Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Οι συμμορίες της Αϊτής βιάζουν κατά συρροήν

Εκεί όπου επικρατούν το πολιτικό χάος, η αβεβαιότητα και η φτώχεια, οι γυναίκες δεν μπορούν πια να κάνουν βήμα χωρίς να φοβούνται ότι θα πέσουν στα χέρια των συμμοριτών που βιάζουν και κακοποιούν, ενώ γνωρίζουν καλά ότι δεν έχει νόημα να καταγγείλουν τα φρικτά βιώματά τους, καθώς η Δικαιοσύνη δε λειτουργεί.
Η 39χρονη Κάρι, μητέρα πέντε παιδιών, έχασε το μωρό και τον σύζυγό της από τους συμμορίτες: έπειτα τη βίασαν, την πήραν μαζί τους, την κράτησαν τρεις ημέρες, ξυλοκοπώντας την άγρια και βιάζοντάς την επανειλημμένα και ομαδικά, μέχρι που την άφησαν γυμνή στη μέση του δρόμου. Δεν κατήγγειλε ποτέ το έγκλημα: τι νόημα έχει, σκέφτηκε.
Η 16χρονη Μαντλίν έπεσε στα χέρια συμμοριτών, που σταμάτησαν το λεωφορείο όπου επέβαινε, σκότωσαν κάποιους επιβάτες και άλλους, όπως εκείνη, τους πήραν ομήρους: επί ημέρες τη χτυπούσαν και τη βίαζαν (ούτε ξέρω πόσοι ήταν, λέει) και έπειτα την πέταξαν κι αυτή γυμνή στους δρόμους, για να ανακαλύψει λίγο μετά ότι ήταν έγκυος: αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει περισσότερες από μία φορές.
Η 24χρονη Ταμάρα βιάστηκε από δύο μέλη συμμοριών, που σκότωσαν τον σύζυγό της και τον έκαψαν. Τρεις μήνες μετά, άλλοι συμμορίτες τη βίασαν πάλι. Έμεινε έγκυος κι ακόμη δεν έχει συνέλθει από το δηλητήριο που πήρε, προσπαθώντας να αποβάλει. Όμως αυτό που δε θα ξεπεράσει είναι πως πρόσφατα βίασαν και την εννιάχρονη κόρη της.
Οι τρεις γυναίκες ζουν στο Μπρούκλιν της τεράστιας παραγκούπολης Σιτέ Σολέιγ στην Αϊτή, που ελέγχεται από τις βάναυσες συμμορίες, οι οποίες λυμαίνονται τη χώρα. Οι δε ιστορίες που αφηγήθηκαν στο The New Humanitarian, με τη συνδρομή της αϊτινής φεμινιστικής οργάνωσης Nègès Mawon, αποτελούν την επιτομή της δραματικής καθημερινότητας των γυναικών και κοριτσιών στην πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.
Σ’ αυτό το κράτος υπό κατάρρευση, όπου βασιλεύει ο τρόμος, δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές. Αλλά το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο παραπέμπει σε πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Το 80% των γυναικών και κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας. Το 14% αυτών ήταν κορίτσια 10-18 ετών. Το 84% των θυμάτων δεν κατήγγειλε την κακοποίηση, ιδίως αν οι δράστες ήταν συμμορίτες, γιατί φοβούνται πως αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ή και τη ζωή τους. Όλες μίλησαν για την απουσία του κράτους, ενώ το 40% δήλωσε πως δεν είχε καμιά πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη ή ψυχολογική φροντίδα μετά την κακοποίηση που γνώρισε.
Είναι μια πανδημία βίας, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που μόνο στους πρώτους πέντε μήνες του 2023 περιέθαλψαν 1.005 θύματα σεξουαλικής βίας, σχεδόν διπλάσια από το ίδιο διάστημα πέρσι, ιδίως λόγω της έξαρσης της βίας των συμμοριών. «Αν πριν οι κακοποιητές ήταν κυρίως συγγενείς ή άτομα του στενού περιβάλλοντος, τώρα μόνο το 20% ανήκει σε αυτήν την κατηγορία», εξηγούσε στο The New Humanitarian o Μισέλ Τρενιτί, επικεφαλής της οργάνωσης στην Αϊτή.
Τα στοιχεία της οργάνωσης Nègès Mawon, από τις ελάχιστες αϊτινές που συνδράμουν θύματα βιασμού, είναι εξίσου ανησυχητικά. Μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαρτίου φέτος, έχουν καταγράψει 652 κρούσματα μόνο σε τέσσερις γειτονιές της πρωτεύουσας Πορτ-ο Πρενς: 14 γυναίκες και κορίτσια έμειναν έγκυες από τον βιασμό τους, οκτώ είχαν σοβαρές επιπλοκές από άμβλωση που επιχείρησαν να κάνουν μόνες τους, 90 προσβλήθηκαν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Το ρεπορτάζ παρακολουθεί πώς οι εθελόντριες της Nègès Mawon ορίζουν στις βιασμένες γυναίκες μια «σύμβουλο» (συνήθως κι εκείνη θύμα σεξουαλικής βίας) που τις συνοδεύει στα Κέντρα Υγείας και τις στηρίζει ψυχολογικά. Αλλά εξίσου σημαντικό: στέλνουν τα στοιχεία στο Εθνικό Δίκτυο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «όπου ανοίγουν φάκελοι ξεχωριστά για κάθε υπόθεση με κάθε δυνατή τεκμηρίωση, ώστε κάποια στιγμή, όταν το σύστημα δικαιοσύνης θα είναι ακέραιο, αυτές οι πληροφορίες να μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για δικαστική δίωξη των ενόχων».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: