Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Θα εξάγουν... χώμα! Αποικιοκρατική συμφωνία για τον χρυσό της Χαλκιδικής

Τα κέρδη πηγαίνουν έξω, αλλά η κυβέρνηση βλέπει “μεγάλα οφέλη” για την ελληνική οικονομία
Σε νεκρό πολιτικό χρόνο, καθώς το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης εστιάζεται στα θέματα της πανδημίας, η κυβέρνηση βάζει τελικά την υπογραφή της σε μιά αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση, για την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων μεταλλευτικών κοιτασμάτων της Χαλκιδικής από την καναδέζικη πολυεθνική Eldorado Gold για άλλα 25 χρόνια.
Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, δίνει στον ξένο όμιλο τη δυνατότητα να συνεχίσει να στέλνει στο εξωτερικό το εξορυσσόμενο μετάλλευμα ως “χώμα” και να το επεξεργάζεται εκεί βγάζοντας καθαρό χρυσό, χωρίς να πληρώνει στην Ελλάδα τους αναλογούντες φόρους.
Το ζητούμενο – και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δόθηκε πράσινο φως από το ΣτΕ -για να να προχωρήσει η σύμβαση - ήταν η δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού για την παραγωγή τελικού προϊόντος μεγάλης προστιθέμενης αξίας - προκειμένου να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία και να κερδίσει και το Δημόσιο μαζί με την Eldorado Gold.
Το τρικ με τη "νέα μέθοδο"
Το θέμα αυτό παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες: Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει ενός διετίας νέα “τεχνικοοικονομική μέθοδο” με την οποία θα μπορεί να λειτουργήσει μία καθετοποιημένη μεταλλουργία χρυσού χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αυτός ο όρος δεν πρόκειται ασφαλώς να τηρηθεί: Η Eldorado Gold δεν είναι σε θέση να “επινοήσει” σε δύο χρόνια νέα τεχνολογική μέθοδο αβλαβούς εξαγωγής χρυσού από θειούχα επιστημονικής έρευνας - κάτι που δεν κατόρθωσαν παγκόσμιοι μεταλλευτικοί όμιλοι σε 200 χρόνια επιστημονικής έρευνας.
Είναι μόνον ένα πρόσχημα για να μπορέσει η κυβέρνηση να υπογράψει την αποικιοκρατική σύμβαση και η Eldorado Gold να συνεχίσει τις εξαγωγές “χώματος”, προκειμένου να παράγει χρυσό και αφορολόγητα κέρδη στο εξωτερικό.
"Χρυσώνουν το χάπι"
Η συμφωνία έχει βέβαια και ένα ενδιαφέρον “περιτύλιγμα”, που την καθιστά ελκυστική, εμφανίζοντάς την ως επωφελή και συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας που την υπέγραψε, την παρουσίασαν ως επιτυχία επειδή βελτιώθηκαν ορισμένοι οικονομικοί όροι ως προς το επενδυτικό σκέλος και τα οφέλη του Δημοσίου.
Για να εξωραΐσει την αθέτηση επί σειρά ετών της υποχρέωσής της να δημιουργήσει μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, μια υποχρέωση που οι Καναδοί δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστικά την πρόθεση να εκπληρώσουν, η Eldorado δέχθηκε να αυξήσει σε 80 εκατ. ευρώ ετησίως τα μεταλλευτικά τέλη που θα πληρώνει στο Δημόσιο τα επόμενα 25 χρόνια.
Ουσιαστικά, επιχειρεί να αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια εσόδων που έχει το Δημόσιο από το γεγονός ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα θα συνεχίζεται στις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, αλλά το μετάλλευμα θα στέλνεται σε τρίτες χώρες για να παραχθεί χρυσός.
Σημειωτέον ότι το μετάλλευμα θα εξάγεται χωρίς να φορολογείται από το Δημόσιο επειδή αποτελεί ενδιάμεσο και όχι τελικό προϊόν, ενώ χάνεται και η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργούσε η μεταλλουργική μονάδα.
"Ενοίκια", επενδύσεις, θέσεις εργασίας
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι:
  • Το Δημόσιο θα εισπράττει 80 εκατ. ευρώ ετησίως από δικαιώματα (200 εκατ. στην 25ετία).
  • Θα εισπράττει επιπλέον 8 εκατ. ευρώ ετησίως (200 εκατ. στην 25ετία) από τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ (4 εκατ. ετησίως) θα είναι τα έσοδα του Δήμου Αριστοτέλη
  • Επιπλέον επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ εντός 25ετίας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία
  • Αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών και επέκταση τους σε όλα τα εξορυσσόμενα μέταλλα (χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο κλπ)
  • Τόνωση της αγοράς με 3,5 δισ. ευρώ να προβλέπεται να διοχετευθούν σε προμήθειες και υπηρεσίες ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Για την τοπική κοινωνία:
  • Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις της Eldorado Gold
  • Τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην περιοχή και δημιουργία επιπλέον 900 θέσεων εργασίας
  • Διατήρηση της απασχόλησης για πάνω από 25 χρόνια, ενώ το προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο προέβλεπε το κλείσιμο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών.
Για την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχουν μεταξύ άλλων οι εξής όροι στη συμφωνία που υπεγράφη:
  • Η εταιρεία δεσμεύεται για πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, τόσο κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής περιόδου όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής.
  • Πλήρης επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου.
Δηλώσεις και ανακοινώσεις
Η σύμβαση υπεγράφη σε επίσημη τελετή από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold, George Burns και τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Ελλάδος της Eldorado Gold, Χρήστο Μπαλάσκα. Παρέστησαν οι πρέσβεις του Καναδά και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Mark Allen και Geoffrey Pyat.
Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με αυτήν τη συμφωνία απεμπλέκουμε και επανεκκινούμε μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Περιμένουμε πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, την Ελλάδα στο σύνολό της. Με βάση αυτήν τη νέα συμφωνία, θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα άμεσα έσοδα για το ελληνικό κράτος και φυσικά πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την τροποποίηση της σύμβασης, από τις 1.650 θέσεις εργασίας που σήμερα υπάρχουν, σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε συνολικά περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι νέες επενδύσεις θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ».
«Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και για την Eldorado Gold στην Ελλάδα», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εldorado Gold. «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει την πραγματική επιθυμία και των δύο πλευρών να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που να μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες των Μεταλλείων Κασσάνδρας προς όφελος όλων: κράτους, τοπικών κοινωνιών, εργαζομένων και επενδυτών».
«Έχουμε πλέον καταλήξει, από κοινού και σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε μια νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία που, με την επικύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει τον οδηγό για την βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, και θα στείλει ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος προορισμός για την άνθιση κορυφαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: