Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Έρχεται η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συντάξεων

Κορυφώνεται η αγωνία 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που αρνήθηκε να καταβάλει η κυβέρνηση με τις πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ.
Το ανώτατο δικαστήριο, θα εκδώσει την ετυμηγορία του έως το τέλος της εβδομάδας και θα αποφανθεί οριστικά εάν θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που αναλογούν, από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως και Μάιο 2016.
Σημειώνεται ότι στην επιχειρηματολογία τους τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των αναδρομικών, επικαλέστηκαν στο ΣτΕ, ακόμα και το κόστος των πολεμικών αεροσκαφών Rafale.
Στα συμπληρωματικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ΣτΕ αναφέρουν ότι το κόστος των αναδρομικών των συνταξιούχων είναι σχεδόν ισόποσο με το κόστος αγοράς των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας για τη θωράκιση της άμυνας. Σε 2,598 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των αναδρομικών και σε 2,490 δισ. ευρώ το κόστος της αγοράς των Rafale.
Η προσφυγή των συνταξιούχων εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 15η Ιανουαρίου 2021 και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα κρίνει οριστικά εάν θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που διεκδικούν πάνω από 2.000.000 συνταξιούχοι με βάση με βάση την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2020.
Τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ για το κρίσιμο 11μηνο, Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, τα οποία αναλύονται σε 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η υπόθεση αφορά στις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τον δώρων που έγιναν το έτος 2012 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ήδη κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015, ενώ με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2020, δικαίωσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.
Πρόκειται για 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν πλήρως τα αναδρομικά, για κύριες συντάξεις, επικουρικές και δώρα, όχι μόνο για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, αλλά και από το 2012. Οι περικοπές του έτους 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το έτος 2015 είναι:
  • Η μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  • Η μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% - 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  • Η μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% - 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
  • Η πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).
  • Η πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει (περίπου 2.250.000 άτομα) έπρεπε να υποβάλουν αγωγές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή αιτήσεις θεραπείας στον ΕΦΚΑ, για να διασφαλίσουν τη μη παραγραφή των διεκδικήσεων, αλλά μόνο για το 11μηνο και όχι για χρόνο προγενέστερο.
Παράλληλα, οι συνταξιούχοι προσέφυγαν ξανά στο ΣτΕ, διεκδικώντας την απονομή όλων των αναδρομικών, σε όλους τους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020, η κυβέρνηση αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αγωγές, καθώς έχει αποφασίσει να δώσει τα αναδρομικά σε όλους, είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε όχι.
Στη συνέχεια όμως, άλλαξε γραμμή και νομοθέτησε το πρωτοφανές: σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά κύριων συντάξεων και όχι τα αναδρομικά των επικουρικών και των «δώρων».
Ταυτόχρονα, στη νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, έβαλε και τον όρο, σύμφωνα με τον οποίο, εκείνος που θα λάβει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων!
Επιχείρησε έτσι, να μειώσει το κόστος των 4 δισ. ευρώ, που είναι η συνολική δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στο επίπεδο των 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων και να «διαγράψει» τα αναδρομικά που αναλογούν για δώρα και επικουρικές.
Τα ποσά που διεκδικούνται
Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, λόγω του δεδικασμένου που υπάρχει, από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:
  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.
  • Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: