Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ξενογιαννακοπούλου: Fast track απορρίψεις συντάξεων από Χατζηδάκη

Να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη που «προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Σε δήλωσή της σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου για την «Επιτάχυνση επεξεργασίας αιτήσεων συνταξιοδότησης» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι η εν λόγω διάταξη αποτελεί «ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους». Τονίζει ότι ο κ. Χατζηδάκης θέσπισε την «fast track» διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μεταθέτοντας έτσι όλη την ευθύνη στους ασφαλισμένους/συνταξιούχους ως προς τα στοιχεία που δηλώνουν, προσθέτοντας ότι τώρα ο υπουργός «προχωρά στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις "fast track" απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης».
Η δήλωση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου
«Fast track απορρίψεις συντάξεων – Κατάργηση εις βάρος των συνταξιούχων του συνταγματικού δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης»
Ο κ. Χατζηδάκης, μπροστά στην αποτυχία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, θέσπισε την «fast track» διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μεταθέτοντας έτσι όλη την ευθύνη στους ασφαλισμένους/συνταξιούχους ως προς τα στοιχεία που δηλώνουν, με τον μεγάλο κίνδυνο, σε πολλές περιπτώσεις, να τους ζητηθούν στο μέλλον πίσω τα χρήματα.
Τώρα ο κ. Χατζηδάκης προχωρά στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης. Επικαλείται προσχηματικά λόγους επίσπευσης της διαδικασίας, που όμως τελικά θα αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων/συνταξιούχων.
Η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης.
Στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων η ανάγκη της προηγούμενης ακρόασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η διοίκηση δεν έχει το ασφαλιστικό ιστορικό για να εκδώσει την πράξη με ασφάλεια. Ο προβλεπόμενος μεταγενέστερος έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα του διοικούμενου, αφού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολύ περισσότερο που οι συνταξιούχοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνονται με ασφάλεια.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε από τον κ. Χατζηδάκη να αποσύρει αυτήν την αντισυνταγματική διάταξη που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: