Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γιατί είναι αντισυνταγματικό το Μνημόνιο III

Τι ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ελέγχοντας τη συνταγματικότητα των νέων μέτρων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ., κ. Αλέξης Τσίπρας, έθεσε ερώτημα στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Κώστα Χρυσόγονου, για το εάν είναι συνταγματικά ανεκτές, ιδίως ενόψει της προηγούμενης νομολογίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, οι νέες πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και οι λοιπές επιβαρύνσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 5.11.2012 και ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Οι περικοπές αυτές επισωρεύονται σε σειρά αντίστοιχων περικοπών και επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί κατά την προηγούμενη τριετία.
Το συμπέρασμα του κ. Χρυσόγονου καθώς και του Λέκτορα Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Ακρίτα Καϊδατζή είναι ότι το περιεχόμενο των εξεταζόμενων μέτρων παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 5, 20 παρ. 1, 21 παρ. 1 και 2, 22 παρ. 1 και 5, 25 παρ. 1 και 5, 88 παρ. 2 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος, των άρθρων 6 της ΕΣΔΑ και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής και του άρθρου 4 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (βλ. ανωτέρω, ΙΙ, Α έως Γ), ενώ και η διαδικασία ψήφισης του πάσχει από συνταγματική άποψη, ενόψει των άρθρων 60 παρ. 1, 72 παρ. 4, 73 παρ. 2, 74 παρ. 5 και ιδίως 76 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα εκτιθέμενα ανωτέρω (ΙΙ, Δ).
Διαβάστε ολόκληρη τη γνωμοδότηση εδώ

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: