΕ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πρώτα οι «τσιμεντένιες» διαδρομές στην Ακρόπολη, μετά το σόου του οίκου Dior στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η φωτογράφιση σε σπουδαία μνημεία, τώρα «Η εξαιρετική βυζαντινή πόλη που ανακαλύφθηκε κάτω από το έδαφος της Θεσσαλονίκης» και «απειλείται με καταστροφή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.
«Μια καταστροφή συγκρίσιμη με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα το 1687» τονίζει στο άρθρο του ο Geoffroy Caillet. «Το παράδειγμα που χρησιμοποιούν περισσότεροι από 200 ειδικοί για να προειδοποιήσουν τις ελληνικές αρχές για τον κίνδυνο καταστροφής που διατρέχουν τα εξαιρετικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στη Θεσσαλονίκη (...). Με άλλα λόγια, η πιο σημαντική ανακάλυψη της βυζαντινής αρχαιολογίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται πολύ σοβαρά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Le Figaro δεν αναμασά επίσημες ανακοινώσεις. Αναφέρει ότι η απόφαση για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου έχει πάρει το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας τη θεωρεί «απαράδεκτη». Στέκεται στην προσφυγή πολλών φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στην ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
«Τον “εκλιπαρούν” να διασφαλίσει τον σεβασμό της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να λάβει υπόψη το τουριστικό δυναμικό που θα αντιπροσώπευε η διατήρηση των ευρημάτων επιτόπου», αναφέρει ο αρθρογράφος και καταλήγει: «Μια ματιά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι πράγματι αρκετή για να πείσει για τη σημασία αυτής της ανακάλυψης. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, που επλήγη από μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά το 1917, λόγω αυτών των κατασκευαστικών έργων του μετρό ανακάλυψε ξανά, κατά τύχη, ολόκληρο μέρος της ιστορίας της. Πρέπει να το στερηθεί για πάντα;».
 
Παρή Σπίνου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: