Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Το «καρφί» Τσακαλώτου σε Σταϊκούρα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Με τον γνωστό δηκτικό του τρόπο σχολίασε σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για τον ρυθμό ανάπτυξης από την ΕΛΣΤΑΤ, θέλοντας να δείξει πως οι αριθμοί καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα αναθεώρησε την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του έτους από 1,1% στο 1,4% και του δεύτερου τριμήνου από το 1,9% στο 2,8%. Συμπάσχουμε με τον κύριο Σταϊκούρα που τώρα πρέπει να ξαναγράψει από την αρχή την ομιλία του και να σβήσει όλα όσα θα έλεγε για την αναιμική ανάπτυξη που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο τέως υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός όλα πάνε καλύτερα ως δια μαγείας, ακόμη και το δήθεν δημοσιονομικό κενό που βρήκαν εξαφανίστηκε χωρίς κανένα δικό τους μέτρο».
«Βέβαια κανείς δεν αμφιβάλει για τις ικανότητες του κ. Μητσοτάκη. Παρακολουθήσαμε άλλωστε και ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ σε χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων που τις ανέλυε με βάση τη φυσιογνωμία του. Τώρα φαντάζομαι θα ισχυριστούν ότι οι πολίτες έχουν ορθολογικές προσδοκίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και έτσι επηρεάστηκαν και τα δύο πρώτα τρίμηνα», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ε. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑ, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,3% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ' τρίμηνο πέρυσι, ενώ, μεταξύ γ' τριμήνου και β' τριμήνου 2019 καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 0,6%.
Στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3% συνέβαλε η μεταβολή στα εξής μεγέθη:
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2018 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,5%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 2%.
  • Αύξηση 9,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 6,2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 14,5%).
  • Μείωση 2,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,6%).
Στην τριμηνιαία σύγκριση, καταγράφηκαν τα εξής:
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,4%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 6,9%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5%.
  • Αύξηση 4,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,7%).
  • Αύξηση 0,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,1%).
Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ το α' και το β' τρίμηνο εφέτος, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών. Έτσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α' τρίμηνο και 2,8% το β' τρίμηνο του 2019. Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το σύνολο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη της τάξης του 2% και αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2020, ενώ χαμηλότερα θέτουν τον πήχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ.
Τέλος, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,7% το γ' τρίμηνο 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: