Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

"Τροχονόμοι" πυρκαγιών και ναζί δολοφόνων

Καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση για την επέλαση των νεοναζί-οπαδών που οδήγησαν στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. Στην θέση του ο Γιάννης Οικονόμου, σε εφαρμογή η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε στις φωτιές.
Μόλις 44 ημέρες από την επανεκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και η έννοια της «ασφάλειας του πολίτη», που παραμένει «σύνθημα» του Μεγάρου Μαξίμου, κουρελιάζεται. Μια προσχεδιασμένη επίθεση εκατοντάδων σεσημασμένων νεοναζί-οπαδών της κροατικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ντιναμό Ζάγκρεμπ, σε πολυσύχναστο σημείο της Νέας Φιλαδέλφειας, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του 29χρονου Μιχάλη και τον τραυματισμό 8 ακόμη ανθρώπων, εκθέτει με δραματικό τρόπο και για πολλοστή φορά το «επιτελικό κράτος». Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται οι αυταπόδεικτες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι όποιες δικαιολογίες δεν πείθουν κανέναν. Οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με «κονβόι» αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν οι κροάτες νεοναζί, το οποίο διέσχισε 500 χιλιόμετρα σε ελληνικό έδαφος και στην συνέχεια «χάθηκε» από την «επιτήρηση» των αστυνομικών αρχών, δεν αντέχει σε καμία κριτική. Ιδίως από την στιγμή που τα στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας δείχνουν πως η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε για την έλευσή τους τόσο από πληροφορίες της Europol, όσο και από προειδοποιήσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μάλιστα ακόμη και τηλεοπτικοί σταθμοί -γνωστοί για την φιλοκυβερνητική τους διάθεση- κάνουν λόγο για έγγραφο των αρχών των Μαυροβουνίου που είχε ειδοποιήσει για την επέλαση των νεοναζί οπαδών της Ντιναμό.
Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι πώς μία ομάδα 100-150 νεοναζί – οπλισμένων με ρόπαλα σύμφωνα με μαρτυρίες- αφέθηκε αρχικά να «παρελαύνει» εποχούμενη στο ελληνικό έδαφος. Στην συνέχεια να κυκλοφορεί πεζή στα τραίνα του ΗΣΑΠ, παρά τον εγνωσμένο κίνδυνο από την δράση της στο παρελθόν. Όλα αυτά σε μία συγκυρία που προδιέθετε για τέτοιες καταστάσεις αφού η διεξαγωγή δύο παιγνιδιών (ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ΠΑΟ – Μαρσέιγ) αποτελούν μια εκρηκτική συνθήκη, λόγω των «χιαστί» οπαδικών «αδελφοποιήσεων». Δεδομένα που είναι ανεπίτρεπτο να είναι άγνωστα στην αστυνομική υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Αθηνών, που έχει ιδρυθεί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Η ίδια τακτική
Όπως όλα δείχνουν όμως το Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτή την περίπτωση κατάλυσης του «επιτελικού κράτους» θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που επέλεξε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις έκθεσης. Όπως π.χ στις πρόσφατες πυρκαγιές.
Ήδη είναι εμφανή τα σημάδια:
Πρώτον: Η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε πολιτική ευθύνη. Το φιάσκο της αστυνομικής επιχείρησης για την επιτήρηση των νεοναζί δεν φαίνεται πως θα έχει καμία επίπτωση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου. Ένδειξη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να αλλάξει για δεύτερη φορά υπουργό μέσα σε έναν μήνα (θυμίζουμε ότι αποπέμφθηκε πρόσφατα ο Νότης Μηταράκης). Ούτε να θίξει έναν πολύ στενό συνεργάτη του. Αντιθέτως γίνεται προσπάθεια να «εκτονωθεί» η κατάσταση μέσω της απομάκρυνσης 7 αξιωματικών εκ των οποίων οι 6 ανήκουν στην δύναμη της τροχαίας. Σαν το πρόβλημα να εντοπίζεται στο πώς …διευθετήθηκε η κυκλοφορία. Αυτά ενώ ο ίδιος ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε με τηλεοπτικές δηλώσεις του χθες, συνθήκες που αντικειμενικά θα οδηγούσαν στην αποπομπή οποιουδήποτε υπουργού. Ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «υπήρξαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν δεν αξιολογήθηκαν σωστά και πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα». Επίσης χαρακτήρισε το όλο σκηνικό «απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο». Όμως στην συνέχεια παρέπεμψε σε μεταφορά των ευθυνών σε επιχειρησιακούς αρμόδιους, μακριά από την πολιτική αρχή. Λέγοντας ότι ήδη « αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες» και πως «θα έχουμε και άλλες απομακρύνσεις και βεβαίως ότι μας δείξει η έρευνα που διατάχθηκε θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις».
Δεύτερον: Ήδη εκτυλίσσεται μία προσπάθεια να αναχθεί η υπόθεση σε ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα οπαδικής βίας». Δηλαδή να ακολουθηθεί η μεθοδολογία των πρόσφατων πυρκαγιών όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν πως αυτά είναι φαινόμενα της εποχής που καταγράφονται και σε άλλες χώρες. Προκρίνοντας την κλασσική δικαιολογία του «συμβαίνουν και εις Παρισίους». Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συνηγορούν οι διπλωματικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που επικοινώνησε με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς. Όπως επίσης και οι πληροφορίες που διαρρέουν από την ΕΛ.ΑΣ για γενικευμένη κινητικότητα οπαδών στην Ευρώπη, ως ένα φαινόμενο «χουλιγκανικού τουρισμού». Στην ίδια ...παραλλαγή εντάσσονται και οι όποιες προσεγγίσεις επιχειρούν να παρουσιάσουν τα γεγονότα ως ένα είδος βεντέτας οπαδών, με διακρατικά χαρακτηριστικά ή ως ένα κλεισμένο «ραντεβού» για σύγκρουση.
Τρίτον: Δεν τίθεται καν για συζήτηση το θέμα της λειτουργίας και των προτεραιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται καμία εξήγηση στο γιατί συνέβησαν αυτά σε μία χώρα που είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε σε αναλογία αστυνομικών/πολιτών, διαθέτει εξαιρετικά ισχυρό κι ενισχυμένο με υποδομές κατασταλτικό «βραχίονα» (ΜΑΤ, Αυρες, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ). Επίσης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιμελής κι έγκαιρα αποτελεσματική όταν πρόκειται για την καταστολή κοινωνικών διαμαρτυριών. Παρόλα αυτά αποδείχθηκε πλήρως ανεπαρκής στην προκειμένη περίπτωση για την οποία μάλιστα είχε πληροφόρηση από πολλές πηγές.
Η αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη εκτεθειμένη στην κριτική της αντιπολίτευσης και καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Όπως και για να αναλάβει με έμπρακτο τρόπο τις ευθύνες της.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος.Αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί.Θα ήταν το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας για το γεγονός ότι κομβόι με ακροδεξιούς χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μέχρι την Αθήνα και δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο».
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας». Τονίζοντας πως πρόκειται για «αλλο ένα δείγμα «αποτελεσματικότητας» του αποτυχημένου «επιτελικού κράτους»» και ότι «αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου».
Στην δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Είναι υπόλογη για το γεγονός ότι οι οργανωμένοι Κροάτες χούλιγκαν ταξίδεψαν οδικώς, κυκλοφορούσαν οπλισμένοι και έφτασαν ανενόχλητοι στο γήπεδο της ΑΕΚ και μάλιστα σε συνθήκες απαγόρευσης μετακίνησης οργανωμένων οπαδών.Η κυβέρνηση θεωρεί "λογικό" να απαγορεύει συναθροίσεις εργαζομένων, που δήθεν "διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή", αλλά αφήνει ανενόχλητους οπλισμένους φασίστες χούλιγκαν να δολοφονούν και να καταστρέφουν!».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: