Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Στραβωμάρα

Ουκ ολίγες φορές η «τυφλή» Δικαιοσύνη προκαλεί με τις αποφάσεις της όχι μόνο το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», αλλά και το... γέλιο των μικρών παιδιών. Γιατί πώς αλλιώς να εκλάβει ένας σημερινός 15άρης από το Μαρόκο, το Μάλι και τη Ζιμπάμπουε, που παίζει στα δάκτυλά του το Ιντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την προχθεσινή απόφαση Αμερικανού δικαστή ότι η Facebook δεν αποτελεί μονοπώλιο;
Η Facebook είχε μηνυθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και 48 Πολιτείες και περιφέρειες των ΗΠΑ για κατάχρηση της τεράστιας ισχύος που διαθέτει στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να συντρίψει μικρότερους ανταγωνιστές της. Εχοντας και το πεπόνι και το μαχαίρι στα χέρια της η Facebook υιοθέτησε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μια συστηματική στρατηγική εξόντωσης των ανταγωνιστών της. Οπως και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, εξαγόραζε ό,τι… πετούσε και θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία της. Μεταξύ άλλων καταβρόχθισε και το Instagram (2012) και την υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp (2014), που σήμερα αποτελούν μέρος του μονοπωλίου της.
Ωστόσο ο δικαστής Τζέιμς Μπόασμπεργκ αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι οι αγωγές ήταν «νομικά ανεπαρκείς» και δεν παρείχαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Facebook συνιστά μονοπώλιο. Ο Μπόασμπεργκ ζει στη Νέα Υόρκη και το πιο πιθανό είναι να έχει λογαριασμό στο Facebook. Με την ετυμηγορία του όμως έδειξε σαν να έπεσε μόλις προχθές στη Γη από τον ουρανό, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε αρχή ηθικής, δικαιοσύνης και λογικής και βγάζοντας περίπου τη μισή ανθρωπότητα του πλανήτη… αόμματη. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασής του πάντως κάποιοι είδαν το φως τους! Η μετοχή της Facebook εκτοξεύτηκε στα ουράνια αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία για πρώτη φορά πάνω από το 1 τρισ. δολάρια… Οντως η στραβωμάρα ήταν δική μας!
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: