Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Πλήρης αποδοκιμασία στις εξαγγελίες Μητσοτάκη προς συνταξιούχους

«Φύλλο και φτερό» κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την κοροϊδία των 300 ευρώ που ανακοίνωσε με πομπώδες ύφος ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη. Μετά την ανακοίνωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έκανε λόγο για εξαπάτηση των συνταξιούχων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τοποθετήθηκαν για τις εξαγγελίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξαπολύει βολές κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους και ότι τώρα τους τάζει «λαγούς με πετραχήλια».
Η δήλωση Ξενογιαννακοπούλου:
«Ο κ. Μητσοτάκης τάζει στους συνταξιούχους για μια ακόμα φορά λαγούς με πετραχήλια. Αφού επί τριάμιση χρόνια τους εξαπάτησε, τώρα προεκλογικά ανακοίνωσε ένα εφάπαξ μικρό επίδομα, που έχει ήδη φάει η ακρίβεια. Οι συνταξιούχοι εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την περικοπή των αναδρομικών έχουν χάσει πάνω από 7 δισ ευρώ, καθώς και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Το μη μόνιμο επίδομα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων από τις κυβερνητικές πολιτικές και είναι πλήρως αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες τους.
Οι μόνες αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι φέτος οφείλονται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για τη μόνιμη αποκατάσταση όλων των αδικιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, τη μόνιμη αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, την αύξηση του αφορολόγητου για τους συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ και την κατάργηση του ΤΕΚΑ – του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που έχει παραδώσει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Στον εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι θα δώσουν την ισχυρή απάντησή τους στις εκλογές.»Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, κάνει λόγο για εμπαιγμό των συνταξιούχων από τον πρωθυπουργό σημειώνοντας «παρά τις δεσμεύσεις του το 2019 ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός όχι μόνο διατήρησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αλλά επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων, που δεν πήραν αύξηση. Αρκετά με τον εμπαιγμό της Νέας Δημοκρατίας».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητά καθαρές λύσεις όπως:
Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024 και ως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό, που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022.
Να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου/Βρούτση σε ότι αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης, δηλαδή να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη και να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιούργησαν.
Να χορηγηθεί νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προτείνουμε.
Να προωθηθούν τα επαγγελματικά ταμεία.
Να επανέλθει σε εθνικό έλεγχο το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος για τη νέα γενιά.
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες το ΚΚΕ σημειώνει ότι «η άρση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται μέσα από προεκλογικά επιδόματα φτώχειας κι εξαγοράς» και προσθέτει «άμεση και πραγματική ανακούφιση μπορεί να αποτελέσει αυτό που ζητούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».
Δήλωση για το ζήτημα έκανε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης αναφέροντας «Συνεχίζεται η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις. Η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις συνεχίζεται, όπως φάνηκε και από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, που τόσο καιρό μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους υποσχόμενοι δήθεν αυξήσεις, όταν αποδείχθηκε ότι αυτές ήταν ανύπαρκτες, εφηύραν το τρικ του προεκλογικού επιδόματος! Τόσο ξεδιάντροπος και εξόφθαλμος είναι ο εμπαιγμός των συνταξιούχων από την σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και συνολικά τις μνημονιακές Κυβερνήσεις, που διαρκώς βαφτίζουν το κρέας ψάρι για να αποκρύψουν τις βάρβαρες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις. Αντί για έκτακτες πενιχρές ενισχύσεις, πρέπει να ανατραπούν οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων από όλους τους συνταξιοδοτικούς νόμους των μνημονιακών Κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Οι συνταξιούχοι, κ. Μητσοτάκη, δεν ξεγελιούνται, ούτε από πολυδιαφημισμένες αυξήσεις που δεν βλέπουν στην τσέπη τους ούτε από προεκλογικούς μποναμάδες. Ως εδώ, λοιπόν, η κοροϊδία σας».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: