Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Βελγικό πείραμα: Σαββατοκύριακο στη φυλακή για 55 δικαστικούς

Ένα διήμερο σε φυλακές στην περιοχή των Βρυξελλών θα περάσουν 55 δικαστές και εισαγγελείς, ώστε να αποκτήσουν ίδια εμπειρία για την κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βελγικού υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εθελοντές δικαστικοί θα ζουν σαν κανονικοί κρατούμενοι και «θα πρέπει να ακολουθούν τις εντολές και τις οδηγίες του προσωπικού των φυλακών», με στόχο να «βιώσουν τι σημαίνει στέρηση της ελευθερίας».
Οι δικαστικοί μπήκαν το πρωί του Σαββάτου στις φυλακές του Χαρέν, ένα νέο σωφρονιστικό ίδρυμα, με χωρητικότητα 1.190 κρατουμένων που πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στις 30 Σεπτεμβρίου, και θα παραμείνουν έως την Κυριακή το βράδυ.
«Οι δικαστικοί λειτουργοί ξέρουν προφανώς πώς γίνονται τα πράγματα σε μια φυλακή, αλλά το να το βιώσουν οι ίδιοι τους δίνει μια μοναδική ευκαιρία που μπορεί να τους βοηθήσει να εκδώσουν ποινές έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ Φαν Κίκενμπορν.
Η επιχείρηση θα επιτρέψει επίσης στο προσωπικό των φυλακών να προετοιμαστεί για τα εγκαίνια αυτού του νέου τύπου εγκατάστασης «εξοπλισμένων με μικρές μονάδες διαβίωσης και αναπτύσσοντας μια σύγχρονη προσέγγιση», πρόσθεσε. «Οι δικαστικοί που συμμετέχουν -δικαστές, ανακριτές, εισαγγελείς- προσφέρθηκαν εθελοντικά. Θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές και τις οδηγίες του προσωπικού των φυλακών. Στόχος είναι να γίνει η φυλάκιση όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα», αλλά θα μπορούν να δέχονται οικογενειακές επισκέψεις, όπως και οι πραγματικοί κρατούμενοι. Οι δικαστές ακολουθούν το κανονικό καθημερινό πρόγραμμα των κρατουμένων, τρώνε τα ίδια γεύματα και έχουν τις ίδιες υποχρεωτικές δραστηριότητες. Θα απασχολούνται μεταξύ άλλων στην κουζίνα και στο πλυντήριο. Στις 22.00 «σβήνουν τα φώτα». Εάν έχουν «δυσκολία να υποστηρίξουν αυτήν την παραμονή στη φυλακή» ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα ανά πάσα στιγμή», επισημαίνεται.
«Αυτή η εμβάπτιση προσφέρει στους δικαστές που καταδικάζουν ανθρώπους σε φυλάκιση την ευκαιρία να βιώσουν τι σημαίνει στέρηση της ελευθερίας», εξήγησε ο Ρούντι Βαν ντε Βόρντε, γενικός διευθυντής σωφρονιστικών καταστημάτων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: