Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Φιάσκο με «εκπαιδευτικό» βίντεο για το... αγέννητο παιδί

Στο κενό η προσπάθεια της Ν. Κεραμέως να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόγραμμα που έτρεχε το 2007-2013. ● Θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς η γυναίκα παρουσιάζεται πανάξια μόνο για παιδομηχανή, ως μέσο για να φέρει στον κόσμο απογόνους, κατά προτίμηση υγιείς και στρέιτ.
Στα σκοταδιστικής έμπνευσης βίντεο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, που τα ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας για να αποτελέσουν εκπαιδευτικό υλικό σε Γυμνάσια της χώρας και τα ανακάλεσε στη συνέχεια, μετά την έντονη κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γυναίκα παρουσιάζεται πανάξια μόνο για παιδομηχανή, ως μέσο για να φέρει στον κόσμο απογόνους, κατά προτίμηση αρτιμελείς, υγιείς και στρέιτ.
Στο σχεδόν τρίωρο οπτικοακουστικό υλικό με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για τη γονεϊκότητα. Σεξουαλικότητα - Γονιμότητα - Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα» προβάλλονται ψευδοεπιστημονικές θεωρίες κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών. Με έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και την υπογραφή του γ.γ. του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρου Κόπτση, όπως αποκάλυψε το TVXS, το υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε την προβολή των βίντεο ως δράση «Αγωγής Υγείας» στα Γυμνάσια της χώρας.
Εκεί βλέπουμε τη Μαλαματένια Ρούλια, ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών, και τον Γιώργο Χρούσο, καθηγητή και πρώην πρόεδρο του τμήματος Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ κεντρική φιγούρα είναι η ιδρύτρια της Εταιρείας, Ιωάννα Μαρή, επίτιμη σύμβουλος Επικρατείας, που υπηρέτησε στο ΣτΕ από το 1969.
Το περιεχόμενο των βίντεο αντικατοπτρίζει λίγο-πολύ όλη τη θεωρία της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως φαίνεται στα βιβλία και τα έντυπα που εκδίδει και στην ιστοσελίδα της: Η σύλληψη ξεκινά από τη στιγμή που η γυναίκα αποφασίζει να κάνει ένα παιδί. Οταν εγκυμονεί «δεν πρέπει να κάνει παρέα με ελαττωματικούς» και, αλίμονο, «όσο φέρει το παιδί στο παλάτι της μήτρας της, να το σκέπτεται», μας ενημερώνουν, αφού εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της. Οι παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις αντιλήψεις που προβάλλει η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, παραθέτοντας δήθεν επιστήμονες και γκουρού αντιεμβολιαστές.
Το υπουργείο ενέκρινε την προβολή των βίντεο και τη διανομή φυλλαδίων της Εταιρείας στις 19 Νοεμβρίου 2021. Η ίδια, μάλιστα, η κ. Μαρή, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα με θέματα μητρότητας mothersblog.gr στα τέλη Ιανουαρίου χαιρέτιζε την απόφαση του υπουργείου, καλούσε τους διευθυντές των σχολείων να το προωθήσουν στους μαθητές και εμφανιζόταν εξαιρετικά αισιόδοξη: «Είναι αναγκαίο να διδάξουμε, να πληροφορήσουμε τους νέους από την αρχή πριν γίνει το κακό εξ ίσου στη σχολική και πανεπιστημιακή παιδεία, όσο και στους χώρους της Υγείας. Κι αν τους πληροφορήσουμε με 2-3-4 μαθήματα, τι σπουδαίο όφελος η κοινωνία μας θα έχει… πόσα εγκλήματα, βιαιότητα, ασθένειες σοβαρές, ανηθικότητα, ανεντιμότητα, ανοησία θα αποφευχθούν… Πόσες δαπάνες θα εξοικονομηθούν… Τι πολιτισμός, Επιστήμη, Τέχνη, Ευημερία, Ευτυχία θα δημιουργηθούν μακροχρονίως, σε μια, δυο γενεές! [...] Και πόσο εύκολη και αδάπανη είναι αυτή η ενημέρωση των νέων!».
Αυτή η «εύκολη και αδάπανη», κατά την κ. Μαρή, ενημέρωση των νέων χρειάστηκε λιγότερο από ένα 24ωρο για να γίνει περίγελως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, τελικά, να ανακληθεί κακήν κακώς.
Το ΥΠΑΙΘ αναγκάστηκε να ανακαλέσει την έγκριση του προγράμματος το Σάββατο, διά του προέδρου του ΙΕΠ, Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος σχολίαζε πως «η έγκριση τέτοιων προγραμμάτων δεν σημαίνει και υιοθέτηση απόψεων» και πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «δεν μπορεί να ελέγχει κάθε εκπαιδευτικό υλικό, καθώς η έγκριση δίνεται από το ΙΕΠ».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που πρώτη ζητούσε την απόσυρση της «αναχρονιστικής και αντιεπιστημονικής» εγκυκλίου και τόνισε την πλήρη άγνοια και αδιαφορία του ΙΕΠ για παιδαγωγικά ζητήματα: «Είναι θλιβερό, την εποχή που καταγράφονται συνεχώς γυναικοκτονίες, βιασμοί και κακοποιήσεις, το ΥΠΑΙΘ, μέσω του ΙΕΠ, να προωθεί απόψεις που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας και καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα».
Με την απόσυρση του προγράμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αλλο ένα σκοταδιστικό, αντιεπιστημονικό, προσβλητικό για τα δικαιώματα των γυναικών πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποσύρεται άρον άρον χάρη στην αντίδραση κοινωνίας των πολιτών & μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Την ανάκληση σχολίασε και η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χαρά Κεφαλίδου, τονίζοντας πως «τα αντανακλαστικά της κοινωνίας αναγκάζουν την υπουργό Παιδείας σε ανώμαλη προσγείωση και αναδίπλωση», ενώ και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως η κ. Κεραμέως «καταφέρνει να αναδεικνύει τη ροπή της προς τα χειρότερα ιδεολογικά κατάλοιπα της πατριαρχίας».
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωνε με ανακοίνωσή της ότι η ανάκληση του προγράμματος έγινε «με δική της παρέμβαση» και έριχνε το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε. Αυτό όμως που πρέπει επίσης να διερευνηθεί είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλει το πρόγραμμα της εταιρείας αυτής, επί της διακυβέρνησής του τη χρηματοδοτούσε με ποσά άνω των 100.000 ευρώ...».
Το επιχείρημα αντέκρουσε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για χρηματοδότηση του 2013: «Η κ. Κεραμέως επικαλέστηκε μια διαπιστωτική διοικητική πράξη που επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και "κλείνει" διαχειριστικά. Ενώ η "Απόφαση Ενταξης", δηλαδή η απόφαση να πάρει ο συγκεκριμένος φορέας χρήματα για τη συγκεκριμένη παρέμβαση είναι του 2013. Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αρκετά χρόνια νωρίτερα, στα πλαίσια προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που χρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ 2007-2013 για την απασχόληση. Η ύπαρξη της πράξης αποδεικνύει τους δεσμούς της Εταιρείας με το πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας».
Ιστορία μου, αμαρτία μου
Πώς φτάσαμε εν έτει 2022 να βαφτιστεί από το ΥΠΑΙΘ «εκπαιδευτικό υλικό» βίντεο με άκρως ψευδοεπιστημονικό, σεξιστικό και ομοφοβικό περιεχόμενο;
Η Εταιρεία που προβάλλεται ως μη κερδοσκοπικός φορέας ιδρύεται το 1989 για «την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων και της κοινωνίας γενικά, για την ανάγκη να εξασφαλίζονται ήδη από τις ρίζες της ζωής ευνοϊκές συνθήκες για τη διάπλαση υγιών και σωστών απογόνων».
Το 1991 συνιδρύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προγεννητικής Αγωγής (ΟΜΑΕP) με έδρα τη Γαλλία, στον οποίο διατέλεσε πρόεδρος η κ. Μαρή επί σχεδόν μία δεκαετία. Σήμερα στον οργανισμό δικτυώνονται σωματεία απ’ όλο τον κόσμο τα οποία ασπάζονται παρόμοιες αναχρονιστικές αντιλήψεις: από το Καμερούν μέχρι την Κύπρο και την Ισπανία, από τη Βουλγαρία μέχρι τον Καναδά.
Από το 1996 η Εταιρεία συγκαταλέγεται στον κατάλογο των αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ομως η κ. Μαρή φαίνεται να έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Ορους, η οποία εκδίδει κάθε χρόνο λεύκωμα πολιτισμού. Στο λεύκωμα που εξέδωσε το 1997, με τίτλο «η Ελληνίδα Ευρώπη», η ίδια υπογράφει κεφάλαιο με τίτλο «Η ελληνική μέριμνα για ευγονία ανά τους αιώνες».
Σύμφωνα με την Εταιρεία, η «εκπαίδευσή» της σε υποψήφιους γονείς εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους: σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας και Εργασίας. Μάλιστα, το 2009 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διά βίου μάθησης «Grundtvig», για την επιμόρφωση-ενημέρωση εργαζομένων σε επιχειρήσεις.
Το 2011, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, εκδίδει το έντυπο «Η Προγεννητική Αγωγή για υγιή παιδιά & ειρηνική κοινωνία: Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη» για να διανεμηθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια, μαιευτήρια, δήμους και επιχειρήσεις. Μάλιστα, έντυπα της Εταιρείας για την ευγονία και την προγεννητική είχαν πάρει το πράσινο φως ήδη το 2008 από το ΥΠΑΙΘ, με σκοπό, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο, να διανεμηθούν σε σχολικές βιβλιοθήκες και ληξιαρχεία.
Μια αναζήτηση στη Διαύγεια φτάνει για να αποδειχτεί η κρατική στήριξη στην Εταιρεία, ενώ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει λάβει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Το 2012 το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε 107.971,88 ευρώ για τη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Αττικής» στον Πειραιά, όπου η εταιρεία φαίνεται να διατηρούσε παράρτημα. Εναν χρόνο αργότερα, εγκρίνεται πρόγραμμα ΕΣΠΑ με θέμα «Υγεία, Πρόληψη για τη Γέννηση Υγιών Παιδιών – με τη Δημιουργία Προσωπικού, που θα παρέχει Συμβουλευτική ζευγαριών και υποψηφίων γονέων» που υλοποιήθηκε στον Δήμο Γλυφάδας, ύψους 49.078 ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΚΤ.
Δικτυωμένη και με πανεπιστημιακά ιδρύματα, η Εταιρεία έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση εκδηλώσεων και συμποσίων, όπως το 2019 οπότε και συμμετείχε σε διεπιστημονικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το 2020 συμπεριλαμβάνεται ως πιθανός φορέας χρηματοδότησης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ.

Εύα Παπαδοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: