Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε τα 300 τρισ. δολάρια!

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε στα 305 τρισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, συνέχισαν να δανείζονται εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 3,3 τρισ. ​​δολάρια το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (Institute of International Finance).
Σε περισσότερο από το 348% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το χρέος είναι περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ανώτατο όριο του το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το IIF.
Αντικατοπτρίζοντας την έκρηξη του πληθωρισμού, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Η πτώση ήταν πιο εμφανής στις ώριμες αγορές.
«Καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζουν να διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους», ανέφερε η IIF στην έκθεσή της Global Debt Monitor.
«Με το αυστηρό lockdown στην Κίνα και των αυστηρότερων παγκόσμιων συνθηκών χρηματοδότησης, η αναμενόμενη επιβράδυνση πιθανότατα θα περιορίσει ή ακόμη και θα αναστρέψει την πτωτική τάση στους δείκτες χρέους».
Αν και το παγκόσμιο χρέος ωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από δανεισμούς 2,5 και 1,8 τρις ​​δολαρίων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα, στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα παίξουν επίσης ρόλο στο παγκόσμιο χρέος και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη μείωση των δεικτών χρέους γενικά.
«Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με αυστηροποίηση της πολιτικής για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιδεινώσει την ευπάθεια του χρέους», ανέφερε η IIF. «Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρός για εκείνους τους δανειολήπτες των αναδυόμενων αγορών που έχουν λιγότερο διαφοροποιημένη βάση επενδυτών».
Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν χορηγήσει περίπου 25 τρισ. ​​δολάρια σε δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες τους. Δανείστηκαν εκτενώς τα δύο τελευταία χρόνια για να καλύψουν οικονομικά και να γεφυρώσουν τα δημοσιονομικά κενά σε μια περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έφτασε στο υψηλό 40 ετών. Η Fed σχεδιάζει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς φέτος και το επόμενο έτος, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και πληθωρισμού. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 και το 2023 στο 3,6%, αναθεωρώντας τις κατά 0,8 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα από προηγούμενη εκτίμηση.
Πολλές αναδυόμενες και ώριμες οικονομίες της αγοράς έχουν εισέλθει στον τελευταίο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Fed με υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάρια, ανέφερε το IIF.
Από την έναρξη της πανδημίας, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, ή 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, στο 103% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Αντιμέτωποι με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, οι ισολογισμοί του δημοσίου βρίσκονται υπό πίεση. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κυβερνήσεων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ οι υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένες χώρες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες για να αποτρέψουν τις κοινωνικές αναταραχές — ειδικά εάν η οικονομική τους ανάπτυξη παραμένει χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Η απότομη αντιστροφή της παγκόσμιας διάθεσης για κινδύνους και η οικονομική αβεβαιότητα που απορρέει από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επίσης αναγκάσει μια σημαντική επιβράδυνση του χρέους για έργα και συμφωνίες που τηρούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: