Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πέρασε με τις ψήφους Ν.Δ. και Ελληνικής Λύσης το φορολογικό νομοσχέδιο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο στήριξαν Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση. Ποια άρθρα έτυχαν διακομματικής στήριξης.
Μετά από δύο ημέρες έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Ελληνικής Λύσης, ενώ κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Αρκετά άρθρα έτυχαν διακομματικής στήριξης. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να δηλώνει «αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε «δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά».
«Όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.
«Η δική μας φορολογική και οικονομική πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος το 2020.
Παράλληλα, επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει με τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού με την αξιοποίηση των ANFAs και των SNPs, των κερδών από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, για αναπτυξιακούς λόγους και με την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά εσείς ακόμα δεν την έχετε ορίσει. Ποιος πρότεινε την τροπολογία που μειώνει την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης των ιδιοκτητών ΠΑΕ και ΚΑΕ; Αποσύρετε την τροπολογία για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ για να δώσετε μέρισμα σε 400 ακόμα οικογένειες», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.
«Άλλοι έφερναν φωτογραφικές τροπολογίες για επιχειρηματία. Η ρύθμιση είναι οριζόντια για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ άρα δεν ευνοεί έναν», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ρίχνει τις πλάτες των πολιτών τα υπερπλεονάσματα.
«Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τους εφοπλιστές και φορολογεί τους παράκτιους αλιείς, δείχνει σε ποια λογική κινείται και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», είπε ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Υπάρχει επιστολή από την οποία προκύπτει ότι ο κ. Τσακαλώτος θα φορολογούσε περισσότερο τους αλιείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίων. Δεν είναι σωστό να θριαμβολογεί λοιπόν κανείς σήμερα», δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
«Με αυτό το νομοσχέδιο δίνετε διαπιστευτήρια υποταγής στους δανειστές και στην ολιγαρχία», επανέλαβε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. 
Ελαφρύνσεις σχεδόν αόρατες...
Πως αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση όρφοου απ την 1η Ιανουαρίου 2020 ● Από μηδενικό έως αδιόρατο για τους μισθωτούς μεσαίου εισοδήματος θα είναι το όφελος από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή ● Καμιά ανακούφιση για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
Αδιόρατες θα είναι για την τσέπη της λεγόμενης μεσαίας τάξης οι ελαφρύνσεις στη φορολογία που υποσχέθηκε από το νέο έτος η κυβέρνηση. Η νέα κλίμακα και τα αφορολόγητα ποσά που θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά δεν προσφέρουν κανένα φορολογικό όφελος για τον μισθωτό ή τον συνταξιούχο μεσαίου εισοδήματος, τα πρόσωπα δηλαδή που βρίσκονται στη ζώνη των ετήσιων εισοδημάτων από 20.000 έως 50.000 ευρώ και έχουν ένα παιδί.
Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στη φορολογική κλίμακα (στο πρώτο κλιμάκιο ο εισαγωγικός συντελεστής έχει μειωθεί στο 9% από 22%), οι μειώσεις στον φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές.
Για παράδειγμα, μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με ένα παιδί και μηναίο φορολογητέο εισόδημα 1.571 ευρώ θα εξακολουθήσει να έχει περίπου 218 ευρώ μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον Ιανουάριο του 2020, όσο δηλαδή ήταν και στη διάρκεια του περσινού έτους.
Αν ο ίδιος φορολογούμενος έχει δύο παιδιά, τότε υπάρχει φορολογικό όφελος, πολύ μικρό βέβαια, μόλις 2,86 ευρώ τον μήνα ή 40 ευρώ τον χρόνο, λόγω της ευεργετικής επίδρασης που ασκεί στην έκπτωση φόρου το δεύτερο παιδί. Το ποσό των 2,86 ευρώ είναι η αύξηση που θα έχει ο προηγούμενος εργαζόμενος με δύο παιδιά στις καθαρές αποδοχές του από τον επόμενο χρόνο. Η μηνιαία παρακράτηση από τα 214,29 ευρώ το 2019 μειώνεται στα 211,43 ευρώ το 2020.
Οπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν αλλάζει δραστικά τον χάρτη των μισθών ή των συντάξεων από το νέο έτος, αφού οι διαφορές στη μηνιαία παρακράτηση για υπόχρεους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 800 ευρώ είναι από οριακές έως ανύπαρκτες.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με μηνιαίο εισόδημα 571,43 ευρώ και ετήσιο 8.000 ευρώ δεν θα έχει καμία φορολογική ανακούφιση από το νέο έτος. Εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος, δηλαδή εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 τον χρόνο, βρίσκονται 1.282.232 φορολογούμενοι, το πλήγμα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Στα 10.000 με 16.000 ευρώ μεικτά ετησίως, θα υπάρξει μια αύξηση που κυμαίνεται από 6,9 ευρώ έως 12,6 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν παιδιά και φτάνει μέχρι και 30 ευρώ για γονείς με τρία παιδιά. Οριακές μεταβολές από ένα ευρώ έως και 5,50 ευρώ τον μήνα θα δουν οι έχοντες καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ έως 2.500 ευρώ.
Στα πολύ υψηλά μισθολογικά κλιμάκια τα φορολογικά οφέλη είναι σημαντικά λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%. Ετσι, αποδοχές άνω των 8.000 ευρώ οδηγούν σε καθαρή αύξηση ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.
Επίσης, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τέκνων τόσο μεγαλύτερο είναι και το φορολογικό όφελος.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ετήσιος φόρος που προκύπτει από τη νέα κλίμακα θα μειώνεται:
◼ κατά 777 ευρώ εάν δεν υπάρχουν παιδιά, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
◼ κατά 810 ευρώ εάν υπάρχει 1 παιδί, με το αφορολόγητο να διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ.
◼ κατά 900 ευρώ εάν υπάρχουν 2 παιδιά, με αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ.
◼ κατά 1.120 ευρώ εάν υπάρχουν 3 παιδιά, με αφορολόγητο στα 11.000 ευρώ.
◼ κατά 1.340 ευρώ εάν υπάρχουν 4 παιδιά, με το αφορολόγητο να διαμορφώνεται σε 12.000 ευρώ.
◼ κατά 1.560 ευρώ για φορολογούμενο με 5 παιδιά (αφορολόγητο όριο 13.000 ευρώ).
◼ κατά 1.780 ευρώ εάν υπάρχουν 6 παιδιά, με αφορολόγητο όριο τα 14.000 ευρώ.
Για τους πολύτεκνους (5 παιδιά και άνω) δεν θα γίνεται «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ακόμα κι όταν το εισόδημά τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, όπως ισχύει και τώρα, η νέα έκπτωση φόρου των 777 ευρώ (το έμμεσο αφορολόγητο) σβήνει 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος στα επίπεδα πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Οι συντελεστές
Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα ισχύσει από το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, κατ’ επάγγελμα αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους, προβλέπει:
▶ συντελεστή φόρου 9% (αντί 22%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ.
▶ συντελεστή φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ.
▶ συντελεστή φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ.
▶ συντελεστή φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ.
▶ συντελεστή φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Χ. Σταϊκούρας: «Τρεις πηγές διεύρυνσης της φορολογικής βάσης»
«Η πολιτική δεν γίνεται με εντυπώσεις. Γίνεται με ουσία και με πράξεις... Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινωνικό αυτοματισμό. Η πολιτική μας είναι μη ταξική... θα βοηθήσουμε όλη την κοινωνία» είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη χθεσινή ακρόαση φορέων επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υποστήριξε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που επιδιώκει η κυβέρνηση θα επιτευχθεί με τρεις τρόπους:
Πρώτον, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που παγκοσμίως θεωρούνται κομβικό στοιχείο για τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Δεύτερον, με τις αντικειμενικές αξίες και την ακίνητη περιουσία. «Με την άσκηση που θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον Μάιο, εκτιμούμε ότι θα ενταχθούν επιπλέον 3.000 ζώνες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, οι οποίες θα προστεθούν στις υφιστάμενες 10.216 ζώνες. Ολες αυτές οι ζώνες είναι εντός σχεδίου πόλης, ενώ αναπροσαρμογή της προσέγγισης θα υπάρξει και για τις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Τρίτον, «με την ορθολογική φορολόγηση αυτών που δεν πληρώνουν και χρησιμοποιούν υπηρεσίες, όπως είναι οι Airbnb» είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη σχετική διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου.
Στην ίδια συνεδρίαση ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υποσχέθηκε περαιτέρω μειώσεις φόρων, αλλά σε βάθος χρόνου: «Εχουμε μπροστά μας 4 χρόνια. Λίγο υπομονή, σίγουρα θα υπάρξουν και νέες μειώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικά για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος επανέλαβε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας μας πρόθεσή μας είναι να καταργηθούν».
 
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: