Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Τουρκικά μαχητικά έφτασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη

Οργισμένη η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας καθώς τουρκικά μαχητικά έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από την Αλεξανδρούπολη.
Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο "την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων".
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας" και "εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ προσθέτει οτι "η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας".
"Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: