Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Πάρε-δώσε με τα «ψίχουλα» της ΓΓΑ... Ο τραγέλαφος της χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών σωματείων

Πριν ακόμη καλά καλά τα ερασιτεχνικά σωματεία δουν τα χρήματα της προκαταβολής από την νέα φορολογία του στοιχήματος να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους (κάποια για εντελώς τυπικούς, γραφειοκρατικούς και ανούσιους λόγους δυστυχώς δεν τα είδαν ακόμη), πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να τα δώσουν όλα σχεδόν ισόποσα στους δικηγόρους!
Πρόκειται για την προγραμματισμένη και προαπαιτούμενη από καιρό οδηγία-υποχρέωση με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2022 που έχει επιβάλλει η ΓΓΑ, για «τροποποίηση των καταστατικών» τους με σκοπό την προσαρμογή τους στα άρθρα 3, 5, 14, 22 και 24 του ν. 2725/1999 (Α' 121), προκειμένου αυτά να συνεχίσουν να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο και να μην χάσουν αυτοδίκαια την ειδική αθλητική αναγνώριση. Με ένα σχετικό ερώτημα στον δικό μας δικηγορικό σύλλογο για το κόστος αυτής της... τροποποίησης, που ενέχει την ισχύ έκδοσης νέου καταστατικού όπως είπαν, θα κοστίσει στα σωματεία από 1000-1500€ αναλόγως! Με δεδομένο ότι τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία έλαβαν το πόσο βάσης των 1600€, τα χρήματα είναι μία η άλλη για τα βαρύτερα και αυξημένα λειτουργικά τους λόγω της πανδημίας. Δηλαδή, εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι!
Άλλωστε αυτά τα χρήματα της χρηματοδότησης της ΓΓΑ εκτός από τα κριτήρια (αθλήματα, προπονητές, αθλητές, οικονομικά κτλ) που θέτουν για την απόδοσή τους, θέτουν και περιορισμούς στην χρήση τους, προφανώς αγνοώντας βασικές αρχές, τα έξοδα και τις τεράστιες ανάγκες του ερασιτεχνικού αθλητισμού...
3. Από το ποσό που θα εισπράττουν οι αθλητικές ομάδες, από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων, με τον τρόπο και τα κριτήρια που κατωτέρω καθορίζονται, ποσοστό ύψους τουλάχιστον 50% θα πρέπει να διατίθεται για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους (προπονητές ακαδημιών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, έξοδα αγώνων, μετακινήσεις, αθλητικό υλικό και άλλες δαπάνες ακαδημιών και φυτωρίων), για την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία, όπου χρειάζεται, με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών. Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες. Σε περίπτωση που δικαιούχος δεν είναι υπόχρεος κατάρτισης απολογισμού και ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, καταθέτει, αντί αυτού, Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος διάθεσης του ποσού από την αθλητική ομάδα και επισυνάπτονται τα σχετικά αποδεικτικά.»
Φέτος ειδικά λένε ότι μας κάνουν μάλιστα την χάρη, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν όλα για τις επιπτώσεις από τις «πληγές» της πανδημίας, άσχετα αν την ίδια στιγμή αυτοδιαψεύδονται, με την επιβολή της άμεση υποχρέωσης της τροποποίησης των καταστατικών, που κοστίζει πανάκριβα! Η άμεση και αναγκαστική τροποποίηση των καταστατικών, σίγουρα δεν είναι επίπτωση της πανδημίας!
4. Ειδικά αναφορικά με την προκαταβολή που θα γίνει, για το τρέχον έτος, ορίζεται ρητά ότι εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της παρ. 3 του παρόντος άρθρου και θεωρείται ως ενίσχυση των αθλητικών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από μόνο του, αποτελεί διαχρονικά αποδεδειγμένα «υποδομή» για όλες τις ανώτερες κατηγορίες, κι αυτός ο όρος για διάθεση του 50% δεν έχει κανένα νόημα όταν γίνεται αναφορά σε ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Να μην μιλήσουμε για τις ρημαγμένες και άθλιες αθλητικές εγκαταστάσεις, που χρειάζονται πακτωλό χρημάτων από τα διάφορα σχετικά προγράμματα και άμεση βοήθεια των «ιδιοκτητών» δήμων και όχι τα... ψίχουλα μια τέτοιας χρηματοδότησης, για να καταστούν λειτουργικές και ασφαλείς.
Δεν ξέρεις πραγματικά να γελάσεις ή να κλάψεις, με όσα τραγελαφικά ακούμε, διαβάζουμε και βιώνουμε, με το δούλεμα που πέφτει σύννεφο από τους αρμόδιους και με απλούς θεατές την ΕΠΟ και τις Ενώσεις εν προκειμένω, όταν αναφερόμαστε σε ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους και δεν ξέρουν την επομένη τι κι αν θα τους ξημερώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: