Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Μια θλιβερή φιέστα τριτοκοσμικής χώρας

Ηταν η παρουσίαση μιας αρχιτεκτονικής μελέτης που προέκυψε από μια παράνομη διαδικασία, όπως έχει καταγγελθεί από τους πλέον αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Σε προηγούμενο άρθρο μας («Εφ.Συν.», 4.2.2023), είχαμε γράψει σχετικά με την επικείμενη τότε φιέστα παρουσίασης της μελέτης για την υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί αυτά που ειπώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση. Ηταν πραγματικά αποκαλυπτική η ομιλία της υπουργού Πολιτισμού για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός τη διοίκηση του «επιτελικού» του κράτους.
Πληροφορηθήκαμε ότι η συνολική μεθόδευση και ο σχεδιασμός βασίστηκαν σ’ ένα παλαιότερο «όραμα» του κ. Μητσοτάκη και δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογικών πολεοδομικών, αρχαιολογικών και αρχιτεκτονικών διεργασιών των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Συνειδητοποιήσαμε έκπληκτοι ότι συγκροτήθηκε -εν κρυπτώ- ομάδα η οποία αποφάσισε για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σχετικά με ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια κτίρια της χώρας και την οποία συντόνιζε η σύζυγος του πρωθυπουργού!
Ολα όσα παρουσιάστηκαν χθες αποτελούν μια πρωτοφανή απαξίωση, όχι μόνο σύσσωμης της κοινότητας των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων, αλλά και των νόμιμων θεσμοθετημένων διαδικασιών τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς. Ηταν μια θλιβερή φιέστα τριτοκοσμικής χώρας, όπου οι κυβερνώντες μαζί με τους γνωστούς χειροκροτητές τους αλληλοσυγχαίρονταν και όλοι μαζί στο τέλος υμνούσαν τον μεγάλο «Ηγέτη». Το αποκορύφωμα, δηλαδή, της αλαζονείας και της κομπορρημοσύνης.
Δυστυχώς χθες, για ακόμη μία φορά, έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει ίχνος αιδούς για την απίστευτη εικόνα που παρουσίασαν κατά την επικοινωνιακή, προεκλογική -στην ουσία- εκδήλωση που στήσανε, αισθανόμενοι ασφαλείς πίσω από τις παραταγμένες ασπίδες των ΜΑΤ, οι οποίες κρατούσαν μακριά τους ενοχλητικούς πολίτες που διαδήλωναν στην Πατησίων. Ηταν η παρουσίαση μιας αρχιτεκτονικής μελέτης που προέκυψε από μια παράνομη διαδικασία, όπως έχει καταγγελθεί από τους πλέον αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, και η οποία, λίγο έως πολύ, εμφανίστηκε ως η καλύτερη -τάχατες- δυνατή πρόταση που θα μπορούσε να υπάρξει για την επέκταση του ΕΑΜ. Ποια δημόσια κριτική, ποια διαβούλευση! Αυτές, φαίνεται, είναι ξεπερασμένες και άχρηστες διαδικασίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η χθεσινή παρουσίαση ήταν όμως την ίδια στιγμή και μια ζοφερή εικόνα από το μέλλον για το πώς θα καταντήσουν τα (πρώην) δημόσια μουσεία της χώρας μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου στη Βουλή. Θησαυροί χιλιετιών θα αντιμετωπίζονται ως καταναλωτικά προϊόντα, ως τουριστικές φαντασμαγορικές ατραξιόν, από τις μελλοντικές διορισμένες διοικήσεις τους. Ως να ’ναι ιδιωτικές συλλογές και όχι ο ανεκτίμητος δημόσιος πλούτος του πολύπαθου πολιτισμού μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο κάποιοι «…πολέμησαν γι’ αυτά τα μάρμαρα».


Τάσης Παπαϊωάννου - Αρχιτέκτων - ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: