Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Τέλος και η 13η σύνταξη μετά το μέρισμα!

Καταργείται με νόμο η 13η σύνταξη και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στους συνταξιούχους, ενώ την ίδια τύχη θα έχει και το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο φέτος, θα χορηγηθεί σε ελάχιστους δικαιούχους.
Η κατάργηση της 13ης σύνταξης, η οποία όπως φαίνεται δόθηκε για μία και μοναδική φορά τον περασμένο Μάιο, θα δρομολογηθεί και θα ενταχθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σε ότι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή και θα αφορούν μόλις 200.000 δικαιούχους ενώ τόσο πέρυσι, όσο και στα έτη 2017 και 2016 ήταν πολλαπλάσιοι.
Αναλυτικότερα για τη 13η σύνταξη οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες και προβλέπουν την κατάργησή της. Αποκαλυπτικός είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάλης ο οποίος το ξεκαθαρίζει με συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Ερωτώμενος σχετικά με την τύχη της 13ης σύνταξης και ειδικότερα εάν θα επαναληφθεί η καταβολή της και το 2020 όπως έγινε το 2019, απάντησε ότι το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ , που κόστισε η 13η σύνταξη «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν». Σε κάθε περίπτωση, όμως, το 2020, όμως, 13η σύνταξη όπως δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει.
Όπως έχει αποκαλύψει και παλαιότερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσό που διατέθηκε τον Μάιο του 2019 για την καταβολή της 13ης σύνταξης θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.
Από το ποσό αυτό, όσο βέβαια υπάρχει, θα καλύψει τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που πρέπει να αποδοθούν με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υποστηρίζουν ότι το υπόλοιπο ποσό θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για να ενισχύσει το κονδύλι των πληρωμών των συντάξεων.
Δηλαδή η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι το διαθέσιμο κονδύλι για τη 13η σύνταξη, όσο απομείνει μετά την κάλυψη των αναδρομικών, θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις. Στην ουσία πρόκειται για άλλοθι της κατάργησης της 13ης σύνταξης, την οποία πρέπει να ξεχάσουν οι συνταξιούχοι.
Καθώς η 13η σύνταξη προβλέπεται από τη νομοθεσία, στο νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί στο πλαίσιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, η συγκεκριμένη διάταξη θα καταργηθεί.
Τι ήταν η 13η σύνταξη
Η 13η σύνταξη νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2019 για να είναι μόνιμη και να καταβάλλεται κάθε μήνα Μάιο. Καταβλήθηκε σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους οι οποίοι ήταν συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Η βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης ήταν το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους. Δηλαδή όσοι λάμβαναν δύο συντάξεις, θα λάβουν διπλή 13η σύνταξη.
Τα ποσά τα οποία δικαιούταν ένας συνταξιούχος ήταν ανάλογα με το ύψος του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει, με την ακόλουθη αναλογία:
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ έλαβαν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ έλαβαν το 70% της σύνταξής τους.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ έλαβαν το 50% της σύνταξής τους.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ έλαβαν το 30% της σύνταξής τους.
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: