Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη

Χαμηλότερες προσδοκίες για μία ακμαία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 δημιουργούν τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ, που λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα της Όμικρον.
Μαύρα σύννεφα εξαπλώνονται για τη διεθνή οικονομία σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε το ΔΝΤ για κάμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης 2022 εξαιτίας της εξάπλωσης της Όμικρον σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει μεγαλύτερο βάθεμα του πληθωρισμού και ακρίβεια, η οποία δεν φαίνεται να υποχωρεί σύντομα -σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «σε ένα μήνα θα έχουμε ξεμπερδέψει». Ακόμη, ο υπερεθνικός Οργανισμός ανέφερε ότι η κάμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επηρεάσει αισθητά την κινεζική οικονομία.
Η δανειοδότρια υπηρεσία για 190 χώρες παγκοσμίως σημειώνει ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί μόνο κατά 4,4% εντός του έτους, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της τρεις μήνες πριν για 4,9% και σίγουρα πολύ χαμηλότερα από τις υπερ-αισιόδοξες περσινές προβλέψεις για 5,9% οικονομική ανάπτυξη το 2022.
Σε ό,τι αφορά στην πλανητική υπερδύναμη των ΗΠΑ, την μεγαλύτερη -προς το παρόν- οικονομία παγκοσμίως, η ανάπτυξη προβλέπεται για 4%, αντίθετα με 5.2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο. Ούτε οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εισάγει ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, δίνουν κάποια προοπτική οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιποι παίκτες της παγκόσμιας παραγωγικής καπιταλιστικής παραγωγής και διανομής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, που στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Παράλληλα, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% φέτος, ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ τον Οκτώβριο προέβλεπαν ανάπτυξη κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώνεται ότι η περσινή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατέγραψε 8,1%, γεγονός που συνιστά σοβαρή κάμψη για φέτος. Σύμφωνα με τον διεθνή δανειοληπτικό οργανισμό, η αυστηρή πολιτική της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή της.
Ακόμη, 19 χώρες της ΕΕ προβλέπεται να καταγράψουν ανάπτυξη κατά 3,9% φέτος, ενώ πέρυσι η οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης άγγιξε το 5,2%.
Τέλος, η Ιαπωνία είναι μία από τις μεγάλες οικονομίες της έκθεσης που εκτιμάται ότι θα σημειώσει θετική οικονομική ανάπτυξη το 2022 κατά 3,3%, σε σχέση με πέρυσι που κατέγραψε 1,6%.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: