Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Ενέργεια: Τα νοικοκυριά θα παίζουν στο… χρηματιστήριο τον επόμενο λογαριασμό για ρεύμα και θέρμανση

Τι προβλέπουν τα περιβόητα «τρία διαφορετικά είδη τιμολόγησης» και γιατί ό,τι κι αν διαλέξουν τα νοικοκυριά, θα βγουν χαμένα
Στο τζογάρισμα βάζουν η κυβέρνηση και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας την ανάγκη του λαού για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024. Στόχος του νέου συστήματος είναι ξεκάθαρα να βγάλουν οι όμιλοι της Ενέργειας το μέγιστο δυνατό κέρδος από την πώληση της Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτό που έρχεται ουσιαστικά είναι ένα ακόμα επεισόδιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, που έχει οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.
Οπως έχει γίνει γνωστό, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, θα υπάρχουν από την αρχή του χρόνου τρία διαφορετικά είδη τιμολόγησης και ανάλογο θα είναι το χρώμα στον λογαριασμό που θα φτάνει στα λαϊκά σπίτια. Σε μια επίφαση ελευθερίας επιλογής, η κυβέρνηση λέει ότι ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιο πρόγραμμα τιμολόγησης θα ενταχθεί. Μόνο που αυτό όχι μόνο δεν παραπέμπει σε φτηνό ρεύμα, αλλά αντίθετα, σε όποιο πρόγραμμα και να ενταχθεί ένα σπίτι, οι χρεώσεις θα είναι υπέρογκες και τα κέρδη για τους παρόχους αμύθητα.
Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, το λεγόμενο κυμαινόμενο (κίτρινο). Δηλαδή, ο καταναλωτής δεν γνωρίζει την τιμή του επόμενου μήνα, που σημαίνει ότι αν πάει πιο ψηλά η τιμή, θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα την γλιτώσει ο καταναλωτής… έως την επόμενη.
Η δεύτερη κατηγορία τιμολογίων είναι τα σταθερά τιμολόγια (μπλε). Δηλαδή, ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο στο οποίο η τιμή είναι γνωστή – και υψηλότερη. Αν οι τιμές πέσουν, το κόστος για τον καταναλωτή θα βγει μεγαλύτερο και άρα το κέρδος για τον πάροχο μεγαλύτερο.
Η τρίτη κατηγορία είναι η λεγόμενη δυναμική (πορτοκαλί). Σε αυτά τα τιμολόγια περιλαμβάνονται εκείνα των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη «έξυπνου» μετρητή, του οποίου το κόστος θα φορτωθεί στα νοικοκυριά, ενώ θα αξιοποιηθεί και σε «δεύτερο χρόνο» για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της πολιτικής που οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια.
Οσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν κάποια από την παραπάνω τιμολόγηση μέχρι την 1η Γενάρη, αυτομάτως μπαίνουν στην κατηγορία του «πράσινου» τιμολογίου. Δηλαδή, θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους.
Τον παραπάνω τρόπο τιμολόγησης τον υλοποιούν οι πάροχοι με βάση κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας. Και στην ουσία αφενός μεν επανέρχεται η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να εκβιάσουν τους καταναλωτές ώστε να τους μεταφέρουν στα τιμολόγια που θεωρούν ότι έχουν το μεγαλύτερο κέρδος.
Τα… προεόρτια
Ηδη, πάντως, υπέρογκες χρεώσεις στην τιμή του ρεύματος περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνουν το τελευταίο διάστημα σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Ενώ λοιπόν προεκλογικά η κυβέρνηση παραμύθιαζε τον λαό ότι η τιμή του ρεύματος θα σταθεροποιούνταν σε χαμηλά επίπεδα, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι, όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι 15 προμηθευτές Ενέργειας για τον μήνα Νοέμβριο, από 9% έως 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ, που παρέχει οικιακό ρεύμα σε 6 στα 10 νοικοκυριά, ανέβασε κατά 9,6% το τιμολόγιο του Νοεμβρίου, το οποίο από 0,155 ευρώ ανά KWh τον Οκτώβριο – όταν είχε αυξηθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο – ανήλθε στα 0,17 ευρώ/KWh.
Ετσι, ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 350 KWh θα πληρώσει τον Νοέμβριο 59,5 ευρώ μόνο την αξία του ρεύματος, από 54,25 ευρώ τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στρώνει το χαλί με τα νέα τιμολόγια, που συντηρούν την κερδοφορία των προμηθευτών, καθώς υποχρεώνει τους καταναλωτές που δεν αλλάζουν πρόγραμμα να τους εντάσσει ο προμηθευτής στο πρόγραμμα το οποίο θα επιλέγει ο ίδιος. Ηδη έχουν φτάσει στην εφημερίδα μας καταγγελίες ότι από εκεί που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πλήρωναν 70 ευρώ τον μήνα, ο τελευταίος λογαριασμός ήρθε στα 250 ευρώ!
Θυμίζουμε ότι από 1η Μαΐου ισχύει αυξημένο πάγιο, που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14) για τριφασικό. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει και τον «λογαριασμό» για τις επιδοτήσεις – κοροϊδία στο ρεύμα, με αυξημένα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς, ενώ ουσιαστικά έχει επανέλθει η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Επιπλέον, η ακρίβεια συνεχίζει να θερίζει το λαϊκό εισόδημα, ενώ η κυβέρνηση μέσα σε αυτή την καταιγίδα της ακρίβειας, πανηγυρίζει για το …5% έκπτωση σε 700 προϊόντα από τα χιλιάδες που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ενα 5% που έρχεται τη στιγμή που τα προϊόντα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί από 30% έως και 70%.

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: