Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Χατζηδάκης: Εντός διμήνου η προκαταβολή της σύνταξης - Ξενογιαννακοπούλου: «Αντίδωρο φτώχειας» και παραδοχή αποτυχίας η προκαταβολή σύνταξης

Από την
«σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού» του Βρούτση, στην προσωρινή της προσωρινής σύνταξης του Χατζηδάκη!
«Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και του τριπλασιασμού τους από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ» τόνισε η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας επί της σχετικής τροπολογίας.
Κ. Χατζηδάκης: Εντός διμήνου η προκαταβολή της σύνταξης
Εντός δύο μηνών θα μπορεί να χορηγηθεί η προκαταβολή της σύνταξης, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, αναπτύσσοντας σχετική τροπολογία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνεται το θέμα των εκκρεμών συντάξεων με την προκαταβολή της σύνταξης, αλλά παράλληλα με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει "επιδιώκουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική σύνταξη" είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μετέφερε τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ ότι μπορεί σε δύο μήνες να χορηγηθεί η προκαταβολή αυτή.
Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 155.000 χιλιάδες σήμερα, (από 190.000 το 2019) δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Σημείωσε επίσης ότι από αυτούς, οι 50.000 έχουν ήδη πάρει προσωρινή σύνταξη, άρα τίθεται θέμα για 100.000 με 105.000 ανθρώπους που μπορούν να καλυφθούν, και εφόσον το θέλουν, να υποβάλλουν σχετική δήλωση, είπε ο υπουργός Εργασίας. 
Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: «Αντίδωρο φτώχειας» και παραδοχή αποτυχίας η προκαταβολή σύνταξης
«Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και του τριπλασιασμού τους από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Όσον αφορά την Τροπολογία αποτελεί υποτίμηση του Κοινοβουλίου να εκδίδεται δελτίο τύπου με το περιεχόμενο της από το Υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα το βράδυ και να κατατίθεται τελικά στη Βουλή χθες, μετά από μία μέρα. Ως προς την ουσία, "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν¨"», τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Όπως επισήμανε:
«Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και του τριπλασιασμού τους από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ.
Αλήθεια 1η: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις που παρέλαβε.
Ο Ρυθμός απονομής των συντάξεων:
-2017: 175.000
-2018: 206.000
-2019: 123.324
-2020: 161.000
Αλήθεια 2η: Η κυβέρνηση της ΝΔ επί 18 μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αρνιόταν μάλιστα να παραδεχθεί ότι υπάρχει αύξηση των εκκρεμών συντάξεων και δεν έδινε τα στοιχεία στη Βουλή.
Την κυβέρνηση εξέθεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη ανέφερε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις είχαν φτάσει τις 300.000. Σήμερα πλέον έχουν ξεπεράσει τις 400.000.
Αλήθεια 3η: Η κυβέρνηση κάτω από την κοινωνική κατακραυγή ομολογεί την αποτυχία της και την αδυναμία της να λύσει το πρόβλημα:
Η επιστράτευση ιδιώτη μάνατζερ στον ΕΦΚΑ και η δήλωση του κ. Χατζηδάκη ότι ο ΕΦΚΑ είναι σαράβαλο, αλήθεια πώς παραμένει η ίδια διοίκηση;
Η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για την καταβολή επιδόματος/προκαταβολής 384 ευρώ αποτελεί ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ και αδυναμίας να επιλύσει το πρόβλημα, αντί να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και να αναβαθμίσει το ψηφιακό του σύστημα, ώστε να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων!
Για την τροπολογία: Προσωρινή μόνο ανακούφιση, σε μικρό ποσοστό δικαιούχων
Όσον αφορά την Τροπολογία, ως προς τη διαδικασία αποτελεί υποτίμηση του κοινοβουλίου να εκδίδεται δελτίο τύπου με το περιεχόμενο της από το Υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα το βράδυ και να κατατίθεται τελικά στη Βουλή χθες, μετά από μία μέρα. Ως προς την ουσία,«ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
1. Η τροπολογια θα δώσει προσωρινή μόνο ανακούφιση, αλλά σε μικρό ποσοστό δικαιούχων.Η διάταξη εκτιμάται ότι αφορά τελικά 50.000 εν αναμονή συνταξιούχους, δηλαδή μόλις 1 στις 4 εκκρεμείς συντάξεις, καθώς δεν συμπεριλμβάνονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του δημοσίου, όσοι υπάγονται στις διεθνείς και διακρατικές συμφωνίες και όσοι έχουν ασφαλιστικές οφειλές. Πόσοι είναι τελικά οι δικαιούχοι; Να απαντήσει η κυβέρνηση. Η έκθεση του ΓΛΚ δεν αναφέρει καν το δημοσιονομικό κόστος.
2. Η προκαταβολή σύνταξης, θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις απονομές των προσωρινών και οριστικών συντάξεων, καθώς θα προσανατολισθούν προσωπικό και πόροι στην έκδοση του επιδόματος. Η προκαταβολή σύνταξης, να μην χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία νέας μεγαλύτερης καθυστέρησης.
3. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων είναι δυσχερής και διάτρητος. Σε πολλές οριακές περιπτώσεις, οι δικαιούχοι θα αποκλείονται, γιατί δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ψηφιακά, ασφαλιστικό ιστορικό.
4. Το ποσό των 360-384 ευρώ υπολείπεται, ακόμα και του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ!
5. Τι θα συμβεί με τους αναπήρους, οι οποίοι δεν έχουν περάσει ΚΕΠΑ, αφού οι επιτροπές δεν συνεδριάζουν λόγω πανδημίας; Πως θα λάβουν την προκαταβολή, οι νέοι συνταξιούχοι που δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν, το ποσοστό αναπηρίας τους;
6. Στις περιπτώσεις απόρριψης του αιτήματος σύνταξης, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 20% των αιτήσεων, θα επιστραφούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, με βάση τον ΚΕΔΕ. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί και διαδικασίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν έγκαιρα και με ασφάλεια, αν έχουν ώριμα δικαιώματα συνταξιοδότησης.Θα προκύψουν διεκδικήσεις του e-ΕΦΚΑ, κατά ανυποψίαστων ασφαλισμένων.
7. Απαγορεύεται η μετακίνηση προσωπικού του e-ΕΦΚΑ για 2 έτη. Το πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη προσωπικού. Η κυβέρνηση οφείλει να σπεύσει να εκδώσει τις προσωρινές συντάξεις, προσλαμβάνοντας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αναβαθμίζοντας τις υλικοτεχνικές υποδομές του e-ΕΦΚΑ.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο εμπαιγμός των συνταξιούχων συνεχίζεται.
Η προκαταβολή σύνταξης, συνιστά ένα «αντίδωρο φτώχειας» και παραδοχή αποτυχίας και αδυναμίας της κυβέρνησης να λύσει το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, που η ίδια δημιούργησε»
Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη: Σαφής ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να επιλύσει το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων
«κ. Υπουργέ, η τροπολογία αυτή είναι η σαφής ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης να επιλύσει το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων που η ίδια πολλαπλασίασε, αλλά και ομολογία αδυναμίας να το αντιμετωπίσει στο μέλλον»​, τόνισε στη δευτερολογία της η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, και επισήμανε ότι δημιουργείται μια σειρά από ερωτήματα:
Πρώτον, σε πόσους υπολογίζετε ότι θα δοθεί αυτό το επίδομα, γιατί με δεδομένο ποιοι εξαιρούνται, υπολογίζεται ότι αφορά 50.000 δικαιούχους, δηλαδή μόνο ένα τέταρτο των εκκρεμών συντάξεων.
Δεύτερον, σήμερα το 20% των αιτημάτων συνταξιοδότησης απορρίπτεται. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, που καλόπιστα θα υποβάλουν αίτημα θεωρώντας ότι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης; δεν υπάρχει σχετική πλατφόρμα να τους ενημερώνει, και υπάρχουν θέματα όπως ο υπολογισμός των πλασματικών ετών ή της διαδοχικής ασφάλισης. Τι θα γίνει; Το κράτος θα αναζητά για επιστροφή τα ποσά στο μέλλον ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα, και μάλιστα όταν πολλοί από αυτούς είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Τρίτον, συντάξεις αναπηρίας. Λόγω του lock down τα ΚΕΠΑ είναι κλειστά. Πως μπορούν τα άτομα με αναπηρία να υποβάλουν σχετικό αίτημα γι’αυτό το επίδομα που θεσπίζετε; Τέταρτον, αναφέρεται στην τροπολογία η απαγόρευση μετατάξεων και αποσπάσεων από τον ΕΦΚΑ. Πότε θα προχωρήσετε στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ; Πως θα επιταχύνετε τις διαδικασίες;
Η τροπολογία αυτή και το επίδομα που προβλέπεται είναι εμπαιγμός προς τους συνταξιούχους. Επιπλέον, ο κίνδυνος είναι να προσανατολιστούν τα στελέχη και οι πόροι του ΕΦΚΑ προς την έκδοση αυτού του επιδόματος/προκαταβολής των 384 ευρώ, που είναι ένα αντίδωρο φτώχειας, εις βάρος της αναγκαίας επιτάχυνσης της απονομής των προσωρινών και των οριστικών συντάξεων!»
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: