Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Εγκληματική ανικανότητα: Δύο ημέρες πριν ήταν ενήμεροι στην ΕΛ.ΑΣ. για τις προθέσεις των Κροατών χούλιγκαν

Απίστευτες είναι οι αποκαλύψεις για την παταγώδη αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στα όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Αστυνομία της Κροατίας είχε ενημερώσει δυο ημέρες νωρίτερα την Αθλητική Βία για την άφιξη των χούλιγκαν που έφτασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα.
"Πέφτουν κεφάλια", όχι όμως όλα όσα πραγματικά πρέπει να 'πέσουν' στην Ελληνική Αστυνομία, μετά την πρωτοφανή και παταγώδη αποτυχία της να προλάβει και να αποτρέψει την αιματηρή συμπλοκή χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ "OPAP ARENA", στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το αδιανόητο για το οποίο η Αστυνομία δεν έχει καμία επίσημη απάντηση είναι πως η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας στην Ασφάλεια Αττικής -ο επικεφαλής της οποίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα- είχε ενημερώσει όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για τις προθέσεις των οπαδών της Ντιναμό δύο ημέρες πριν τα γεγονότα.
Προηγήθηκε σχετική πληροφόρηση από τις Αρχές της Κροατίας.
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. να είχε πλήρη γνώση για τις προθέσεις των Κροατών χούλιγκαν, να γνώριζε για το ραντεβού τους με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού σε συγκεκριμένους χώρους (που επίσης, είχαν προσδιοριστεί), όπως και για το κάλεσμα των οπαδών της ΑΕΚ έξω από την "OPAP ARENA" και να μην είχε λάβει τα μέτρα της;

Το ζήτημα είναι τεράστιο, καθώς εκθέτει την χώρα μας διεθνώς. Βεβαίως οι υπεύθυνοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις Τροχαίες Αυτοκινητοδρόμων και τα σύνορα, αφού οι μόνοι ένστολοι που αντιλήφθηκαν την ύπαρξή των χούλιγκαν, ήταν μία περίπολος της Αθλητικής Βίας στην Αττική Οδό.

Αποτέλεσμα αυτής της άνευ προηγουμένου ανικανότητας της ΕΛ.ΑΣ. που προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, είναι να χάσει την ζωή του ένας 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, από πολλαπλά πλήγματα από μαχαίρι. Τραυματίστηκαν εν τω μεταξύ, άλλα 8 άτομα (τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες).
Μόλις αντιλήφθηκαν ότι τους ακολουθούσαν αστυνομικοί, οι περισσότεροι από 200 χούλιγκαν 'έσπασαν' την αυτοκινητοπομπή, χωρίστηκαν και μπήκαν σε διαφορετικούς δρόμους για αντιπερισπασμό, ώστε να ξεφύγουν.
Η προσπάθεια τους ήταν επιτυχημένη. Κάποια μέλη τους χρησιμοποίησαν το ΜΕΤΡΟ, για να μεταβούν στον σταθμό "Ειρήνη" και να συναντηθούν με οπαδούς του Παναθηναϊκού, πριν συνεχίσουν με κατεύθυνση τη Νέα Φιλαδέλφεια. Άλλοι έφτασαν στο ίδιο σημείο με τα αυτοκίνητά τους, τα στάθμευσαν -σαν να μην έτρεχε τίποτα- και ξεκίνησαν τις επιθέσεις με τα ρόπαλα, τις φωτοβολίδες και τα μαχαίρια.
Η Αστυνομία επενέβη με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Ήταν ήδη αργά, καθώς είχε χαθεί μια ζωή.
Μάλιστα, υπάρχει πληροφορία, ότι οι πρώτοι χούλιγκαν έφτασαν στο σημείο της συμπλοκής, όταν ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η προπόνηση των δύο ομάδων για τον αγώνα του γ' προκριματικού γύρου του UEFA Champions League, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 8/8.
Αποχώρησαν και, όταν έφυγαν οι ομάδες συνοδεία αστυνομικών, επέστρεψαν και ξεκίνησαν τα επεισόδια -λίγο πριν τις 11 το βράδυ-, με οργανωμένες επιθέσεις εναντίον οπαδών της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο και προκάλεσαν και αρκετές φθορές πέριξ του γηπέδου.
Συνολικά συνελήφθησαν 98 άτομα, εκ των οποίων οι 8 τραυματίες που νοσηλεύονται φρουρούμενοι, 84 Κροάτες, 2 Έλληνες, ένας Αυστριακός, ένας Γερμανός, ένας Βόσνιος και ένας Αλβανός. Για όλους τους συλληφθέντες σχηματίζεται δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση της Ασφάλειας για να εντοπιστούν και να προσαχθούν και οι υπόλοιποι Κροάτες που διαφεύγουν της σύλληψης, όπως επίσης έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί πέριξ των σταθμευμένων αυτοκινήτων με κροατικές πινακίδες, στην Νέα Φιλαδέλφεια, ώστε με το που εμφανιστούν να τα παραλάβουν, να συλληφθούν.
Οργή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.
Την "καρατόμηση" επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και την εντολή για διενέργεια ΕΔΕ, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου με δήλωση στην οποία αναφέρει:
"Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.
Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία.
Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό.
Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα.
Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.
Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου.
Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.
Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

  1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.
  2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.
  3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..
Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο".

Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: