Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πρώτη κατοικία: Άντεξε στα μνημόνια, κατεδαφίζεται στην «κανονικότητα»

Ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας στις αρχές του 2019 ήταν το πλαίσιο παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας, που τελικά επιτεύχθηκε και νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως στο τέλος της ίδιας χρονιάς, η Νέα Δημοκρατία διαλύει το καθεστώς και υπό την κάλυψη των μίντια ούτε οι άμεσα εξαρτώμενοι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί το παραμικρό.
Με ανακοίνωσή του, την οποία ανέδειξε το tvxs.gr, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να διακόψει κάθε πλαίσιο προστασίας μετά τον Απρίλιο. Την ίδια ικανοποίηση θα ήθελαν να εκφράσουν και οι τράπεζες αλλά δεν θα το κάνουν, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί το Σάββατο ότι διακόπτεται το ευνοϊκό πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχουν προσημειώσει την πρώτη κατοικία.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ξεκίνησε ως «Νόμος Κατσέλη» ισχύει από το 2010 και σε εποχές σκληρών μνημονίων και δραματικής απώλειας των εισοδημάτων κατάφερε να προστατέψει χιλιάδες οικογένειες από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους. Την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η προστασία της πρώτης κατοικίας αναδείχθηκε από τα μίντια και την αντιπολίτευση ως μείζον ζήτημα με σφοδρή κριτική και ισχυρισμούς περί κινδύνου κατάργησης του πλαισίου. Κεντρικό άρθρο μεγάλης συντηρητικής εφημερίδας, μάλιστα, ανέφερε ότι η έκβαση της μάχης με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία θα ήταν καθοριστική στην πορεία για τις εκλογές.
Κι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε το νέο πλαίσιο προστασίας, τελικά όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, η πρώτη κατοικία εξαφανίστηκε από την πολιτική ατζέντα, για κάποια ΜΜΕ το πλαίσιο έγινε «καταχρηστικό» και πλέον σε καθεστώς απόλυτης αποσιώπησης η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση κάθε προστασίας.
Η κρίσιμη για τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και την κοινωνική συνοχή, ρύθμιση που άντεξε σε δύσκολα μνημονιακά χρόνια, κατεδαφίζεται από τη ΝΔ τα στο πλαίσιο της «κανονικότητας». 
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: