Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΑΡΜΕ: Ανακοίνωση για την απαγόρευση της δωρεάν εισόδου στο ΕΑΜ των ανήλικων προσφυγόπουλων που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο

Σύμφωνα με καταγγελία εκπαιδευτικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την Παρασκευή 25.6.21 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δεν επιτράπηκε η δωρεάν είσοδος σε προσφυγόπουλα τα οποία φοιτούν σε Ελληνικό σχολείο.
Και φυσικά δεν είναι η μοναδική φορά για την παράλογη, φοβική και άδικη αυτή διάκριση επισκεπτών στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα!
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/591722/12422/2019 - ΦΕΚ 3976/Β/31-10-2019 δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μεταξύ άλλων δικαιούνται οι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης", β) τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης, ια) οι πρόσφυγες, με την επίδειξη Δελτίου Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Σύμβασης της 28ης Ιουλίου 1951 (διαβατήριο αναγνωρισμένου πρόσφυγα) ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Αλλοδαπού (διαβατήριο αναγνωρισμένου δικαιούχου επικουρικής προστασίας) ή Άδειας Διαμονής.
Τα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να αιτηθούν, κατ’ εξαίρεση, ειδικής άδειας δωρεάν εισόδου στην αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία πριν από την επίσκεψή τους σε ένα Μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο κλείνουν ραντεβού και ενημερώνονται για όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται να έχουν μαζί τους κατά την επίσκεψη.
Οι υπάλληλοι του Μουσείου στο ταμείο του ΕΑΜ επανέλαβαν, τους παραπάνω όρους, τα δικαιολογητικά και την διαδικασία μιας ΚΥΑ που υποχρεούνται να εφαρμόσουν στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Είναι απαράδεκτα τα σχόλια που τους προσάπτουν ρατσισμό, φοβικότητα, κ.α.
Στο ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ έχουμε επανειλημμένα επισημάνει κατά το παρελθόν στους αρμόδιους τα στρεβλά σημεία της σχετικής νομοθεσίας που δημιουργεί προβλήματα με πολλά άρθρα της και όχι μόνο ως προς αυτό που αφορά στους πρόσφυγες. Έχουμε αναφέρει αρμοδίως από τα απλά παράπονα έως τους διαπληκτισμούς με επισκέπτες για παρόμοια θέματα που αφορούν στην συγκεκριμένη ΚΥΑ ζητώντας την διόρθωσή της.
Φυσικά όπως έρχεται να επιβεβαιώσει το σχετικό περιστατικό τίποτα δεν έχει γίνει ως τώρα. Αφήνονται απλώς οι υπάλληλοι αβοήθητοι να διαχειρίζονται μια άδικη κατάσταση και οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται γραφειοκρατικά χωρίς κανείς να μπορεί να βρει το δίκιο του.
Τέλος όσοι σχολιάζουν το γεγονός στην κατεύθυνση του «να κάνουν οι υπεύθυνοι τα στραβά μάτια», ή μιλούν για «εμμονικούς τυπολάτρες υπαλλήλους», «φοβικούς δημοσίους υπαλλήλους» και «σιωπηλές παραβιάσεις της ΚΥΑ» καλό θα ήταν να έχουν την παρρησία «να βαρούν τον γάιδαρο αντί για το σαμάρι» και να συμβάλλουν με τα λόγια και τις πράξεις τους στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου, πραγματικού κράτους δικαίου που θα ασκεί κοινωνική πολιτική, με ισονομία και όχι επιλεκτικά, και δεν θα διαχειρίζεται τη νομοθεσία αλά καρτ, ούτε θα την υποσκάπτει με την πλημμελή εφαρμογή της, που κυρίως προκαλείται από την έλλειψη ελέγχου της τήρησής της και δημιουργεί μικροκλίμα για την ανάπτυξη της διαφθοράς.
Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση στο ΥΠΠΟΑ να αρθούν οι αδικίες και να σταματήσει η ταλαιπωρία των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: