Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Στην εκκίνηση η αύξηση του κατώτατου μισθού

Πάνω από 830-850 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ ● Επιφυλακτικός για τις αυξήσεις ο Κ. Χατζηδάκης ● Στις 28 Φεβρουαρίου θα αποσαφηνιστεί η πρόταση στο υπ. συμβούλιο.
Η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας και η αποστολή πρόσκλησης από τη ΓΣΕΕ προς τις 5 εργοδοτικές οργανώσεις, λίγο αργότερα, έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού της αύξησης στον κατώτατου μισθού για το 2023 που αφορά περίπου 650.000 μισθωτούς, υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.
Ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ (μικτά), σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί με κριτήρια την αντιστοίχιση «στο 60% του διάμεσου μισθού και με συνεκτίμηση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη»· άρα δεν μπορεί παρά να κυμαίνεται ανάμεσα στα 830-850 ευρώ, θα οριστικοποιηθεί έως τις 10 Μαρτίου 2023 και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε χθες να εξιδανικεύσει το μισθολογικό, εμφανίζοντας μισθολογικά άλματα την τελευταία τριετία όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων.
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ακολουθώντας μια μπακαλίστικη λογική σε τιμές χονδρικής (κι ας μας συγχωρούν οι μπακάληδες στο επάγγελμα) δήλωσε χαρακτηριστικά: «Aπό το 2019 [...] περισσότεροι εργαζόμενοι έβαλαν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, ακόμη κι αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό». Μάλιστα «αναλύοντας» τα στοιχεία απασχόλησης και μισθών από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κατέληξε ότι από το 2019 μέχρι και το 2022 οι μέσες μηνιαίες αποδοχές ανήλθαν σε 1.176,5 έναντι 1.046,3 και κατέληξε ότι «η αύξηση των μέσων μηνιαίων αμοιβών (12,4%) υπερβαίνει την άνοδο του γενικού δείκτη τιμών». Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά κλιμάκια, ο κ. υπουργός αποφεύγει να μιλήσει για αγοραστική δύναμη και πληθωρισμό και επιλέγει να εστιάσει την προσοχή στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα μισθωτών που αμείβονταν το 2019 με ποσά από 500 έως 700 ευρώ πέρασε στην επόμενη κλίμακα, αυξάνοντας κατά 60% την κατηγορία εκείνων που αμείβονται με ποσά από 700 έως 1.000 ευρώ.

Φυσικά αυτό το «άλμα», από την πολλή στην ολίγη φτώχεια των μισθών μέχρι 1.000 ευρώ, είναι λογικό επόμενο καθώς ακόμη και μία πολύ μικρή αύξηση στις κατώτατες αποδοχές, π.χ. κατά 10 ευρώ, μπορεί να μετακινήσει τον μισθωτό από τα 690 στα 700 ευρώ. Βέβαια, η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση είναι αυτή που εντοπίζεται στο εύρος των αποδοχών άνω των 3.000 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία το πλήθος των μισθωτών αυξήθηκε κατά 29,5% μέσα στην τριετία.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η σιωπή του υπουργού ως προς την ευρωπαϊκή οδηγία που προτρέπει τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν το ποσοστό των μισθωτών που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Οπως ορθώς επισημαίνει η ΓΣΕΕ, το ποσοστό στη χώρα μας είναι 26% όταν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη αγγίζει το 70%.
Πάντως ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε ως εξής τα κριτήρια για τον νέο κατώτατο μισθό: «Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, θα προχωρήσει και φέτος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων, τις αντοχές των επιχειρήσεων και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες».
Χρονοδιάγραμμα
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο με τίτλο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα» καθορίζει ως εξής τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα απαιτηθούν μέχρι τότε ως εξής;
α. Εως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 θα σταλεί η έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
β. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθούν έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.
γ. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.
δ. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών προκειμένου να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.
ε. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
στ. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: