Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

«Χάδι» εσωτερικής πληροφόρησης

Τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Πειραιώς και την Alpha για μια βαρύτατη παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που πέρασαν στα ψιλά • Με 10.000 και 50.000 ευρώ «τιμωρήθηκαν» οι δύο τράπεζες, χωρίς να γίνεται λόγος ποιοι, πώς και πόσο επωφελήθηκαν από τα πακέτα εκατομμυρίων μετοχών που άλλαξαν χέρια με φόντο την αύξηση κεφαλαίου της μιας και τη μετατροπή ομολόγων CoCos της δεύτερης • Το τίμημα για τους ανυποψίαστους μικρομετόχους, η κατακρήμνιση των μετοχών των δύο τραπεζών κατά 30% και 91% αντίστοιχα.
Εν αρχή ην το αδιαμφισβήτητο γεγονός: στις 12 Απριλίου του 2022, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιοποίησε απόφασή της με την οποία επέβαλε πρόστιμo 50.000 ευρώ στην εταιρεία Πειραιώς Financial Holdinds Α.Ε. και 10.000 ευρώ στην εταιρεία Alpha Services and Holdings S.A.
Οσον αφορά την παράβαση που τιμωρήθηκε με αυτό το… δυσβάσταχτο πρόστιμο, η ανακοίνωση της Ε.Κ. όχι μόνο δεν διαφωτίζει το ευρύ κοινό που παρακολουθεί τα οικονομικώς τεκταινόμενα, αλλά την αποκρύβει επιμελώς, παραπέμποντας σε άρθρα, παραγράφους και νόμους.
Συγκεκριμένα, για τη μεν Πειραιώς κάνει λόγο για «παράβαση των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 1 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 596/2014 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κανονισμού και του άρθρου 27 παρ. 8 του ν. 4443/2016, λόγω μη έγκαιρης δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών που αναφέρονταν στο επεξηγηματικό σημείωμα προς τους μετόχους και αφορούσαν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον Μάρτιο του 2021», για τη δε Alpha για «παράβαση του άρθρου 18 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 596/2014 σχετικά με πλημμελή τήρηση του καταλόγου προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες». Κι όποιος/α κατάλαβε, κατάλαβε…
Οποιος/α κάνει τον κόπο να ψάξει τι αφορούν τα αναφερόμενα άρθρα 17 και 27 (για την περίπτωση της Πειραιώς) και το άρθρο 18 (για την περίπτωση της Alpha), θα ανακαλύψει με έκπληξη ότι αφορούν εκδοχές μιας από τις βαρύτερες οικονομικές παραβάσεις: της εσωτερικής πληροφόρησης, αγγλιστί inside information. Η αντίστιξη ανάμεσα στο βάρος της παράβασης και στη γελοιότητα των προστίμων είναι εξόφθαλμη! Για τέτοιου είδους παραβάσεις η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφαιρεί έως και τις άδειες των εταιρειών! Η ελληνική, όμως, μοιράζει «χάδια». Υπήρξε ζημία; Και ποιοι ζημιώθηκαν;
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Αυτή η παράβαση επέφερε (παρ)άνομα κέρδη για κάποιους και ζημίες για κάποιους άλλους; Η ανακοίνωση της Επιτροπής προσδιορίζει πιο συγκεκριμένα τον λόγο της επιβολής του προστίμου στην Πειραιώς ως εξής:
«[…] λόγω μη έγκαιρης δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών που αναφέρονταν στο επεξηγηματικό σημείωμα προς τους μετόχους και αφορούσαν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον Μάρτιο του 2021».
Εδώ προφανώς λέγεται ότι στο εν λόγω επεξηγηματικό σημείωμα υπήρχαν πληροφορίες προς τους μετόχους που δεν δημοσιοποιήθηκαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό – ο ορισμός του inside information! Επωφελήθηκε άραγε κανείς εκ των μετόχων αυτών των προνομιακών πληροφοριών; Υπήρξαν κέρδη και ζημίες απ’ αυτό;
Τι έγινε στην Alpha:

Για την Alpha, το πρόστιμο επεβλήθη «για παράβαση του άρθρου 18 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 596/2014 σχετικά με πλημμελή τήρηση του καταλόγου προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες». Επωφελήθηκε άραγε κανείς από αυτή την «πλημμελή τήρηση»; Η Ε.Κ. δεν μας διαφωτίζει σχετικά. Ωστόσο, με λίγη έρευνα ανακαλύπτουμε πράγματα που, εκτός από ενδιαφέροντα, είναι και πιθανώς σχετιζόμενα:
Στις 21 Μαΐου 2021 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Alpha Bank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου – φήμες που τελικά επιβεβαιώθηκαν, καθώς η αύξηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2021. Μία μέρα πριν κυκλοφορήσουν αυτές οι φήμες, στις 20 Μαΐου 2021, έγινε ένα μεγάλο πακέτο 5,33 εκατομμυρίων μετοχών στην τιμή 1,25 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικής αξίας 6,68 εκατ. ευρώ. Μόλις, την επόμενη μέρα, κυκλοφόρησαν οι φήμες για την αύξηση κεφαλαίου, η τιμή της μετοχής υποχώρησε 30%.
Εξι ημέρες νωρίτερα, στις 14 Μαΐου 2021, έγινε ένα άλλο μεγάλο «πακέτο» 9,69 εκατ. ευρώ σε τιμή 1,29 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 12,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, η διοίκηση της Alpha Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι όντως πρόκειται να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κάποιους συγκεκριμένους όρους οι οποίοι επρόκειτο να οριστικοποιηθούν σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να απαντήσει: Αυτά (ή και αυτά) τα συγκεκριμένα περιστατικά τιμώρησε με το… βαρύ πρόστιμο των 10.000 ευρώ;
Τι έγινε στην Πειραιώς:
Στις 4/1/2021 πραγματοποιήθηκε η μετατροπή των CoCos (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές) της Πειραιώς σε μετοχές με την τιμή της μετοχής στο 1,13 ευρώ. Με τη μετατροπή, το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας έφτασε το 61% (από 26,4% πριν από τη μετατροπή).
Στις 23/4/2021 έγινε η αύξηση κεφαλαίου με dilution για τους παλαιούς μετόχους. Ενδιάμεσα, στις 13/1/2021, μία μέρα πριν «πιστωθούν» στο ΤΧΣ οι μετοχές από τη μετατροπή των CoCos, οι Τζον Πόλσον και Αριστοτέλης Μυστακίδης πούλησαν μεγάλα «πακέτα» μετοχών (όπως φαίνεται στον πίνακα). Εκτοτε, η τιμή της μετοχής κατακρημνίστηκε χάνοντας το 90% της αξίας της (!), στο διάστημα μέχρι και την αύξηση κεφαλαίου στις 23 Απριλίου, για να παραμείνει στη συνέχεια κολλημένη σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.
Επρόκειτο για ιδιοφυή επιχειρηματική κίνηση εκ μέρους των κ. Πόλσον και Μυστακίδη, βασισμένη σε υψηλού επιπέδου διορατικότητα για την πορεία της μετοχής ύστερα από το χρονικό σημείο που αποφάσισαν να πουλήσουν; Μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν «αγόρασε» αυτό το σενάριο και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να επιβάλει το -κατά τα άλλα γελοίο- πρόστιμο των 50.000 ευρώ στην Πειραιώς, σαν «θεσμική κάλυψη»;
Επιμύθιο: Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να προστατεύει τους επενδυτές της κεφαλαιαγοράς από αθέμιτες και παραβατικές πρακτικές. Εν προκειμένω και με δεδομένο ότι η ίδια προσδιορίζει την παράβαση και αυτή είναι πολύ σοβαρή, η γελοιότητα των προστίμων και η μη αναφορά σε όσους επωφελήθηκαν συνιστά μάλλον «θεσμική» συγκάλυψη αν όχι ενθάρρυνση για την επανάληψη παραβατικών πρακτικών.
ΥΓ.: Τι θυμηθήκαμε τώρα: ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης δεν διετέλεσε το πάλαι ποτέ (αν δεν κάνουμε λάθος μέχρι το 2010) στέλεχος του Πόλσον;

Πάνος Κοσμάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: