Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν ξέρουν αν υπάρχουν εξωγήινοι

Με πολλές τυμπανοκρουσίες είχε αναγγελθεί η έρευνα που διεξήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες αναζητούσαν αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Ωστόσο, η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο και δόθηκε στη δημοσιότητα, μάλλον δεν κατόρθωσε να προσθέσει νέα γνώση σχετικά με το θέμα αυτό. Όπως συμπεραίνει, δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή της, ούτε να την αποκλείσει.
Τα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ κλήθηκαν να μελετήσουν μια σειρά από περίεργα φαινόμενα και περιστατικά που καταγράφηκα από το 2004 έως και το 2020. Οι υπηρεσίες πληροφοριών παραδέχονται ότι δεν έχουν καμία εξήγηση για πάνω από 140 εξ αυτών. Το σύνολο των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν «δεν επιτρέπουν να εξαχθεί συμπέρασμα». Από τα 144 περιστατικά που εξετάστηκαν, μόλις ένα μπόρεσε να εξηγηθεί: επρόκειτο για ένα μεγάλο μπαλόνι που... ξεφούσκωνε. Στα 18 καταγράφηκαν ασυνήθιστες κινήσεις ή ασυνήθιστα χαρακτηριστικά πτήσης, που κατέπληξαν αυτούς που τα παρατήρησαν.
«Πιθανόν δεν υπάρχει μοναδική εξήγηση» για τα φαινόμενα αυτά, σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης. «Δεν έχουμε σήμερα επαρκείς πληροφορίες στις βάσεις δεδομένων μας για να αποδώσουμε τα περιστατικά αυτά σε συγκεκριμένα αίτια», προστίθεται.
Σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένα από τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την παρουσία τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) ή πτηνών, που προκάλεσαν σύγχυση στα συστήματα ραντάρ. Άλλα θα μπορούσαν να οφείλονται σε δοκιμές εξοπλισμών ή στρατιωτικών τεχνολογιών από άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI).
Αυτό που ανησυχεί τις ΗΠΑ είναι αν αυτά τα περιστατικά συνιστούν απειλή και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο το Πεκίνο και η Μόσχα να δοκιμάζουν υπερηχητικές τεχνολογίες, συστήματα που κινούνται με ταχύτητες υψηλότερες κατά 10 ως 20 φορές μεγαλύτερες από αυτές του ήχου, και μπορούν να κάνουν εξαιρετικά δύσκολους ελιγμούς, δήλωσαν στα αμερικανικά ΜΜΕ αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.
Την περιέργεια για τα φαινόμενα -η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην απόφαση για τη μελέτη τους- τροφοδότησε η δημοσιοποίηση το 2020 βίντεο που τράβηξαν πιλότοι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, στα οποία μοιάζουν να καταγράφονται πτήσεις Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ATIA). Το ένα μαγνητοσκοπήθηκε τον Νοέμβριο του 2004, άλλα δύο τον Ιανουάριο του 2015.
Πέρασαν δεκαετίες μυστικότητας έως ότου το Κογκρέσο δώσει εντολή στην κυβέρνηση να ενημερώνει το ευρύ κοινό για τις δραστηριότητες της μονάδας του Πενταγώνου που έχει επιφορτιστεί να μελετά τα επιλεγόμενα ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα.
Στην έκθεση δεν αναφέρεται ρητώς η πιθανότητα τα φαινόμενα αυτά να συνδέονται με εξωγήινες μορφές ζωής. Αλλά ούτε αποκλείεται. «Τα ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα εγείρουν ερωτήματα για την ασφάλεια των πτήσεων και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σύμφωνα με το κείμενο της έρευνας.
Όπως δήλωσε ο Μαρκ Γουόρνερ, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο αριθμός των περιστατικών βαίνει αυξανόμενος από το 2018. «Η έκθεση αυτή μάλλον δεν επιτρέπει να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα και δεν είναι παρά η αρχή των προσπαθειών για να εξηγηθεί ένα ζήτημα που εγείρει κινδύνους για την αεροπορία σε αρκετές περιοχές της χώρας και του κόσμου», επισήμανε ο Γουόρνερ σε ανακοίνωσή του.
Οι ΗΠΑ «πρέπει να μπορέσουν να κατανοήσουν και να μειώσουν τις απειλές για τους πιλότους μας, είτε προέρχονται από UAVs, είτε από μετεωρολογικά μπαλόνια, είτε από μέσα συλλογής πληροφοριών των αντιπάλων μας», πρόσθεσε.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: