Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΔΝΤ: Στο 3,5% η ανάπτυξη το 2022, αντικαταστήστε τις επιδοτήσεις με στοχευμένη στήριξη

Στο 3,5% του ΑΕΠ θα φτάσει η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τον «αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Όμως, «οι υψηλές τιμές της ενέργειας αναμένεται να πιέσουν προς τα πάνω τον πληθωρισμό στο 6,1% κατά μέσον όρο», ενώ «τόσο η ανάπτυξη, όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023 φτάνοντας το 2,6% και το 1,2%» αντίστοιχα.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της λεγόμενης «αποστολής του Άρθρου 4» για το 2022 τονίζει ότι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών.
Αλλά προειδοποιεί ότι σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να «θολώνουν» τις προοπτικές της χώρας λόγω της περαιτέρω έντασης του πολέμου στην Ουκρανία και αβεβαιοτήτων, που σχετίζονται με την πανδημία.
Μάλιστα, το Ταμείο συνιστά να αντικατασταθούν οι γενικές επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες.
Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος υποστηρίζεται πως «βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι ως προς την αναχρηματοδότηση του μοιάζουν διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα».
Ωστόσο, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως συνεχίζουν να υπάρχουν «πτωτικοί κίνδυνοι» που επισκιάζουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε περίπτωση «περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία» και λόγω των ακόμη «σημαντικών αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία».
Το Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών του ΔΝΤ πάντως «καλωσορίζει την ισχυρότερη του προσδοκώμενου ανάκαμψη» της οικονομίας της Ελλάδας μετά την πανδημία που αποδίδει στη «σθεναρή δημοσιονομική αντίδραση, την χαλαρή νομισματική πολιτική και τις συνετές πολιτικές» καθώς και στην «αξιοσημείωτη στήριξη της ΕΕ».
Πάντα κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ, «παρά το ότι το περιβάλλον είχε πολλές προκλήσεις, προχώρησαν μεταρρυθμίσεις σε αρκετά πεδία, συμπεριλαμβανομένων της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, και της αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών».
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τον Απρίλιο, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, όλες τις πιστώσεις του ΔΝΤ που εκκρεμούσαν.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: