Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Τα πιο ισχυρά και τα πιο ανίσχυρα διαβατήρια στον κόσμο

Για πέντε ολόκληρα χρόνια, οι πολίτες της Ιαπωνίας διέθεταν το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, σύμφωνα με την λίστα που καταρτίζει τακτικά η κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο.
Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2023, μια άλλη ασιατική χώρα εκθρόνισε την Ιαπωνία και πλέον φιγουράρει στην πρώτη θέση. Οι πολίτες της Σιγκαπούρης μπορούν να επισκεφθούν 192 προορισμούς από τους 227 σε όλο τον κόσμο, χωρίς βίζα.
Ο δείκτης Henley Passport Index βασίζεται σε δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και κατατάσσει 199 διαβατήρια παγκοσμίως με βάση τον αριθμό των προορισμών στους οποίους έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς να απαιτείται βίζα. Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και όταν τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στην πολιτική θεωρήσεων.
Και ενώ η Ασία κυριαρχεί εδώ και καιρό στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Henley Passport Index, η Ευρώπη φαίνεται να ανακάμπτει. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ισοβάθμισαν στη δεύτερη θέση με τους πολίτες τους να μπορούν να επισκεφθούν 190 παγκόσμιους προορισμούς. Στην τρίτη θέση βρίσκονται η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία. Οι πολίτες αυτών των χωρών μπορούν να επισκεφθούν 189 προορισμούς χωρίς βίζα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση μαζί με τον Καναδά έχοντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε πτωτική πορεία τα τελευταία εννιά χρόνια. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε φέτος και πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έπεσαν άλλες δύο θέσεις και σήμερα κατατάσσονται στην όγδοη, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 183 προορισμούς.
Η Henley & Partners σημείωσε ότι στην 18χρονη ιστορία της κατάταξης ο μέσος αριθμός των προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 58 το 2006 σε 109.
Ωστόσο, το χάσμα της ταξιδιωτικής ελευθερίας μεταξύ των πρώτων και των τελευταίων της κατάταξης είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Οι πολίτες του Αφγανιστάν μπορούν να επισκεφθούν χωρίς βίζα μόνο 27 προορισμούς, του Ιράκ με 29 και της Συρίας με 30.
Ο Κρίστιαν Κέλιν, πρόεδρος της Henley & Partners, δήλωσε ότι η Σιγκαπούρη έχει εστιάσει στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ελευθερίας για τους πολίτες της κατά την τελευταία δεκαετία, αποκτώντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 25 νέους προορισμούς.
«Τα ΗΑΕ έχουν προσθέσει 107 προορισμούς χωρίς βίζα από το 2013. Από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση, εξασφαλίζοντας μόλις 12 επιπλέον προορισμούς», πρόσθεσε.
«Η ιστορία είναι απλή, οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω. Η αδυσώπητη πτώση της Αμερικής στην κατάταξη αποτελεί προειδοποίηση για τον γειτονικό Καναδά και τις υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες», δήλωσε ο Γκρεγκ Λίντσεϊ, από το Ινστιτούτο Jacobs του Cornell Tech.
Αυτά είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια για το 2023 (επικαιροποιημένη λίστα):
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: