Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ποιοι είναι οι 500.000 που έχουν εμβολιαστεί κύριε Μητσοτάκη; Δώστε τα στοιχεία

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας και αυτό είναι θετικό με δεδομένες τις ελλείψεις εμβολίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Μάλιστα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος πριν από λίγες μέρες έκανε ανάρτηση για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι πέμπτη σε ρυθμό εμβολιασμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Εχει, όμως, σημασία να ξέρουμε όχι μόνο πόσοι αλλά και ποιοι είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί. Γιατί μέσα στο θόρυβο για το γεύμα συνωστισμού του πρωθυπουργού στην Ικαρία κυκλοφόρησε -και δεν διαψεύστηκε- ότι όλοι στην αντιπροσωπεία του ήταν εμβολιασμένοι και γι αυτό δεν υπήρχε κίνδυνος. Αλλά με βάση ποιο κριτήριο εμβολιάστηκαν;
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε το aftodioikisi.gr, στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 85 χρόνων που αποτελείται, κατά κανόνα, από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εμβολιάστηκαν λιγότεροι από 1 στους 5! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) οι πολίτες άνω των 85 ετών στην Ελλάδα είναι 365.809.
Από τους οποίους, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (σ.σ. τελευταία ενημέρωση στις 26 Ιανουαρίου, όταν, δηλαδή, είχε ήδη ανοίξει -στις 22/1- η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80-84 που είναι 394.625, άρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 85, που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου), εμβολιάστηκαν μόλις 69.000 (ποσοστό 18,8%)! «Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας», είχε τονίσει τότε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Αν αθροιστούν όλα αυτά τα νούμερα μαζί με, υποθετικά και στην καλύτερη περίπτωση, το 1/3 της ηλικίας 80-85, ούτε κατά διάνοια δεν προσεγγίζεται το 500.000 που είναι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμένων.
Και επειδή ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί ούτε ένας ευπαθής βάσει υποκείμενου νοσήματος γιατί προηγείται το κριτήριο της ηλικίας (εμβολιάζονται τώρα οι 75-80 και οι 60-65), με την εξαίρεση των υγειονομικών, έχει μεγάλη σημασία να δοθεί ο πλήρης κατάλογος του μισού εκατομμυρίου εμβολιασμένων με βάση την ιδιότητα με την οποία εμβολιάστηκαν.
Πόσοι είναι οι υπηρετούντες στο στρατό και την αστυνομία που εμβολιάστηκαν γιατί έχουν επιλεγεί για τις περισσευούμενες δόσεις; Και πόσοι είναι σαν τον μεγαλοπαράγοντα-δημοσιογράφο της Κέρκυρας που κλήθηκε, παράτυπα, να σπεύσει όταν ξέμεινε κάποια δόση;
Υπάρχουν άλλοι πέρα από τις δηλωμένες κατηγορίες που είχαν την τύχη να εμβολιαστούν και ποιοι είναι αυτοί;
Το κράτος προφανώς έχει όλα τα στοιχεία. Και υπάρχει ηθική υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει υπεύθυνα και αναλυτικά. Κυκλοφορούν φοβερές φήμες για εμβολιασμούς εκτός σειράς που μακάρι να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο μόνος τρόπος για να δοθεί τέλος στους ψιθύρους είναι η διαφάνεια. Ποιοι είναι οι 500.000 που εμβολιάστηκαν; Σε ποιες ηλικιακές ομάδες ανήκουν και σε ποια επαγγέλματα; Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Σ. Τσιόδρας έχουν το λόγο. 
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: