Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πολιτισμός, ο πιο φτωχός συγγενής

Τα χρήματα βγαίνουν με το τσιγκέλι. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έργα πολιτισμού – και όχι μόνο. Αν προσθέσει κανείς και τη θλιβερή μείωση των εσόδων του πολιτισμού από τον εγκεκριμένο πλέον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, αντιλαμβάνεται τι επίθεση δέχεται ο χώρος αυτός, που σε μέρες κρίσης θα έπρεπε να παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο ανάτασης και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας.

Μπλοκαρισμένα 600 εκατομμύρια ευρώ
Η καθυστέρηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποδίδεται σε γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούν να ξεπεράσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Για τον πολιτισμό η καλή πορεία των ενταγμένων έργων στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς έχει μεγάλη σημασία γιατί πρόκειται για 522 έργα, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Όλη η δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στηρίζεται σε αυτά τα έργα. Τα χρέη όμως από την περιορισμένη χρηματορροή συσσωρεύονται, προκαλώντας δυσφορία στους απλήρωτους εργαζομένους και στους ιδιώτες προμηθευτές.
Το φαινόμενο αυτό δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. «Με το Γ’ ΚΠΣ υπήρχε κανονική ροή χρημάτων» μας επισημαίνει παλαιό στέλεχος του ΥΠΠΟ, το οποίο προσθέτει ότι «αυτήν τη στιγμή τα έργα έπρεπε να τρέχουν με χίλια, να βρίσκονται στην κορύφωσή τους, αν θέλουμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια μέχρι τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του 2013, συν μία παράταση ενός, το πολύ δύο ετών, που δίδεται πάντα για την ολοκλήρωσή τους».
Συνεπώς, είναι κρίμα τα έργα αυτά, που είναι πανέτοιμα να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους, να μπλοκάρονται σε άλλα υπουργεία.

Περικοπές σε όλους τους φορείς
Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση συνεργασίας επιβάλλει περικοπές ύψους 70 εκατ. ευρώ από πέρυσι (250,1 εκατ. έναντι 319 εκατ. ευρώ το 2012) στις «Υπηρεσίες Πολιτισμού», δηλαδή στις λειτουργικές δαπάνες των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Στον προϋπολογισμό του ενοποιημένου υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται επίσης ξεκάθαρα «η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, θέατρα, μουσεία, Φεστιβάλ και η μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού που καλύπτεται από κρατική επιχορήγηση, ενώ οι μη λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από άλλες προσόδους των ίδιων των φορέων».
Από τη στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού υποβιβάστηκε σε Γενική Γραμματεία του ΥΠAIΘΠΑ, ήταν αναμενόμενη η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Ήδη, το μισθολογικό κόστος των υπηρεσιών του από περικοπές μισθών, δώρων και εφεδρεία μειώνεται κατά 31 εκατ. ευρώ (από τα 186 στα 155 εκατ.). Το υποστελεχωμένο πρώην ΥΠΠΟ κρίθηκε ότι δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο, γι’ αυτό εξαιρέθηκε από τη νέα εφεδρεία.

Ποια είναι τα μπάτζετ
Ας δούμε τώρα με τι μπάτζετ καλούνται να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους οι μεγάλοι κρατικοί πολιτιστικοί οργανισμοί. Από την Μπουμπουλίνας διαμηνύεται ότι «υπήρξε συνεννόηση μαζί τους ώστε να μειώσουν τα κόστη διοίκησής τους και να αυξήσουν τις δράσεις τους».
Έτσι, το Εθνικό Θέατρο καλείται να τα φέρει βόλτα με 100.000 ευρώ λιγότερα (7,1 εκατ. αντί 7,2 του 2012), η Λυρική Σκηνή με 500.000 λιγότερα (12,9 εκατ. αντί 13,4 εκατ. του 2012), τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με 400.000 λιγότερα (7,9 εκατ. αντί 8,3 εκατ. του 2012) και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με 300.000 λιγότερα (1,4 εκατ. αντί 1,7 εκατ. του 2012). Όσο για τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, θα δουν στα ταμεία τους 100.000 ευρώ λιγότερα (880.000 ευρώ αντί 980.000 του 2012), όπως και το Ωδείο Αθηνών (800.000 από 900.000 φέτος). Την ίδια μείωση στην κρατική επιχορήγηση θα υποστεί και το Ελληνικό Φεστιβάλ (3,1 εκατ. αντί των 3,2), το οποίο είχε έσοδα φέτος 10,8 εκατ. ευρώ και έξοδα για μισθούς 1,75 εκατ. Το 2013 μειώνεται και η μισθοδοσία τους (1,22 εκατ.). Τέλος, το Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα λάβει 7,5 εκατ. αντί των 8,7 φέτος.
Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία σε όλους είναι να καλύπτεται από τα έσοδά τους το 35% των εξόδων τους. Κρατική επιχορήγηση για το Μουσείο της Ακρόπολης δεν προβλέπεται. Τον κρατικό κορβανά επιβαρύνει όμως η μισθοδοσία του προσωπικού (3,1 εκατ. ευρώ).
Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουν προβλεφθεί διάφορα ποσά για έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να βάλει χέρι στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Το ΤΑΠΑ, αφού υπέστη αναγκαστικό «κούρεμα» την περασμένη άνοιξη, υποχρεούται πλέον να καταβάλλει το 40% των εσόδων του από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα τα δίνει για έργα πολιτισμού. Η εμπειρία όμως έχει δείξει πως ό,τι μπαίνει στο γνωστό βαρέλι δίχως πάτο δεν ξαναβγαίνει.

Νινέττα Κοντράρου - Ρασσιά
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: