Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία Ελπίδα: Τρίτη μέρα με πάνω από 5.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Καταιγισμός οργισμένων καταγγελιών από πολίτες στα τηλεφωνικά κέντρα του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και των Δήμων και των Περιφερειών για τις διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα.
Πάνω από 5.000 νοικοκυριά παραμένουν για τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα, όχι μόνον στην Αττική (και ειδικά στην Ανατολική), αλλά σε δεκάδες περιοχές της χώρας λιγότερο «προβεβλημένες» από τα τηλεοπτικά συνεργεία.
Πέραν των μεγάλων ζημιών σε γραμμές Μέσης Τάσης που επηρεάζουν μεγάλο πλήθος νοικοκυριών κάθε μία, και στις οποίες έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, είναι πολλές οι βλάβες σε γραμμές της χαμηλής τάσης που αφορούν χωριά, συνοικισμούς και γειτονιές της Αττικής και της περιφέρειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει καταιγισμός τηλεφωνημάτων οργισμένων και αγανακτισμένων πολιτών, τόσο προς τα τηλεφωνικά κέντρα του ΔΕΔΔΗΕ όσο και προς εκείνα των Δήμων και των Περιφερειών. Το μεγάλο πλήθος των κλήσεων ήταν άλλωστε ο λόγος που «έπεσε» η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή (800 400 4000) που είχε θέσει σε λειτουργία δύο μόλις μέρες πριν την επέλαση του χιονιά ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Διαχειριστής καλεί τώρα τους καταναλωτές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 (στα οποία ωστόσο η αναμονή είναι μεγάλη) ή να το δηλώσουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους ή στο Online Δήλωση Βλάβης .
Είναι γεγονός ότι χθες τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δούλεψαν εντατικά, με αποτέλεσμα να ηλεκτροδοτηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών που είχαν πρόβλημα στην Αττική και να αποκατασταθούν πολλές ζημιές και στην υπόλοιπη χώρα.
Παρόλα αυτά χωρίς ρεύμα παραμένουν περιοχές της Ανατολικής Αττικής όπως Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.
Στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς. Μικρότερα αλλά σποραδικά κενά ηλεκτροδότησης υπάρχουν και σε άλλες γειτονιές.
Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων οικισμών στην περιοχή των Σφακίων εξαιτίας νέας έντονης χιονόπτωσης που έπληξε την περιοχή χθες το μεσημέρι.
Το έργο των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ είναι πράγματι δύσκολο στις περιοχές με κομμένους τους δρόμους, καθώς η πρόσβαση είναι δυσχερής ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό. Άνθρωποι με εικόνα της κατάστασης και των χθεσινών προσπαθειών των συνεργείων μιλούν για τις μεγάλες δυσκολίες που αυτά συναντούν, προκειμένου να προσεγγίσουν τις αποκομένες περιοχές, καθώς έχουν δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σε σχέση με την περσινή «Μήδεια», οι πτώσεις δέντρων πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι είναι μικρότερες σε αριθμό.
Σε αντίθεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, εκείνο του ΑΔΜΗΕ (πυλώνες υψηλής τάσης) δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ζητήματα. Σε όσα σημεία προκλήθηκαν βλάβες, αποκαταστάθηκαν άμεσα χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές, ενώ παρ’ ότι η ζήτηση ξεπέρασε τα 8.5 GW, δεν τίθεται θέμα επάρκειας, αφού οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη δουλεύουν στο φουλ. Από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός είναι οι μονάδες Αγίου Δημητρίου 5 (η οποία μπορεί να ενταχθεί ως το τέλος εβδομάδας) Αγίου Δημητρίου 1 και Μεγαλόπολης 4 οι οποίες μπορούν να ενταχθούν άμεσα εφόσον ζητηθεί. Σε υψηλά επίπεδα και τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ, όπως και τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα.
Στα ύψη οι τιμές ρεύματος
Ανοδικό σερί της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος για τέταρτη μέρα ανεβάζει το κόστος μία ανάσα πριν τα 300 ευρώ/MWh, έχοντας ανέβει κατά 42% σε σχέση με τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και ήταν η τελευταία φορά που η τιμή είχε υποχωρήσει.
Η τιμή των 293,79 ευρώ/MWh είναι η υψηλότερη του μήνα στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν τον μήνα να κλείνει σε χαμηλότερα επίπεδα κόστους έναντι του Δεκεμβρίου που ήταν στα 235 ευρώ/MWh.
Η κυβέρνηση με αυτά τα δεδομένα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλειδώσει τις επόμενες μέρες το ύψος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος για τον Φεβρουάριο. Ως προς τα νοικοκυριά δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές, ενώ η κυβέρνηση θα διατηρήσει το κριτήριο της κύριας κατοικίας και την κλιμακωτή ενίσχυση στις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης.

Θοδωρής Παναγούλης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: