Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ESM: Εκταμιεύονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα προς την Ελλάδα

Την εκταμίευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα που παρακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο ESM, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και ύστερα από την έγκρισή τους, προβαίνει στη μεταφορά στην Ελλάδα ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα έσοδα από τις συμμετοχές SMP/ANFA.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μηδενίσει το περιθώριο αναβάθμισης που έχει συσσωρευτεί από την Ελλάδα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία αυτής της πέμπτης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται σε 103,3 εκατ. ευρώ και θα επιστραφεί στην Ελλάδα από τον EFSF.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας για να παράσχει στις τράπεζες τα κατάλληλα εργαλεία για να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προέβησαν σε θετική αξιολόγηση όσον αφορά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις εν λόγω δεσμεύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.
Και πρόσθεσε: «Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ φέτος αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών της χώρας. Οι περαιτέρω προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εφαρμογή ενός σχεδίου εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Το περιθώριο αύξησης 2% αφορά το δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ του EFSF για την Ελλάδα (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα εφαρμοζόταν στο δάνειο αυτό από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το περιθώριο των κλιμακούμενων επιτοκίων μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν υπό όρους μηχανισμό για τη μείωση του περιθωρίου step-up στο μηδέν, αρχής γενομένης από το έτος 2018. Μια τέτοια μείωση είναι δυνατή με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε έξι μήνες έως το 2022, με βάση τη θετική αξιολόγηση της συνέχισης της εφαρμογής από την Ελλάδα των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις πολιτικής της μετά το πρόγραμμα.
Η μεταβίβαση ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022 εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις πολιτικής της. Αυτό ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που απαριθμούνται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.
Η μείωση του περιθωρίου step-up και η μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA αποτελούν την πέμπτη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που εξαρτώνται από την πολιτική. Το συνολικό ποσό της ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζεται σε όλες τις δόσεις υπερβαίνει τα 4,2 δισ. ευρώ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: