Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Πρόταση για σύνταξη στα 68 έτη

Δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και συντάξεις ψίχουλα είναι το σχέδιο των Βρυξελλών για τους εργαζόμενους λαούς. Κεφαλαιοκράτες και κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ ήδη ξεδιπλώνουν τα αντιδραστικά προγράμματα τους. Το Βερολίνο έκανε το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Σύνταξη στα 68 έτη και όποιος αντέξει… Την πρόταση για νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης έκαναν σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομίας με το γνωστό πρόσχημα, το δημογραφικό και τον «κίνδυνο» το συνταξιοδοτικό σύστημα να καταρρεύσει.
Η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομίας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, θεωρεί ότι το όριο συνταξιοδότησης επιβάλλεται να αυξηθεί σταδιακά στα 68 έτη. Επικαλούμενο τις δημογραφικές εξελίξεις το Επιστημονικό Συμβούλιο ισχυρίζεται πως καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται όλο και λιγότερες εισφορές θα πρέπει να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερες συντάξεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, «οι τελευταίες προσαρμογές που είχαν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα επέφεραν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, σταδιακά και μέχρι το 2029». Πλέον οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομίας υποστηρίζουν πως «από το 2025 θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, που μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση». Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις «το ιδανικό όριο θα είναι τα 68 έτη μέχρι το 2042», εκτιμούν οι θιασώτες της νέας αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: