Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε. και η θέση της Ελλάδας

Έως τις 15 Απριλίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλόγου για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού όπως προκύπτει από τις επιστολές που απέστειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, καθηγητής της Νομικής, Κ. Παπαδημητρίου, προς τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για μελέτη και υποβολή των εκθέσεων με τις προτάσεις τους.
Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία της Eurostat;
Aποκαλύπτουν ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα ισχύοντα σε Ρουμανία, Λιθουανία , Κροατία και Πολωνία, παρότι ο ονομαστικός μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος. Η τεράστια ανισότητα στους κατώτατους μισθούς αποτυπώνεται και στους πραγματικούς μέσους μισθούς των εργαζομένων της Ε.Ε. και αποτελεί τη βάση για τα εμπόδια της ουσιαστικής ενοποίησης και για την απόκλιση αντί της διακηρυσσόμενης σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Τι μας δείχνουν τα στοιχεία
Δεκατρείς χώρες έχουν ονομαστικούς μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στην 11η σε αύξουσα σειρά (774 ευρώ με αναγωγή σε 12 μηνιαίες μισθοδοσίες, αφού στην Ελλάδα υπάρχει το σύστημα των 14 μισθών, μαζί με τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας).
Η Ισπανία και η Σλοβενία, έχουν κατώτατο μισθό λίγο πάνω από 1.000 ευρώ και 6 χώρες πάνω από 1.500 ευρώ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: