Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Διονύσης Τεμπονέρας: Εμπαιγμός των συνταξιούχων από τα ψίχουλα Μητσοτάκη

Πρόκειται για μια καθυστερημένη, προεκλογικού χαρακτήρα, μη μόνιμη και εντελώς αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων παροχή, που δεν επαρκεί, ούτε για να καλύψει τα στοιχειώδη.
Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ένα επίδομα ενίσχυσης για τους συνταξιούχους, που κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Πρόκειται για επίδομα, που αφορά κατά βάση εκείνους, που δεν πήραν χρήματα, από τις πρόσφατες παρεμβάσεις (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αυξήσεις του 7,75% από το 2023, καταβολή επιταγής ακρίβειας κλπ.).
Η φιλοσοφία του επιδόματος, είναι συγκεκριμένη: Όσο χαμηλότερη είναι η σύνταξη και, ταυτόχρονα, όσο μεγαλύτερη είναι η προσωπική διαφορά ενός συνταξιούχου, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό, το οποίο θα λάβει ο κάθε συνταξιούχος, ως έκτακτο «επίδομα προσωπικής διαφοράς». Όσο υψηλότερη είναι η σύνταξη και ταυτόχρονα, όσο μικρότερη είναι η προσωπική διαφορά, τόσο χαμηλότερο θα είναι το έκτακτο «επίδομα προσωπικής διαφοράς».
Η ρύθμιση προβλέπει την καταβολή έκτακτου επιδόματος, μεταξύ 200-300 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.
Πρόκειται για μια καθυστερημένη, προεκλογικού χαρακτήρα, μη μόνιμη και εντελώς αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων παροχή, που δεν επαρκεί, ούτε για να καλύψει τα στοιχειώδη.
Οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της 13ης σύνταξης, από την περικοπή των αναδρομικών και από καταβολή των αυξημένων έμμεσων και άμεσων φόρων, έχουν χάσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο την τελευταία 4ετια της διακυβέρνησης της ΝΔ.Η κυβέρνηση, χορηγεί επίδομα, που δεν κοστίζει παρά πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 3% όσων έχουν χάσει οι συνταξιούχοι, από τις πολιτικές λιτότητας και αφαίμαξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • 1. Ενώ η ακρίβεια είναι παρούσα από το καλοκαίρι του 2021, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται σε διψήφια ποσοστά, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις μέχρι 750 ευρώ, έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ οι τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν εκτοξευθεί, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να μοιράζει γλίσχρα επιδόματα, εμπαίζοντας τους πολίτες.
  • 2. Το γεγονός ότι, ήταν γνωστό, ότι οι αυξήσεις των συντάξεων, δεν θα δίνονταν στο σύνολο των συνταξιούχων, αλλά 1.000.000 εξ αυτών θα έμεναν εκτός, εδώ και μήνες, καθιστά την παρέμβαση αυτή προεκλογική, με σκοπό να κατευνάσει την οργή των συνταξιούχων που αντίκρισαν στα ΑΤΜ αντί για αυξήσεις, τα «ψίχουλα Μητσοτάκη».
  • 3. Η κυβέρνηση αντί να φέρει μόνιμα μέτρα στήριξης( όπως για παράδειγμα η 13η σύνταξη) προχωρά σε μια επιδοματικού χαρακτήρα παρέμβαση, ενώ ξέρει ότι η ακρίβεια έχει έρθει για να μείνει. Η κυβέρνηση που σαν αντιπολίτευση στηλίτευε την καταβολή επιδομάτων, βγάζει άλλο ένα «pass» επιχειρώντας να υποκλέψει την κοινή λογική.
  • 4. Το επίδομα δεν αρκεί για το σούπερ μάρκετ ενός μήνα. Σε επίπεδο έτους, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε ένα κουλούρι την ημέρα, ενώ και πάλι αρκετοί είναι εκείνοι, που θα μείνουν εκτός περιμέτρου προστασίας.
  • 5. Από το σύνολο των 2.472.904 συνταξιούχων της χώρας, το 43,96% ή 1.087.093 άτομα, λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ, μικτές αποδοχές. Αυτό σημαίνει ότι, εν μέσω σκληρής ακρίβειας και διαδοχικών ανατιμήσεων των προϊόντων, καλούνται αυτοί οι συνταξιούχοι να ζήσουν με 658 ευρώ, καθαρά. Αυτό σημαίνει ότι, οι μισοί συνταξιούχοι της πατρίδας έχουν δει τη σύνταξη τους να μειώνεται ακόμα και 40% τα τελευταία έτη. Ο πληθωρισμός για το 2022 έκλεισε στο 9,6% που σημαίνει ότι οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας έχουν δει την σύνταξή τους να μειώνεται κατά 67,2 ευρώ ανά μήνα ή κατά 806 ευρώ το χρόνο. Σε αυτούς τους συνταξιούχους η κυβέρνηση δίνει λιγότερα από τα μισά χρήματα που χάνουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι αποκλείονται ολοσχερώς. Από τους 910.000 συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, θα ευνοηθούν ελάχιστοι, ενώ οι μεσαίες συντάξεις έμμεσα «κατωτατοποιούνται» λόγω της ακρίβειας.

Το νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς, συνιστά εμπαιγμό και κοροϊδία για τους συνταξιούχους, που δεν πρόκειται να ξεγελαστούν. Η «κυβέρνηση των Πάτσηδων» μετά τους ανθρώπους του πολιτισμού, πετά στο καναβάτσο και τους συνταξιούχους, παίρνοντας σαφώς το μέρος της αισχροκέρδειας. Οι συνταξιούχοι ζητούν πραγματικές, μόνιμες και σταθερές αυξήσεις, μείωση των φόρων και ουσιαστική καταπολέμηση της ακρίβειας.

Διονύσης Τεμπονέρας - Εργατολόγος
Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: