Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Στο σημείο μηδέν το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

Το τρένο που μετέφερε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό

MOTION TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Φιλοδοξίες, ανταγωνισμοί και προσωπικές διενέξεις ανάμεσα στους εμπνευστές του έργου, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους συμπαραστάτες προοιωνίζονται αβέβαιο μέλλον ● Απογοητευμένος από συμπεριφορές απέναντι στο πρόσωπό του δηλώνει ο Γιάννης Μπουτάρης.
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης δείχνει να «τραμπαλίζεται» από… το υπερβολικό ενδιαφέρον που δείχνουν όλοι για τη δημιουργία του και να «βαριανασαίνει»… από ασφυκτικούς εναγκαλισμούς συμπαράστασης. Το έργο, το οποίο όλοι δημοσίως λένε ότι θέλουν, βρίσκεται σε σημείο μηδέν.
Την άνοιξη θρυλείται ότι μια νομοθετική ρύθμιση θα λύσει τους κάβους, αλλά το βαρύ κλίμα στις προσωπικές σχέσεις των πρωτοπόρων του πληρώματος -φιλοδοξίες, ανταγωνισμοί ή προσωπικές διενέξεις- συντείνει στην αμφιβολία μέχρι και για την τελική έκβαση. Κι όλα αυτά ενώ οι χρηματοδότες παρακολουθούν με προσοχή το τεκταινόμενα και, όπως διαδίδεται, «ασκούν πίεση» να τρέξουν τα πράγματα.
«Εκανα τον γύρο του κόσμου για να μαζέψω λεφτά για την υπόθεση» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπουτάρης
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
Η διάρρηξη των σχέσεων σχεδόν επισημοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας συγκάλεσε σύσκεψη με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. Το δελτίο Τύπου δεν μας έκανε σοφότερους.
Δεν προσκλήθηκε
Πέρα από τις γενικότητες για τις δυνατότητες επίσπευσης των διαδικασιών, ανέφερε: «Διερευνούμε από κοινού τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τη συμβολή της Περιφέρειας με ευρωπαϊκούς πόρους από το νέο ΕΣΠΑ». Το «από κοινού» δεν ήταν ακριβές. Στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε καν ο πρόεδρος του μουσείου Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα είχε πριν από λίγες μέρες συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως αρμόδιος για την επίλυση των νομοθετικών προβλημάτων.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ευθέως «απογοητευμένος, περίπου απελπισμένος, από τη συμπεριφορά απέναντι στο πρόσωπό μου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό». Και απαντά στις υπόγειες κατηγορίες ότι ευθύνεται για τις καθυστερήσεις από την εποχή που ήταν δήμαρχος πως «έχω υποστεί των παθών μου τον τάραχο για το θέμα αυτό, θυμούνται όλοι τις επιθέσεις που έχω δεχτεί προσωπικά, και τώρα θα φανώ ότι δεν έκανα και τίποτα; Εκανα τον γύρο του κόσμου για να μαζέψω λεφτά για την υπόθεση».
Αναζητήσαμε μία απάντηση στην Περιφέρεια αλλά δεν υπήρξε καμιά τοποθέτηση. Ζητήσαμε σχόλιο από τον δήμαρχο. Πηγές του μάς είπαν ότι «ο κ. Ζέρβας προσκλήθηκε κι αυτός στη συνάντηση, δεν τη διοργάνωσε» και τόνιζαν ότι «το ενδιαφέρον του δημάρχου είναι συνεχές και αδιάπτωτο, αυτός έτρεξε το θέμα με την ανταλλαγή του οικοπέδου με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και αναζητεί ήδη άλλα 2,5 στρέμματα για τη δημιουργία του υπαίθριου πάρκινγκ, για να κλείσουν όλα τα ζητήματα με τη νομοθετική ρύθμιση, για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες».
Παγωμένες δείχνουν οι σχέσεις του κ. Μπουτάρη και με τον κ. Σαλτιέλ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι αντιπρόεδρος του μουσείου. «Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος διότι υπάρχει το συνεχές ενδιαφέρον της πολιτείας» λέει ο κ. Σαλτιέλ. Και επισημαίνει: «Δεν έχουν λυθεί ακόμη τα τεχνικά προβλήματα με το οικόπεδο, προσδοκούμε να τα λύσει ο κ. Πικραμμένος». Ας σημειωθεί εδώ ότι το 2021 είναι η τρίτη χρονιά και τελευταία με τον Γιάννη Μπουτάρη στην προεδρία -σύμφωνα με το καταστατικό οι θητείες είναι τριετείς-, οπότε θα τον διαδεχτεί ο κ. Σαλτιέλ, ενώ ο κ. Μπουτάρης θα περάσει στην αντιπροεδρία.
Δεύτερες σκέψεις
Φαίνεται, τέλος, ότι υπάρχουν στελέχη του μουσείου που ξαναβλέπουν όλη τη δομή του εγχειρήματος καθώς δεν συμφωνούν όλοι με την επιλογή να έχει έδρα τις Βρυξέλλες το ίδρυμα που συστάθηκε και κάποιοι το ξανασκέφτονται. Διαφωνίες και δεύτερες σκέψεις διατυπώνονται και για το καταστατικό.
Κοντά σ’ αυτά, δεν είναι καθαρό σήμερα τι συμβαίνει με τα εκπαιδευτικά προγράμματα ιστορίας της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να καταπολεμηθούν ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός. Τα προγράμματα ανακοινώθηκαν ως δράσεις μέχρι την κατασκευή του μουσείου σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αλλά δεν προχωρούν. «Δεν έχω καν ένα κομπιούτερ στο γραφείο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: