Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Οι αρχαιολόγοι υπερασπίζονται τα Δημόσια Μουσεία

Εκστρατείες ενημέρωσης και συντονισμού των εργαζομένων από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Σε εγρήγορση καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εν όψει του κινδύνου να υλοποιηθεί άμεσα η κυβερνητική εξαγγελία για τη μετατροπή των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ως πρώτο βήμα για την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Επιλογή, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία τεκμηριωμένη μελέτη, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο των μουσείων, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και την παράδοσή τους στα πολιτιστικά ιδρύματα και τους χορηγούς. Η αποκοπή των μεγάλων μουσείων από τον διοικητικό κορμό του και η αυτονόμησή τους σημαίνει μείωση των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων, ακύρωση της δυνατότητας ενιαίας δημόσιας πολιτικής για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της χώρας ενώ αναιρεί ταυτόχρονα την ισότιμη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των μνημείων και μουσείων της χώρας.
Ηδη ο ΣΕΑ έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με εργαζόμενους και διευθυντές στα μεγάλα Μουσεία της χώρας ενώ οργανώνει και εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το πλούσιο έργο και την προσφορά των Μεγάλων Δημόσιων Μουσείων, την αναγκαιότητα ενίσχυσής και διαφύλαξης του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τους.
Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση: «Από τις μέχρι σήμερα συσκέψεις στα μουσεία, πρόεκυψε ότι οι αρχαιολόγοι εργαζόμενοι σε αυτά, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, εκφράζουν την ανησυχία και την αντίθεσή τους στην μετατροπή του νομικού καθεστώτος των Μουσείων και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δυναμικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Υπενθυμίζει, εξάλλου ότι «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέθεσε την έντονη διαφωνία του στην πολιτική εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία τον Ιούλιο. Τον Σεπτέμβριο ο Σ.Ε.Α. ζήτησε με επιστολή του από την πολιτική ηγεσία την αποστολή τυχόν οικονομοτεχνικής μελέτης στην οποία βασίστηκε η κυβερνητική εξαγγελία, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση. Λόγω της εξαγγελίας της Υπουργού, όπως εκφράστηκε πρόσφατα δημόσια στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, αλλά και της συγκρότησης επιτροπής από την πολιτική ηγεσία για την επεξεργασία της μετατροπής, ο Σ.Ε.Α.επανήθλε με επιστολή του στις 2/12/2019 προς την Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας άμεση συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειές της σχετικά με το θέμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση. Δηλώνουμε σε κάθε τόνο ότι δεν θα παραμείνουμε απαθείς αναμένοντας να βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένες νομοθετικές ενέργειες που θα τροποποιούν τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού ερήμην των εργαζομένων και του δημόσιου συμφέροντος. Θυμίζουμε ότι παρά τις συχνές εξαγγελίες περί απόσπασης των Μεγάλων Μουσείων, δεν έχουν διατυπωθεί από την πολιτική ηγεσία πειστικά επιχειρήματα που να υποστηρίζουν αυτή την ενέργεια, ούτε από οικονομοτεχνική, ούτε από διοικητική, ούτε από επιστημονική σκοπιά».
Η θέση των αρχαιολόγων για τη λειτουργία των μουσείων που συνιστούν ταυτόχρονα και διεκδικητικούς άξονες είναι:
  • Υπεράσπιση του δημόσιου – ενιαίου χαρακτήρα των Μουσείων και του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟ).
  • Υπεράσπιση της χάραξης συνολικής και ενιαίας πολιτιστικής πολιτικής από δημόσιες δομές του ΥΠΠΟΑ με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.
  • Αντίθεση σε κάθε σχέδιο απόσπασης υπηρεσιών, δομών και χώρων, όπως τα Μεγάλα Μουσεία, από το ΥΠΠΟΑ ανεξάρτητα από τις όποιες εξαγγελίες περί διατήρησης του εργασιακού καθεστώτος των νυν εργαζομένων σε αυτά.
  • Άρνηση της εμπλοκής ιδιωτικών σωματείων και χορηγών στο σχεδιασμό της δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής και τη διαχείριση των μουσείων και των μνημείων.
  • Ενίσχυση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων με προσωπικό και μέσα ώστε να εκπληρώνει την αποστολή του ως φορέας χρηματοδότησης, ανάδειξης και προβολής των μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας των μουσείων με αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, χάραξη σύγχρονης εξωστρεφούς πολιτικής.
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: