Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής

Κίνηση - αιφνιδιασμός από τον Αλέξη Τσίπρα με ηχηρή παρέμβαση στην Ολομέλεια • Την Παρασκευή ξεκινάει η συζήτηση, τι προβλέπει η διαδικασία • Αμήχανη η πρώτη κυβερνητική απάντηση μέσω Άδωνη Γεωργιάδη.
Κλιμακώνει την πίεση προς το Μαξίμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα από ηχηρή παρέμβασή του στην Ολομέλεια.
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε τον λόγο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και, αφού άσκησε δριμεία κριτική για τις εικόνες ντροπής των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του καταθέτει πρόταση μομφής.
Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε προϊδεάσει για κάτι τέτοιο, ενώ όλοι ανέμεναν σήμερα τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πάει άλλο, είναι η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Έχει έρθει η ώρα να φύγετε να ανασάνει ο τόπος» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «είναι καθήκον μου να θέσω στον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» και κάλεσε και άλλες δυνάμεις να συνταχθούν με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική αλλαγή.
Νωρίτερα, είχε χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια και για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο των ΜΜΕ υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα διασύρεται διεθνώς ευρισκόμενη στις τελευταίες θέσεις στη δημοσιογραφική ελευθερία. Οδηγούμαστε σε έναν αυταρχικό κατήφορο, σε ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής».
«Mία εδώ και πολλές μέρες αναμενόμενη κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αφήνοντας χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας. Έθαψε ο χιονιάς τις ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση και την δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους» είπε σχολιάζοντας τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας για να προσθέσει «Ηη τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές, στην πανδημία, στον χιονιά, παράγει φαινόμενα κρατικής καταστολής και δίωξης όσων έχουν άλλη άποψη. Αυτό προσβάλει την δημοκρατία με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις…Τίποτε θετικό και καλό δεν μπορεί η πλειοψηφία να περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό. Οδηγούνται σε νέες τραγωδίες, δεν μπορούν και δεν θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα και τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη. Τα αντιμετωπίζουν με υποκριτικές συγγνώμες για να προστατεύσουν την εικόνα του πρωθυπουργού τους...»..
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε «κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Χωρίς οι καταπονημένοι άνθρωποι του συστήματος υγείας να μπορούν να τους βοηθήσουν όπως θα έπρεπε. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τους 23.000 ανθρώπους. Η χώρα μας είναι στην χειρότερη θέση στην Ε.Ε., και αυτό είναι ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει».
Ακολούθως επέρριψε ευθύνες για την ακρίβεια λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύει στο κράτος και η κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν…Αντίθετα διευκολύνουν την κερδοσκοπία και δεν παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και χωρίς να δείχνουν καν ότι κατανοούν το πρόβλημα. Και μας λένε ότι οι πολίτες όταν τους συναντάνε δεν τους απαγγέλλουν στιχάκια αλλά τους ζητάνε σέλφι».
Αύριο ξεκινάει η διαδικασία
Οι καταιγιστικές εξελίξεις αλλάζουν και την ατζέντα της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα.
Η κατάθεση πρότασης μομφής σημαίνει ότι σταματά αυτομάτως κάθε νομοθετικό έργο, ενώ, για να περάσει απαιτούνται 151 ψήφοι.
σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τριήμερη συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Αμήχανη η πρώτη αντίδραση από Γεωργιάδη
Λίγη ώρα αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στη συζήτηση για νομοσχέδιο του υπουργείου του, επιβεβαίωσε πως αύριο το απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση.
Σε μια προσπάθεια να δώσει μια πρώτη απάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε μάλλον αμήχανα: «Την απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε, θα σας την δώσει αύριο το απόγευμα η Βουλή. Τις επόμενες τρεις ημέρες, μην ανησυχείτε, θα πάρετε από την κυβέρνηση όλες τις απαντήσεις στα ψέματά σας».
Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής
Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου και αμήχανες πρώτες δηλώσεις μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια και την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Λίγη ώρα μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήρθε η πρώτη τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απάντησε γενικόλογα, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει... αριστεύσει σε όλα τα μέτωπα.
Ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε, ακόμη, στο γνωστό κυβερνητικό αφήγημα περί «αποτυχημένου χθες» που «φαντασιώνεται και επαναφέρει» ο κ. Τσίπρας.
Αναλυτικά
Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται, θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας.
Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ' όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει.
Δεν θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στη Βουλή, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να δώσει μια πρώτη απάντηση, σημείωσε: «Την απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε, θα σας την δώσει αύριο το απόγευμα η Βουλή. Τις επόμενες τρεις ημέρες, μην ανησυχείτε, θα πάρετε από την κυβέρνηση όλες τις απαντήσεις στα ψέματά σας».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: