Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Μόλις ελάχιστοι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, μπορούν να κρατήσουν έναν τοπικό ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο ζωντανό και βιώσιμο

"Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών 12.12.2019 και εφαρμογή από 01.01.2020, μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τα πρόσωπα που προβαίνουν σε δωρεές στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση του ποσού του φόρου είναι σε ποσοστό 20% του ποσού της δωρεάς, ενώ το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος."
Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι μόλις ελάχιστοι τοπικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, μπορούν να κρατήσουν έναν τοπικό ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο λειτουργικό, ζωντανό και βιώσιμο, «ξοδεύοντας» μόνο λίγη από την καλή τους πρόθεση και διάθεση. Φυσικά η μείωση φόρου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού οι δωρεές απευθύνονται σε αθλητικά σωματεία που έχουν συσταθεί νόμιμα και είναι αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα ποσά των δωρεών προορίζονται για την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ερασιτεχνικών τμημάτων και για την εξυπηρέτηση αθλητικών σκοπών, δηλαδή έχοντας ξεκάθαρα χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς.
Κι αυτή η μείωση φόρου όμως είναι υπεραρκετή όταν η συμμετοχή, η συνδρομή και η συμβολή είναι μαζικότερη όπως μπορεί πολύ εύκολα να είναι σε πληθυσμιακά μεγαλύτερα χωριά όπως το δικό μας, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό πολύτιμους οικονομικούς βασικά αλλά και υλικούς πόρους, για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και με βιωσιμότητα κυρίως, που δεν θα απειλείται με την λήξη κάθε διοικητικής θητείας.
Στα 2,5 χρόνια εφαρμογής αυτής της απόφασης μέχρι σήμερα, παρά την ουσιαστική έστω και ποσοτικά χαμηλή φορολογική διευκόλυνση, ο Π.Α.Σ. Μ.Α. Πέλλας αλλά πιστεύω και πολλά άλλα περιφερειακά ερασιτεχνικά σωματεία, δεν είδαν cent από κανέναν τοπικό επαγγελματία ή φυσικό πρόσωπο, κάνοντας χρήση της (με εξαίρεση τους ελάχιστους ρομαντικούς και αλληλέγγυους χορηγούς, που τα στηρίζουν ανιδιοτελώς με ή χωρίς την ύπαρξη φορολογικής μείωσης εδώ και πολλά χρόνια)! Δυστυχώς ακόμη και όσοι ασχολήθηκαν διαχρονικά πιο ενεργά με τα αθλητικά σωματεία, έδειξαν εγκληματική άγνοια, απροθυμία ή αδιαφορία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, παρά τις κατά καιρούς ενημερώσεις και οχλήσεις από μέλη των σωματείων. 
Την τελευταία εφαρμογή παρόμοιας υπουργικής απόφασης για φοροαπαλλαγή που θυμάμαι με αποδέκτη δωρεών το ποδοσφαιρικό μας σύλλογο, ήταν περίπου στις αρχές προς τα μέσα της 10ετίας του '80 (σχεδόν 40 χρόνια πριν!!!), όταν ακόμη ήμουν νεαρός ποδοσφαιριστής αυτού του συλλόγου, κι όταν είχαν ανταποκριθεί τότε 2-3 πιο ευαισθητοποιημένοι με τους συλλόγους τοπικοί επαγγελματίες. Σήμερα ζόφος, μιζέρια, απαξίωση και εγκληματική αδιαφορία, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση η κακή οικονομική συγκυρία από την παρατεταμένη κρίση, για όσους σπεύσουν να την επικαλεστούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα... Έτσι και το σημερινό έγκλημα με το διοικητικό αδιέξοδο για τον ποδοσφαιρικό μας σύλλογο, που βρίσκεται  αν όχι ακόμη στον γκρεμό, στο χείλος του, παίρνει ακόμη τραγικότερες διαστάσεις αποκτώντας πολλούς συνυπεύθυνους και συνενόχους, αγγίζοντας σχεδόν το σύνολο του τοπικού πληθυσμού! Άξιοι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: