Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σ. Δημητριάδης - Πρόεδρος ΕΠΣΜ: “Όσο ζω και αναπνέω θα δίνω μάχες για τα συμφέροντα των σωματείων μας”

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας μίλησε στην εκπομπή του City Of Primo 106.1 που παρουσιάζει ο Αντώνης Βουλγαράκης και αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία ειδικά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, όσον αφορά στην εγγραφή τους στο μητρώο της ΓΓΑ και τις επιπτώσεις που τους επιβάλει η Πολιτεία. Αναλυτικά ανέφερε:
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ – ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ
«Συγνώμη ως Ένωση προς τις ομάδες για την απόφαση που πήραμε για την αναστολή των πρωταθλημάτων, η Ένωση όμως έπρεπε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των σωματείων και των παραγόντων που προσπαθούν να κρατήσουν τις ομάδες ζωντανές. Έχει γίνει δυστυχώς να παίξεις ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύπλοκο αρκετά, ξέχωρα από τους δικηγόρους και τους λογιστές, λες και είμαστε ανώνυμες εταιρείες, εννοείται ότι χρειάζονται και αρκετά χρήματα για να ξοδέψεις για να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Κανείς όμως θα μπορούσε να αρνηθεί τον έλεγχο της πολιτείας, βεβαίως πρέπει να γίνεται έλεγχος, αρνούμαστε όμως τις τιμωρητικές και εκδικητικές διατάξεις του υφυπουργού μέσω του νόμου που έκανε.»
Περίπου 2000 σωματεία είναι ενταγμένα στο μητρώο και άλλα 500-600 παρότι έχουν κάνει τα χαρτιά τους, δε ξέρουμε όμως για ποιο λόγο δε προχωράει ο έλεγχος τους; Σχετικά με τα δικά μας σωματεία, αν είχαν ελεγχθεί αυτά τα 40 σωματεία που έδωσαν πλήρη φάκελο και ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για αυτά, δε θα συζητούσαμε τίποτα. Έχοντας αυτή τιμωρητική διάθεση του νόμου, θα αντιμετωπίσουμε το εξής πρόβλημα. Τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, αλλά με προϋποθέσεις. Από αυτές τις 43 ομάδες οι 30 θα μπούνε μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων. Άρα αυτές θα αναγκαστούν να παίξουν του χρόνου. Ποιες όμως από αυτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος και του χρόνου; Καμία απολύτως. Εφόσον η ΓΓΑ έχει δώσει καταλυτική ημερομηνία 30/11, για ποιο λόγο ενημέρωσε τις περιφέρειες, για τις ομάδες που δεν ενταγμένες στο μητρώο να μη χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις;»
«ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ»
«Μη εγγεγραμμένη ομάδα θεωρούν και την ομάδα που ενώ έχει υποβάλλει φάκελο και περιμένει την απόφαση της. Τουλάχιστον τα 30 σωματεία έχουν υποδομές, άρα μιλάμε για 700-800 παιδιά που δε μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, ηλικίες από 8 μέχρι 15 ετών. Δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της αδιαλλαξίας τους, μας έχει φέρει σε αγωνιστικό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που μόνο η ΓΓΑ μπορεί να λύσει.
Δεν είναι τρελές οι περισσότερες Ενώσεις που προχώρησαν σε αναστολή των πρωταθλημάτων. Εκτός από την αντίδραση μας στην τιμωρία των ομάδων μας, υπάρχει λύση. Υπάρχει μια απλή κίνηση.
Καταρχάς να εγκρίνει η ΓΓΑ την επικαιροποίηση όλων των σωματείων που είναι στο μητρώο. Τα σωματεία που είναι ενταγμένα σήμερα στο μητρώο κανονικά, αν δεν επικαιροποιηθούν μέχρι 30 Δεκεμβρίου, θα θεωρούνται και αυτά ως μη εγγεγραμμένα. Μόνο τα 94 από τα 133 έχουν κάνει επικαιροποίηση. Ένα πρωτάθλημα των 152 ομάδων, από 1η Ιανουαρίου υπάρχει κίνδυνος να σε συνεχίσουν σε αυτό μόνο τα 94! Υπάρχει ερασιτεχνική ομάδα στη πόλη μας που θέλει να μη παίξει ποδόσφαιρο σε ένα τακτοποιημένο πρωτάθλημα που λαμβάνουν μέρος όλες οι ομάδες. Υπάρχουν ομάδες με φιλοδοξίες να ανέβουν κατηγορίες, θα τους άρεσε να παίξουν ένα τουρνουά με έξι ομάδες;
Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα των ομάδων που έχουν μπει στο μητρώο έρχεται σε συνάρτηση με ομάδες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα. Αλλιώς αν ήταν έτσι θα κάναμε ένα τουρνουά με τις μισές ομάδες και ο Θεός βοηθός. Όπως επίσης θα μπορούσε η ΓΓΑ, όσοι κάναν αίτηση και κάναν τα χαρτιά τους, παίζουν κανονικά φέτος. Άλλωστε να θυμίσω σε όλο το κόσμο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, την ίδια τακτική με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, είχε πει ο υφυπουργός μαζί με τον υπουργό οικονομικών ότι θα δώσουμε ένα βοήθημα όσες ομάδες κάνουν εγγραφή, όχι μόνο όσες ελεγχθήκαν. Για ποιο λόγο δεν επαναφέρουν αυτή την υπουργική απόφαση; Γι αυτό το λόγο υπήρξαν πολλά σωματεία που πήραν χρήματα και να δώσουμε εύσημα στη ΓΓΑ γι αυτό το λόγο. Έστω για αυτή τη προσπάθεια. Στην αρχή δίνεις λίγα, μετά δίνεις κάτι παραπάνω, να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, αλλά όχι με αγωνιστικούς αποκλεισμούς. Μη τους δίνεις τα χρήματα, όχι να τους απαγορεύεις να παίξουν ποδόσφαιρο.»
ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ – ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ
«Στεναχωριέμαι με τις αφοριστικές παρεμβάσεις που με συναδέλφους που είναι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που δε τους νοιάζει αν θα παίξουν κάποιοι σύλλογοι. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι ένα και αδιαίρετο. Το σύνολο των ανδρικών ομάδων που είναι 152, είναι μόνο 4 ομάδες που δεν έχουν ξεκινήσει καν την ένταξη τους στο μητρώο. ΟΚ δε θα παίξουν φέτος, θα τους βοηθήσουμε να παίξουν του χρόνου. Οι 4 ομάδες δεν επηρεάζουν τα πρωταθλήματα, οι 40 ομώς επηρεάζουν. Θα κληθεί η Ένωση τον Οκτώβριο να ξανακάνει ομίλους και κλήρωση πρωταθλημάτων σε περίπτωση που οι 40 αυτές ομάδες δε θα μπορέσουν να λάβουν μέρος και μετέπειτα να διοργανώσει πρωταθλήματα με ομάδες που θα επιβάλλει δυστυχώς η ΓΓΑ. Ας βρεθεί ένας νοήμων άνθρωπος να μου πει πως αυτή η λογική είναι προς συμφέρον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Σαφέστατα και δε θα αδικήσω τις ομάδες που έχουν ενταχθεί στο μητρώο, για όνομα του Θεού και της Παναγίας. Φυσικά και θα κάνω κάποια μομφή στις ομάδες που δεν έκαναν τίποτα, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορώ να μη τους δώσω ανοχή. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει τα χιλιάδες προβλήματα και πρέπει να μαστε ανεκτικοί σε όλη αυτή τη διαδικασία που αφορά ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, διαφορετικά θα φτάσουμε -όχι μόνο για την ΕΠΣΜ- σε όλους τους νομούς, θα παίζει ένας μικρός αριθμός ομάδων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ολοκληρωμένα πρωταθλήματα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.Είναι πάρα πολλές ερασιτεχνικές ομάδες που έχουν βγάλει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα τους. Αυτό το ποσοστό της επιτυχίας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο αν οι ομάδες γίνουν λιγότερες.»
Η ΕΠΣΜ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΧΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Δε θα ξεχάσω τη γενική συνέλευση που είχα πει ότι πρέπει να μπούμε στο μητρώο οπωσδήποτε, αλλά θεωρούμε ότι τα χρήματα δε θα είναι τόσα πολλά που θα μας λύσουν σημαντικά προβλήματα. Επέμενα όμως οι ομάδες να μπούνε στο μητρώο και γι’αυτό κάναμε συνεργασίες με λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, και το προσωπικό της Ένωσης βοήθησε να λυθούν τα προβλήματα των ομάδων για την ένταξη τους στο μητρώο, εγώ δε θέλω να βγουν οι παράγοντες και να πούνε ότι η Ένωση είναι καλή, αλλά να πούνε από ποιους ανθρώπους δεχθήκανε βοήθειες. Η προσπάθεια της Ένωσης ήταν να βοηθήσει τα σωματεία της να νοικοκυρευτούν όχι να γίνουν νόμιμα. Γιατί όλα τα σωματεία είναι νόμιμα, γιατί έχουν αποφάσεις δικαστηρίων και πρωτοδικείων, έχουν καταστατικά, έχουν Δ.Σ αλλά δυστυχώς δεν έχουν ανθρώπινο δυναμικό να τρέξουν όπως οι περισσότερες ομάδες. Είναι άδικο αυτό που λένε οι ομάδες που είναι στο μητρώο και οι ομάδες που δεν είναι στο μητρώο. Απόλυτα διχαστικές δηλώσεις ανθρώπων που είναι μέσα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς για κάποιους, εγώ ως πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας και όλο το Δ.Σ δε θα αφήσει να διχαστεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της πόλης μας. Και ας λένε ότι θέλουν να λένε ορισμένοι παράγοντες. Εμείς θα βοηθάμε μέχρι τελευταία στιγμή, θα δίνουμε τον ιδρώτα μας και όλο μας το είναι, να βοηθήσουμε και το τελευταίο σωματείο που βρίσκεται στο απομακρυσμένο σημείο ενός χωριού να μπει στο μητρώο, όχι για να παίξει νόμιμα, αλλά για να νοικοκυρευτεί. Άλλη η έννοια του νοικοκυρέματος και άλλο της νομιμότητας. Τη νομιμότητα δε θα τη δώσει ο υφυπουργός τιμωρώντας τις ομάδες, τη νομιμότητα τη δίνουν τα ελληνικά δικαστήρια. Ένας νόμος πέρα από τη νομοθετική του εξουσία που λόγω του συντάγματος την έχει, άρχισε να αστυνομεύει, να τιμωρεί…. Όχι αυτά είναι άλλων υπηρεσιών να το κάνουν. Η Ομοσπονδία είναι αυτή που αποδέχεται το νόμο, δεν αποδέχεται όμως τον τρόπο όμως που ο νομοθέτης θέλει να περάσει τη διαδικασία και είναι αυτή που θα ελέγξει τα σωματεία αν μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Κανείς άλλος. Ο νόμος είναι πάνω από όλα, αλλά υπάρχουν και νόμοι και οι άνθρωποι που τους βγάζουν, οι οποίοι αν δεν έχουν την ευελιξία του πνεύματος, οδηγούν τον νόμο προς τη καταστροφή και αυτό δυστυχώς έχει ονοματεπώνυμο. Εμένα δε με ενδιαφέρει η κόντρα της ΓΓΑ με την ΕΠΟ, εμένα με νοιάζει να παίξουν τα σωματεία μας να παίξουν ποδόσφαιρο.»
«ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ»
«Εγώ σέβομαι του κάθε συναδέλφου παράγοντα, μπορεί να λέει είμαστε άχρηστοι και ότι είμαι ο χειρότερος πρόεδρος και η χειρότερη διοίκηση. Να ενημερώσω όλους το πλήρωμα που απαρτίζει την Ένωση έχει αλλάξει στο 90%, η αλλαγή όμως αυτή έπεσε σε μια περίοδο απραξίας, αν δεν υπήρχαν όμως οι έμπειροι παράγοντες θα είχαμε περισσότερα προβλήματα. Για την ΑΕ Μαρτίου, τη σέβομαι και την υπολήπτομαι γιατί παίζει χρόνια ποδόσφαιρο όπως όλες τις ομάδες, είναι όμως πλέον από τις ευνοούμενες ομάδες. Όταν έγινε το κραχ στα ΤΕΦΑΑ, όσες ομάδες μπορούσε να αντέξει το αθλητικό μας κέντρο, τις βάλαμε να παίξουν εκεί. Λέει ψέματα ότι παίρνουμε 15 ευρώ σε κάθε προπόνηση, παίρνουμε 10 ευρώ. Αν είχαμε τιμωρητική διάθεση σε έναν άνθρωπο που μας κατηγορεί συνεχώς, πολύ εύκολα δε θα τον βάζαμε να παίξει εκεί, και θα βάζαμε κάποια άλλη ομάδα. Δεν εκδικούμαστε εμείς. Το ρεύμα από τον Αύγουστο το 21′ μέχρι τον Αύγουστο το 22′ μας ήρθε 16.000! Χωρίς να τα ζητήσουμε από τις ομάδες που κάνουν προπονήσεις εκεί. Βάλαμε ένα πολύ μικρό τίμημα, 10 ευρώ. Τα 10 ευρώ που δίνουν οι ομάδες για προπονήσεις δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/10 του ποσού. »
«Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΟΥ»
«Η συντήρηση αυτών των γηπέδων, που υπολείπεται αν εξαιρέσουμε το χόρτο που το συντηρούμε, το πλαστικό δε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε, γιατί ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έχει στα χέρια του εδώ και 2 χρόνια την εισηγητική απόφαση των ΕΑΚ που μας παραχωρούν τα γήπεδα για επιπλέον 15 χρόνια, δε βάζει τη δική του υπογραφή. Εμείς ήδη είχαμε ευρωπαϊκά προγράμματα για να ανασκευάσουμε τη Μίκρα με περισσότερους χώρους άθλησης, για να υποδεχθούμε και άλλες ομάδες. Για εκδικητικούς λόγους αυτός ο άνθρωπος δε βάζει την υπογραφή του σε μια απόφαση που έβγαλαν τα ΕΑΚ. Το δικό του όργανο αποφάσισε να μας παραχωρήσει τη Μίκρα για 15 χρόνια επιπλέον και αυτός ο άνθρωπος για εκδικητικούς λόγους δεν βάζει την υπογραφή του. Γιατί η ΕΠΣΜ ήταν απέναντι όχι στον νόμο, αλλά στις διαδικασίες. Και αυτός μας εκδικείται. Ποιον νομίζει ότι εκδικείται; Τον Σάββα Δημητριάδη ή την Ένωση; Όχι. Εκδικείται όλες τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Και παρότι έγιναν παρεμβάσεις από τη περιφέρεια και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτός τους είπε ότι σε μας δεν δίνει ούτε τον πυρετό του. Αυτός θέλει να συμμαζέψει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Για όνομα του Θεού και της Παναγίας. »
«ΟΣΟ ΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΩ ΘΑ ΔΙΝΩ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ»
«Όσο ζω και αναπνέω και με ψηφίζουν τα σωματεία, εγώ θα δίνω μάχες για τα σωματεία μας. Για το συμφέρον τους. Είτε με ψηφίζουν είτε όχι. Γιατί αν κλείσω του χρόνου τη Μίκρα, ο κύριος Ιωαννίδης δε θα μπορεί να κάνει προπόνηση αλλού. Μίλησε για καφενεία ομάδες που δε διοικούνται. Μπορεί να μου πει αν φύγει ο ίδιος από την ΑΕ Μαρτίου, ποιος θα κατεβάσει την ομάδα; Μπράβο του που όλα αυτά τα χρόνια πασχίζει και αν δεν ήταν άλλα δύο-τρία άτομα που τον βοηθήσαμε για να κάνει τα καταστατικά του, τώρα θα ήταν από τους διαμαρτυρόμενους. Εγώ δεν εκδικούμαι. Όσο μας δίνεται η δυνατότητα, θα τα βοηθάμε. Είδατε τι διευκολύνσεις κάνουμε στα σωματεία μας. Εγώ και τα υπόλοιπα μέλη, τρέχουμε να τα βοηθήσουμε. Φυσικά και θα κάνουμε και λάθη. Όποιος δουλεύει κάνει λάθη, μόνο οι πεθαμένοι δε κάνουν.»
«ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ;»
«Μιλώντας για την γενική συνέλευση της ΕΠΟ (30 Σεπτεμβρίου) είπε: «Αν μέχρι τότε δε δοθούν λύσεις, -αν και πιστεύω ότι η παρέμβαση της UEFA είναι καταλυτική-, ενδεχομένως να πάρει απόφαση η ΕΠΟ για αναστολή όλων των πρωταθλημάτων. Η άποψη μου είναι το αν αναστείλουμε όλα τα πρωταθλήματα, θα μπούμε σε αδιέξοδο. Αν κάποιες ενώσεις ψηφίσουν αυτή τη πρόταση, θα είναι γιατί έχουν την ευελιξία διότι διαθέτουν λίγες ομάδες. Σε Ενώσεις με μεγάλο αριθμό ομάδων σαν και εμάς, πρέπει να επιμείνουμε σε συνεργασία με τους Δήμους, να πιέσουμε και να πούμε ότι αυτά τα γήπεδα δεν είναι μόνο για τα νοικοκυρεμένα σωματεία. Είναι για όλα.
Θα δώσει π.χ ο Δήμος Νεάπολης να παίξουν μπάλα οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί και οι βετεράνοι που δεν έχουν μπει στο μητρώο και να μην αφήσει τις ομάδες με τα τμήματα υποδομής να μπούνε στο γήπεδο; Δεν έχω πρόβλημα αν δίνει στους παραπάνω τη δυνατότητα να παίξουν, καλά κάνει βέβαια που δίνει τη δυνατότητα σε πυροσβέστες, αστυνομικούς και Βετεράνους, το γήπεδο είναι για όλους. »
«ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»
«Σε ερώτηση για τη πολύ καλή σχέση της ΕΠΣΜ με τη Περιφέρεια και ποια η θέση της τελευταίας: «Οι υποσχέσεις που πήραμε από τη περιφέρεια δε πραγματοποιήθηκαν. Θα κληθούν όλοι αυτοί οι βουλευτές να ζητήσουν τη ψήφο των ανθρώπων. Πως θα πάνε να ζητήσουν τη βοήθεια από τις ομάδες μας, όταν αυτοί δε πήγαν οργανωμένα να βρουν μια λύση με τον υφυπουργό. Επαναλαμβάνω όχι να δείξουμε ανοχή σε αυτούς που δε δείξαν ενδιαφέρον να μπουν στο μητρώο. Και σε αυτούς είμαι κάθετος. Αλλά να δείξουμε ανοχή σε αυτούς που προσπαθούν να μπουν, αλλά μόνο η ΓΓΑ ξέρει για ποιους λόγους κωλυσιεργεί να βγάλει αποφάσεις γι αυτά τα σωματεία. Ιδού η Ρόδος και το πήδημα. Έχουμε 15 μέρες μπροστά, 38 αιτήσεις υπάρχουν, ας δώσει εντολή ο υφυπουργός και να αρχίσουν τα σωματεία αυτά να παίξουν και όχι μόνο για εμάς. Ας βάλει τους ανθρώπους του να δουλεύουν υπερωρίες όπως οι άνθρωποι μας στην Ένωση για να μην έχουμε αρρυθμίες.»

Πηγή: goalpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: