Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Νέες οδηγίες για τον τερματισμό της καραντίνας – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Επικαιροποιημένες οδηγίες για τον τερματισμό της απομόνωσης στο σπίτι ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο ECDC αναφέρεται στην περίοδο επώασης, δηλαδή στην περίοδο μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, αν μολυνθεί κάποιος με τη μετάλλαξη Όμικρον χρειάζεται μικρότερη περίοδο επώασης σε σχέση με τη Δέλτα, με μέση περίοδο επώασης τις 3 ημέρες.
Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να τερματίσουν την απομόνωση στο σπίτι, αφού εξεταστούν οι εξής παράγοντες:
  • κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων.
  • χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • σοβαρότητα της νόσου.
  • ανοσολογική κατάσταση.
  • επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή.
  • κοινωνικοί παράγοντες.
  • ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων self test ή PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό.
Η αξιοπιστία των self test
Τα self test θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν έκρηξη κρουσμάτων και πίεση στην ικανότητά τους για testing. Σημειώνεται ωστόσο ότι η εγκυρότητα των self test τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα από τα PCR και τα rapid για την απόφαση τερματισμού της απομόνωσης, αλλά μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Ο έλεγχος, για να αποφασίσει ένα άτομο τον τερματισμό της απομόνωσης, θα πρέπει ιδανικά να ξεκινά μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Τερματισμός καραντίνας για μη πλήρως εμβολιασμένους
Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να ακολουθείται η απομόνωση έως ότου ληφθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών ή μέχρι την ολοκλήρωση δέκα ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ παραμένει θετικό.
Τερματισμός καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους
Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει και με αρνητικό rapid test ή PCR την έκτη ημέρα.
Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν η το rapid test ή το PCR είναι θετικό την έκτη ημέρα.
Το rapid test μπορεί να επαναλαμβάνεται καθημερινά έως ότου βγει αρνητικό ή έως ότου συμπληρωθούν 10 ημέρες απομόνωσης.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: